Bataty



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
Qesham - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 103.30 (?) 
21.11.2020 1:32

Těch 10-15° na skladování by mělo stačit, s naklíčováním moc ale neotálejte - klidně po vánocích začít. Já nakličuji už teď.Sehnal jsem novou odrůdu, kterou jsem dosud neměl, tak jsem ji dal do vody, netuše, že vyklíčí vzápětí. A jede pořád, tak ho budu muset ostříhat a zasadit a nebo ostříhané použiji do polévky a počkám až znovu obrazí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 1.2.2021 18:37

15. ledna jsem zkušebně dal do vody loňskou vlastní hlízu (odrůda Beauregard). Teprve dnes se objevily první náznaky kořínků. Na parapetu, v teple a na světle. Dnes jsem dal několik hlíz naležato mělce do substrátu pro výsevy a pár i do sklenic do vody. Do vody se mají dávat užší stranou dolů, chápu to jako stopkou dolů, korunkovou částí nahoru. Stopkou napojenou na mateřskou rostlinu. Jenže kolikrát to nelze dobře poznat, protože hlíza může pokračovat další hlízkou, takovým ocáskem. Když ale koukáte na internet, tak si s tím nikdo hlavu moc neláme. Je to tedy jedno? Misky zabalím do mikrotenu a dám na radiátor (opatrně). Někde jsem četl, že se hlízy mají teplem probudit, a pak snížit teplotu. Hlízy z obchodu jsou chemicky ošetřené proti klíčení (stejně jako brambory) a vypěstování sadby z nich se často nepovede. Dříve začnou hnít. Ta moje průzkumnice se zatím drží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Qesham - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 103.30 (?), 6.2.2021 12:20

Když si hlízu dobře prohlédnete, jde na ní poznat taková očka, ze kterých vyrůstají vlasové kořínky. Já na to koukám někdy i lupou, ty kořínky směřují směrem dolů. Někdy ji nechám naklíčovat na ležato a pak se orientuji podle toho kde je více výhonků. 

Naklíčené hlízy
Naklíčené hlízy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 6.2.2021 15:59

Ta první testovací hlíza Beauregard začíná tvořit kořínky (úplně dole). Jedna rostlina z objednaných Beauregard měla fialovou slupku. Ta už pouští kořínek. Ostatní Beauregard zatím ne.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Qesham - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 103.30 (?), 6.2.2021 21:33

Ta fialová určitě není Beauregard. Oni v tom občas mají hokej - soused si objednal sadbu a místo 2 druhů měl nakonec 4 včetně té fialové. Má fialovou i dužninu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 7.2.2021 14:58

Má bílou dužninu. Byla vzrůstnější než Beauregard, hlízy byly spíš delší. Výnos nic moc, ale měl jsem jen jednu sazenici. A ani jsem ji neochutnal. Koukal jsem do e-shopu a nabízejí jen Beauregard (oranžová dužnina), O´Henry (zlatavá dužnina) a bezejmenou odrůdu s fialovou dužninou. Tu fialovou si objednám, vypadá zajímavě. A zeptám se, jaká by to mohla být odrůda. Ta s tou bílou dužninou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 7.2.2021 20:08

Tak jsem dostal odpověď. Prý je to O´Henry, což se mi ale nezdá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Qesham - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 103.30 (?), 7.2.2021 20:11

Takhle je to těžké říct, protože kombinace barev slupky a dužniny jsou velké, např. koupil jsem před lety sazenice O´Henry z Německa, hlízy byly růžové a dužina bílá. Někdy najdete stejný obrázek 2x a na každém z nich je označena rostlina jiným názvem - Jednou O´Henry a jednou Bonita. Bonita je bílá s bílou dužninou. Ta fialová by mouhla být Stokes Purple, jednu dobu se dovážela.Množil jsem ji, bohužel loni mi všechny sazenice uhynuly na Fusarium oxysporum. Chuťově nic moc, Vietnamci ji vůbec nechtěli, je vhodná na pyré, nebo polévku popř. lívance, rozvařuje se a obecně má blátivou konzistenci. Letos v Globusu prodávají v tuto dobu z Portugalska Rubissol, ta je podobná té vaší fialové -  Rubissol apresenta plantas vigorosas, casca de cor púrpura intensa (vermelho-rubi) e polpa de cor creme, tendendo ao amarelo.(Rubissol představuje bujné rostliny, intenzivní fialově zbarvenou kůru (rubínově červenou) a krémově zbarvenou dužinu, která má sklon k žluté barvě. Z Portugalská hlízy klíčí dobře, lépe než ty z USA, já od nich už dříve měl Murasaki, je podobná té Rubissol. Já je po koupi na pár dní namočím celé do vody aby nasákly, opatrně je omyji a pak ještě namočím na pár minut do růžového roztoku hypermanganu abych je vydesinfikoval a (doufám), že hypermangan zoxiduje to čím byly eventuelně ošetřeny. Pak je nechám den - dva na suchu, aby si zahojily šrámy a dám do skleníce klíčit.Nejlépe postavit tu sklenici na radiátor na pár dní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 16.2.2021 18:29

Tak (asismiley) O´Henry shnila. Ostatní hlízy položené na substátu pouští kořínky a očka se probouzejí. Ale sem tam nějaká hlíza začala měknout a hnít. Kořínky také. Takže jsem je ze substrátu vyjmul, omyl a zdravé dal naležato do mělké vody, do které jsem přidal pár granulek Merpanu proti plísni. Hlízy, které jsem dal před měsícem jen do vody, jsou zdravější, nehnijí, ale raší mnohem pomaleji, protože je nemám na radiátoru, ale na parapetu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 21.2.2021 12:44

Po měsíci a kousek se pořádně probudila jedna hlíza. Ostatní ale už mají sem tam probuzené očko. Celou dobu byly na radiátoru. Ty mimo radiátor sedí, mají jen náznaky kořínků. Zkusím přidat polovině z nich do vody práškový stimulátor. Odrůda Beauregard, vlastní. Ještě máčím ve vodě koupenou Covington. Zkusím ji na chvíli pak namočit do práškového bělidla na prádlo z Lidlu, jako že likvidace zpomalovače klíčení oxidacíwink. A přidám i stimulátor růstu. A uvidím. Vyhodit se to může vždycky. Ty bílé čárky je Merpan.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika