Převislé muškáty v Rakousku
|
|
 |
 |
host - 250.225 (?) 28.4.2012 11:35
Zdravím. V loňském roce jsem poprvé od začátku pěstovala muškáty. Koupila jsem je v OBI - ve slevě. Do samozavlažovacího truhlíku 60cm jsem dala 5 sazenic. Směrem k oknu 3 - na kraje a doprostřed, 2 dál od okna mezi ně. Použila jsem substrát na muškáty - co byl v akci ;) - dolu na druhé dno - nad vodou jsem dala ještě vrstvičku kamení a cihel, pak trochu země, pak rohovinu (na truhlík hrst) - trochu promíchat a slepičince (klasicky od slepis sebraný hnůj) - malou lopatku (jako hrst). Po čase jsem se dozvěděla o Kristalonu (zahradnicí teď asi dostanou záchvat smíchu - já teprve začínám), takže v jednom týdnu start, po čtrnácti dnech květ a plod (odměrku do 10 l). Občas mi vyschly - jsem na ně zapomínala, ale asi jim to prospělo. Nechci se chlubit, ale měla jsem nejkrásnější muškáty z celé vsi, skoro na zem, husté, vydržely i přes mrazíky. V průběhu léta jsem hnojila kristalonem podle toho, co mi přišlo vhodnější. Kdy měly plno květů, dala jsem start, aby se zase zazelenaly a pak plod a květ, aby se zase rozkvetly. Zkusila jsem i kristalon na muškáty, ale ten se mi nějak nepasoval. Letos (právě se připravuji), chci přidat ještě fosfátové sklo, tak uvidíme. Okna mám na východ (slunko od rána do ca 14h a na jih - od 10 do večera.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 109.108 (?), 10.9.2011 18:43, zobrazeno: 18829x
Po návštěvě Rakouska.Solná jezera jsem v šoku, mají nádherné bohaté převisy, které u nás není nikde vidět.Co s nimi asi dělají, neví někdo jak postupovat, aby i u nás byly takto bohaté???
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1579) - 166.4 (?), 10.9.2011 20:27
- každý rok nové silné sazenice
- každý rok nový vyhnojený substrát v přiměřeně velkých truhlících
- přiměřená zálivka a hnojení po celou vegetační sezónu
- horské klima bez letních veder, noční vlhký vzduch a ranní mlhy
Ten poslední bod je u nás bohužel nesplnitelný...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 10.9.2011 22:11
Když jste u toho Rakouska, nevíte někdo, kde se dají sehnat klasické "tyrolské" karafiáty? Karafiátů je v nabídkách moc, ale tyhle ne. Nevím ani, jaký mají latinský název. Pěstovala jsem je v květináči na okně jako malá holka a hrozně bohatě kvetly celé léto... Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 11.9.2011 13:15
Díky, že to je Dianthus caryophyllus vím, ale myslela jsem nějaké odrůdové jméno, třeba "tyrolean" nebo "du Tyrol" nebo tak nějak, aby to byly ty správné... Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 12.9.2011 0:04
Díky za odkaz na stránku (jen jsem musela použít překladač, němčinu neovládám). Mají tam i množení :-))) Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.225 (?), 28.4.2012 11:35
Zdravím. V loňském roce jsem poprvé od začátku pěstovala muškáty. Koupila jsem je v OBI - ve slevě. Do samozavlažovacího truhlíku 60cm jsem dala 5 sazenic. Směrem k oknu 3 - na kraje a doprostřed, 2 dál od okna mezi ně. Použila jsem substrát na muškáty - co byl v akci ;) - dolu na druhé dno - nad vodou jsem dala ještě vrstvičku kamení a cihel, pak trochu země, pak rohovinu (na truhlík hrst) - trochu promíchat a slepičince (klasicky od slepis sebraný hnůj) - malou lopatku (jako hrst). Po čase jsem se dozvěděla o Kristalonu (zahradnicí teď asi dostanou záchvat smíchu - já teprve začínám), takže v jednom týdnu start, po čtrnácti dnech květ a plod (odměrku do 10 l). Občas mi vyschly - jsem na ně zapomínala, ale asi jim to prospělo. Nechci se chlubit, ale měla jsem nejkrásnější muškáty z celé vsi, skoro na zem, husté, vydržely i přes mrazíky. V průběhu léta jsem hnojila kristalonem podle toho, co mi přišlo vhodnější. Kdy měly plno květů, dala jsem start, aby se zase zazelenaly a pak plod a květ, aby se zase rozkvetly. Zkusila jsem i kristalon na muškáty, ale ten se mi nějak nepasoval. Letos (právě se připravuji), chci přidat ještě fosfátové sklo, tak uvidíme. Okna mám na východ (slunko od rána do ca 14h a na jih - od 10 do večera.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|