Podobně jako předvolební průzkumy, ani můj kontrolní výběr moc přesně realitu nepopsal. Pravda, dal jsem jim ještě nějaký ten čásek, ale zda to bylo rozhodující, nevím. Tak především nať už jevila dost podstatné poškození PB, takže byl nejvyšší čas je vykopat. Moje "oblíbená" velikost byla značně překonána, takže některé kusy váží až čtvrt kila. Viz snímek. Byl jsem letos asi velmi hloupý sedlák (nebo líný), případně pak dostaly hodně vody, o čemž svědčí fakt, že některé byly popraskané. V posledních 10 dnech určitě.
A dokonce i můj povzdech nad nižším výnosem nebyl opodstatněný. Změřil jsem si velikost svého "pole": 7,3 x 1,3 m. Tedy necelých 10 m2. A z této plochy jsem sklidil cca 40 kg brambor. Na hektar by to tedy bylo 400 q. Ani se mi nechtělo věřit, když jsem to spočítal. Mne vždycky mátly údaje na keřík od ostatních: 12 ks či přes kilo. A to nedosahuji. Celkem pochopitelně: na té malé ploše mám daleko hustší výsadbu. Dobrá, uznávám, že je asi potřeba odečíst něco na bláto - sklízel jsem za mokra, ale nebylo zbytí. Nechtěl jsem se stát svým vlastním zdrojem nákazy PB. Ale i tak. Zbývá jen otázka, zda některé hlízy už nebyly napadené, tedy zda neshnijí, ač vypadaly zdravě. Dám vědět.
Milan HP