Brambory 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3248) - 208.138 (?)
21.7.2025 17:28

Tak kontrolní výběr brambor z hlavní sadby mám za sebou. Dva, možná 3 keříky. Dobré zprávy jsou dvě, ta třetí už trochu horší, ale očekávaná. Jsou stejně výtečné jako jindy a nenalezl jsem známky působení hryzce. Výnos ve srovnání s Walterem podstatně nižší, ale standard pro můj chov. Naproti tomu většinová velikost je přesně ta, co mi nejvíc vyhovuje: menší husí vejce. U mne je nať taky ještě zelená, tak je ještě nechám.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2339) - 168.103 (?), 22.6.2025 14:10, zobrazeno: 928x
Dnes mám k obědu první rané brambory z letošní výsadby.👍

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2339) - 168.103 (?), 26.6.2025 19:17
Nať nejranějšího řádku brambor už ukončuje růst.V pozadí cukety Nefertiti a zakořeněné řízky rajčat vysázené do země po sklizeném květáku.
rané brambory 26.6.
rané brambory 26.6.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2339) - 31.116 (?), 30.6.2025 12:09
Dnes jsem vykopal dva nejranější keříky Moniky.
brambory
brambory

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2339) - 168.103 (?), 18.7.2025 18:01
2 řádky, celkem 22 keříků. Jsem spokojený.
rané brambory Monika 18.7.
rané brambory Monika 18.7.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3248) - 208.138 (?), 19.7.2025 0:12

Zítra musím nakouknout pod své brambory, už není co jíst. Tak asi dva týdny jsme žili na bramborách zapomenutých loni v záhonu, které jsem nechal vyrůst. Ale dvě kila nevydrží věčně. Tak je nutné načít hlavní výsadbu. Jsem zvědav, co mne tam čeká. Nať je polehlá, ale stále zelená a teď dostávají i dostatek vody. Zatím snad ve velkém plíseň nechytly. Sklidit úplně je mi zatím líto.

A ty Tvoje jsou pěkné a hodně. To já s tak velkou sklizní nepočítám.

Milan

host - 214.246 (?), 19.7.2025 7:04

Hlavní výsadbu jsem načal už před měsícem. Nové brambory patří k létu. Není těžké vzít rýč a přesvědčit se co je dole. Brambory máme zapomenuté velmi málo. Více, když je vyoravám radlicí. Rýčem skoro vůbec. Jenomže to děláme s manželkou, bez vnoučat. Nevlastníme vnoučata, které by ráno v šest hodin pasly kravičku. V 8 hod si mazaly chleba domácím máslem namocenym ve studene vodě. To jsme dělali my. Jinak včera jsem postříkal proti mandelince. Ochrana lhůta 7 dni. Nať je ještě u Adéla a Dali zelená a brambory by mohly po dešti ještě přibrat. Mandelinky hodně. Potom je po částech vyberem.Svoje rajské jabka jsem měl prvně včera.Taky mám strach, aby je nenapadla nějaká plíseň. Pořad jsme v nějakém uměle vytvářeném stresu. Nic nám nechybí. Naopak něčeho potom máme naopak přebytek. Třeba okurek, salátu,. Jestli jablka nespadnou, i těch nebude málo. Kolika našim známým, udělal radost i červený ořech. No loni moc ne. Splacal jsem páté přes desáté, ale zas to nebylo tak dlouhé. Diky 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3248) - 208.138 (?), 21.7.2025 17:28

Tak kontrolní výběr brambor z hlavní sadby mám za sebou. Dva, možná 3 keříky. Dobré zprávy jsou dvě, ta třetí už trochu horší, ale očekávaná. Jsou stejně výtečné jako jindy a nenalezl jsem známky působení hryzce. Výnos ve srovnání s Walterem podstatně nižší, ale standard pro můj chov. Naproti tomu většinová velikost je přesně ta, co mi nejvíc vyhovuje: menší husí vejce. U mne je nať taky ještě zelená, tak je ještě nechám.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3248) - 208.138 (?), 28.7.2025 21:25

Podobně jako předvolební průzkumy, ani můj kontrolní výběr moc přesně realitu nepopsal. Pravda, dal jsem jim ještě nějaký ten čásek, ale zda to bylo rozhodující, nevím. Tak především nať už jevila dost podstatné poškození PB, takže byl nejvyšší čas je vykopat. Moje "oblíbená" velikost byla značně překonána, takže některé kusy váží až čtvrt kila. Viz snímek. Byl jsem letos asi velmi hloupý sedlák (nebo líný), případně pak dostaly hodně vody, o čemž svědčí fakt, že některé byly popraskané. V posledních 10 dnech určitě.

A dokonce i můj povzdech nad nižším výnosem nebyl opodstatněný. Změřil jsem si velikost svého "pole": 7,3 x 1,3 m. Tedy necelých 10 m2. A z této plochy jsem sklidil cca 40 kg brambor. Na hektar by to tedy bylo 400 q. Ani se mi nechtělo věřit, když jsem to spočítal. Mne vždycky mátly údaje na keřík od ostatních: 12 ks či přes kilo. A to nedosahuji. Celkem pochopitelně: na té malé ploše mám daleko hustší výsadbu. Dobrá, uznávám, že je asi potřeba odečíst něco na bláto - sklízel jsem za mokra, ale nebylo zbytí. Nechtěl jsem se stát svým vlastním zdrojem nákazy PB. Ale i tak. Zbývá jen otázka, zda některé hlízy už nebyly napadené, tedy zda neshnijí, ač vypadaly zdravě. Dám vědět.

Milan HP

Vzorek mých brambor z "pole".
Vzorek mých brambor z "pole".

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2339) - 168.103 (?), 19.7.2025 7:21
Milane, tak ať máš opravdu skvělou úrodu, přeju Ti to. 👍

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2339) - 168.103 (?), 24.7.2025 20:24
Všechno sklizeno, osušeno a uloženo ve sklepě.
brambory
brambory
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty