Zaštipování a řízkování?
|
|
 |
 |
host - 79.251 (?) 26.4.2009 7:29
Mirka napisem ti to ako to robim ja.Kupim si nejake mlade priesady a pozriem sa na ne.Ak ich kupim este v marci, zvycajne su malicke a maju malo vyhonkov.U tych nie je nad cim premyslat.Ak aj maju nejake puky, netreba ich lutovat, prave tie, musia ist este prec, nemaju tam co robit.Nemusis odstipnut polovicu vetvicky, to nie, staci vrcholce povystipovat, ja to robim za prvym, maximalne za druhym radom listov od vrchu.Je uplne jedno, ci to urobis tesne nad dalsim parom listov, alebo uplne pod poslednym ustipnutym.Ono to zaschne a na tom mieste vyrastu nove vyhonky a onedlho toto miesto ani nespoznas, takze sa vobec nemusis bat nejakych zaschnutych a neestetickych casti.
Ak kupis priesady teraz, zvycajne su uz dost kosate a tie uz ani zastipovat nemusis.Zalezi ako ta rastilna vypada.Napr.surfiniu ked kupim, ak ma uz vo vyske cca 10cm nejakych 7 odnozi a vidis, ze sa jej tlaci kopa dalsich z kazdej strany, nemusis nic zastivot, tato sa uz velmi dobre rozrastie aj bez tvojej pomoci, ale ak by si strasne chcela, tak kludne mozes, ale rataj s tym, ze oddialis kvitnutie.Ak ma vsak kupena priesada, len jednu stonku, alebo dve, ci tri, tam uz je potreba pozastipovat vsetky konce, lebo rastlina je velmi riedka a z tej by si asi moc hustu krasavicu nevypestovala.Treba sa na to asi takto nejako pozerat.
A k tym odrezkom.Este stale je vhodna doba na jarne sadenie odrezkov, ale to asi nie je tvoj pripad, kedze mas len male priesady a z tych asi nechces este strihat nejake vyhonky,,kedze ich ma priesada malo.Ale ak by si mala nejaku starsiu rastlinu, ktora ma dostatok kvalitnych odnozi, staci z nej odrezat cca 8-10cm a zasadit to rovno do zeme.Uplne dole nech nie su listy, ale len hola stonka, cize odstrihni ju nad dalsim parom listov.Po nejakej dobe ti bud vyzenie mlade listy, alebo stonka odspodu scernie a vyhynie.Niekto pouziva rozne zakorenovacie prasky a niekto to len napicha do substratu, zalezi ako sa rozhodnes.Vela stastia v pestovani a nedaj sa ziadnym neuspechom odradit a skusaj stale znova.Zuzana
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 80.122 (?), 25.4.2009 23:01, zobrazeno: 30334x
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu hned ve dvou věcech.
1. zaštipování převislých muškátů a petůnií-všude čtu a slyším o tom, že když na jaře budu zaštipovat nové výhonky rostlinek, tak pak budou košaté a budou více kvést. Vzhledem k tomu, že jsem úplná začátečnice co se týče pěstování balkónovek (vždycky je doma pěstovala mamča a ty její teda nikdy nebyly tak krásné a košaté jak by asi měly být), zajímalo by mě, kde takové zaštípnutí na té květině mám udělat. Jestli jen vrcholek toho stonku, nebo někde spíše uprostřed. Jestli pod listy nebo nad nimi, aby to nevypadalo jako holý trčící kousek stonku. Nerada bych je nějak poškodila, když je ještě neumím pěstovat. Minulý týden jsem v receptáři viděla pána, který si rostlinku petúnky prostě vzal do ruky a úplně ji bez ladu a skladu ošmidlal s tím, že to je úplně jedno, že ona obrazí. Ty moje sice jsou už teď dost košaté (koupila jsem je u všemi doporučoavého prodejce na květinovém trhu), ale mají už malá poupátka a tak nevím, jestli má cenu je ještě zaštipovat nebo už ne.
2. by mě také zajímalo jak se řízkují pelargónie (převislé i vzpřímené), je asi ještě čas se o to zajímat, když jak jsem vyčetla z různých odpovědí tady v diskuzi, se to dělá až na podzim. Ale já pořád nevím jak takový řízek vypadá, která část to z té rostlinky vlastně je, jak má být velká a tak. O tom jak dál s ním postupovat, toho už vím habaděj, co jsem si tady nastudovala z vašich zkušeností, ale jak on vlastně vypadá to jsem se nikdy nedozvěděla:-)
Předem děkuji za všechny odpovědi, rady a nápady a doufám že se vám všem také budu moci v létě pochlubit alespoň trochu tak krásnými fotečkami balkónovek, jaké jsem si tady prohlížela a tiše záviděla a vlastně se tím i motivovala, že snad budu mít jednou taky tak nádherně obrostlou terasu lákající k odpočinku:-) S pozdravem Mirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.251 (?), 26.4.2009 7:29
Mirka napisem ti to ako to robim ja.Kupim si nejake mlade priesady a pozriem sa na ne.Ak ich kupim este v marci, zvycajne su malicke a maju malo vyhonkov.U tych nie je nad cim premyslat.Ak aj maju nejake puky, netreba ich lutovat, prave tie, musia ist este prec, nemaju tam co robit.Nemusis odstipnut polovicu vetvicky, to nie, staci vrcholce povystipovat, ja to robim za prvym, maximalne za druhym radom listov od vrchu.Je uplne jedno, ci to urobis tesne nad dalsim parom listov, alebo uplne pod poslednym ustipnutym.Ono to zaschne a na tom mieste vyrastu nove vyhonky a onedlho toto miesto ani nespoznas, takze sa vobec nemusis bat nejakych zaschnutych a neestetickych casti.
Ak kupis priesady teraz, zvycajne su uz dost kosate a tie uz ani zastipovat nemusis.Zalezi ako ta rastilna vypada.Napr.surfiniu ked kupim, ak ma uz vo vyske cca 10cm nejakych 7 odnozi a vidis, ze sa jej tlaci kopa dalsich z kazdej strany, nemusis nic zastivot, tato sa uz velmi dobre rozrastie aj bez tvojej pomoci, ale ak by si strasne chcela, tak kludne mozes, ale rataj s tym, ze oddialis kvitnutie.Ak ma vsak kupena priesada, len jednu stonku, alebo dve, ci tri, tam uz je potreba pozastipovat vsetky konce, lebo rastlina je velmi riedka a z tej by si asi moc hustu krasavicu nevypestovala.Treba sa na to asi takto nejako pozerat.
A k tym odrezkom.Este stale je vhodna doba na jarne sadenie odrezkov, ale to asi nie je tvoj pripad, kedze mas len male priesady a z tych asi nechces este strihat nejake vyhonky,,kedze ich ma priesada malo.Ale ak by si mala nejaku starsiu rastlinu, ktora ma dostatok kvalitnych odnozi, staci z nej odrezat cca 8-10cm a zasadit to rovno do zeme.Uplne dole nech nie su listy, ale len hola stonka, cize odstrihni ju nad dalsim parom listov.Po nejakej dobe ti bud vyzenie mlade listy, alebo stonka odspodu scernie a vyhynie.Niekto pouziva rozne zakorenovacie prasky a niekto to len napicha do substratu, zalezi ako sa rozhodnes.Vela stastia v pestovani a nedaj sa ziadnym neuspechom odradit a skusaj stale znova.Zuzana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.69 (?), 26.4.2009 9:44
Milá Zuzano, děkuji za váš tip. Hned jak jsem si přečetla Váš příspěvek, šla jsem ty svoje nové malé miláčky prohlídnout a spočítat, kolik že to těch odnoží asi mají. Napočítala jsem jich na každé rostlince minimálně 9, z toho každá se větví na minimálně dvě další, většinou teda 3. Tak to by asi mohlo stačit, si myslím :-) Každopádně jsem některé podle Vaší rady některé, které se mi zdály moc dlouhé a nerozvětvené, trochu pouštipovala za prvním párem listů odshora. Je pravda že v 80cm truhlíku mám 4 rostlinky a ty už teď po vysazení pokrývají celý povrch, že není vidět zemina, tak sand se moc nebudou vytahovat a nebudou z nich jen dlouhé šlahouny s pár kytkama :-) P.S. s tím řízkováním ještě počkám do podzimu, ale už aspoň vím jak to udělat. Zdraví Mirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 83.106 (?), 26.4.2009 14:24
A taky jsem se ještě chtěla zeptat, jestli se dají i převislé petúnie řízkovat a tak i množit na příští rok. Někde jsem se dočetla, že to možné je, ale že je to obtížné. ALe většinou všichni uvádí, že to nejde, že se musí každý rok zasadit nové sazenice buď koupené nebo doma vypěstované ze semínek. Tak by mě zajímalo jak to vlastně doopravdy je. Díky Mirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.164 (?), 26.4.2009 15:38
Osobne sa pripajam k nazoru, ze sa to neda.Nepoznam nikoho, kto by dokazal prezimovat petunie, ci surfinie. Ja napr.dam na konci sezony moje na schody nech tam doziju a aj ked ich trochu polievam, postupne vyschnu.Najistejsie su asi kazdy rok nove sadenice, ale vlastne vypestky zo semien... Zuzana.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|