Brambory - zasadit vlastní nebo koupit sadbové?
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3141) - 208.138 (?) 13.2.2023 17:46
Musím se Ovosadby poněkud zastat. 5.2. mi došly vlastní brambory a na výsadbu pochopitelně nezbylo - ty nejmenší byly chuťově nejlepší. Ale ty poslední už byly jednak mrňavé a druhak naklíčené. Ale s tím se počítalo, takže jsem včas objednal 10 kg sadby velmi rané odrůdy - prý nové - Glorietta (varný typ čisté A(?) od Ovosadby. Dneska jsem je dal naklíčit na světlo do cca 10°C. Tedy, rozdíly ve velikosti tam byly, ale žádný nebyl podměrečný, nejsou vůbec naklíčené (proto tak brzo) a nebyl tam jediný scvrklý či dokonce nahnilý. Velice slušná sadba. 155 brambor v 10 kg.
A loni jsem s nimi měl také dobré zkušenosti. To jsem měl Anuschku a Colette. Mnohem lepší sadba než předloni Rosara ze zahradnictví.
A propó, možná se rozhodnu ty opravdu velké půlit - opět budu zvětšovat bramborovou plochu. Je nutné či užitečné nějak ten řez ošetřit? A pokud ano, jak nejlépe? Děkuju za rady.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 108.247 (?), 18.1.2023 9:17, zobrazeno: 31495x
Dobrý den,
měl bych dotaz. Vždycky kupuji sadbové brambory. Loni jsem koupil Dittu. Jedna brambora měla 2 cm, druhá i 10 cm. Tedy tvrzení, že jsou certifikované, velikostně stejné atd.. se zcela minulo.
Oddělal jsem si bednu brambor bokem. Můj dotaz zní, když je zasadím, budou brambory nebo ne?
Co je to vlastně sadbová brambora? Normální brambora, která se vyorala ze země a dala se bokem na sadbu, že ano.
Díky
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.1.2023 9:39
To jsem rád, že nejsem sám kdo má takové rozdílné velikosti v zakoupené sadbě. Nepátral jsem nikdy jaký je největší přípustný rozdíl a nebo největší a nejmenší velikost. Brambory budou, ale záleží na odrůdě a na stupni množení jak dlouho bude trvat než a nebo jestli sadba z vlastního sklepa zdegeneruje. Nejlepších výsledků jsme dosáhli s odrůdou Dali, přivezenou přímo od pěstitele z Vysočiny, mnoho let jsme ji sadili a úrody pořád krásné. Kromě rozdílné velikosti sjme u zakoupené certifikované sadby měli problém i s tím, že brambory byly napadeny nějakou formou suché hniloby a po rozkrojení hlíz uvnitř úplný hnus.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 108.247 (?), 18.1.2023 11:00
Já ty brambory kupoval na OVOSADBA tečka CZ. Ale opravdu byli ty brambory všeho druhu. Velké, malé, naklíčené, nenaklíčené, zcrvrklé, nahnilé.
Letos zkusím dát do země svoje z loňska a uvidíme. Teď jsem se ptal jednoho pána a říkal že to tak dělá už přes 50 let a nemá problém.
Mám to přebrané na zhruba stejné brambory o velikosti asi 5 cm.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.1.2023 11:41
Pane 108.247 my už nyní nakupujeme hlavně v pojizdné prodejně, kde si brambory závazně objednáte podle odrůdy a oni je pak rozvážejí. Naklíčené nebývají, hnilobu nebo co to je při pohledu na první pohled nepoznáte. Až při rozkrojení to zjistíte. Zcvrklé nesadíme. Nám ty Dali z Vysočiny vydržely dlouho, ale 10 let to určitě nebylo. Tak vyřidte že mu přeju hodně úspěchů do dalších let.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3141) - 208.138 (?), 13.2.2023 17:46
Musím se Ovosadby poněkud zastat. 5.2. mi došly vlastní brambory a na výsadbu pochopitelně nezbylo - ty nejmenší byly chuťově nejlepší. Ale ty poslední už byly jednak mrňavé a druhak naklíčené. Ale s tím se počítalo, takže jsem včas objednal 10 kg sadby velmi rané odrůdy - prý nové - Glorietta (varný typ čisté A(?) od Ovosadby. Dneska jsem je dal naklíčit na světlo do cca 10°C. Tedy, rozdíly ve velikosti tam byly, ale žádný nebyl podměrečný, nejsou vůbec naklíčené (proto tak brzo) a nebyl tam jediný scvrklý či dokonce nahnilý. Velice slušná sadba. 155 brambor v 10 kg.
A loni jsem s nimi měl také dobré zkušenosti. To jsem měl Anuschku a Colette. Mnohem lepší sadba než předloni Rosara ze zahradnictví.
A propó, možná se rozhodnu ty opravdu velké půlit - opět budu zvětšovat bramborovou plochu. Je nutné či užitečné nějak ten řez ošetřit? A pokud ano, jak nejlépe? Děkuju za rady.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.40 (?), 13.2.2023 18:15
Nevim jestli je to nejlepsi ale rezna rana se pritlacila do dreveneho popela a pak sazet jak normali brambory VASEK5
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3141) - 208.138 (?), 13.2.2023 20:48
Dřevěného popela mám, že bych z něj mohl vyrábět cihly.
Díky.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.142 (?), 13.2.2023 18:36
Běžně se krájely, aby zbylo víc pro pašíka. Je dobré je nechat zaschnout, vytvoří se korková vrstvička. Ten popel možná taky dobrý, ale to jsme nedělali. PP.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|