Co nespálí jižní slunce?

host - 16.204 (?)
23.2.2009 21:55

Máte fakt nádherné kytky!!! Už několik let mě trápí totéž, co (shodou okolností) jmenovkyni Báru. Budu se určitě inspirovat! Díky.

Mám ještě dotazy - kolik dáváte rostlinek do takového truhlíku (a kolik čeho) a kolik do žardinky? 

Díky, taky Bára

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 16.204 (?), 23.2.2009 21:55

Máte fakt nádherné kytky!!! Už několik let mě trápí totéž, co (shodou okolností) jmenovkyni Báru. Budu se určitě inspirovat! Díky.

Mám ještě dotazy - kolik dáváte rostlinek do takového truhlíku (a kolik čeho) a kolik do žardinky? 

Díky, taky Bára

gabca - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 191.75 (?), 23.2.2009 22:07

Ahojky Báro 2!

Já dávám do 80 cm truhlíku 5 sazeniček, bohatě to stačí. Když jich dáš víc, nebudeš stačit zalévat a myslím, že se jim nebude ani tak dařit. Lepší je jim nechat dostatek prostoru pro zakořenění a následný růst.

A do žardinek? Záleží jak velké jsou. Na těch fotkách ode mne výš mám 3, pak mám jednu menší (viz. vitálka s břečťanem) a tam jsem dala 2, ale klidně by stačila 1. Jenže když chceš nakombinovat truhlík, musíš tam nacpat aspoň dvě, že? 

Přeju hodně zdaru při pěstování a doufám, že sem pak dáte nějakou fotečku.

host - 4.182 (?), 24.2.2009 12:44

Také mám převážně část balkónu na jih, takže bojuji se záchranou muškátů i surfínek. Mám 80 cm "obyč" truhlíky, ve kterých při velkých vederech dochází ke ztrátám. Nevím v jakém poměru bych měla namíchat hlínu, aby nedocházelo pak k přemokření. A když je substrát lehký, je to taky špatně, protože se zase spálí kořeny. Jinak mám dotaz jestli by přežily převislé begónie na dopoledním slunci. Zdraví Magda

host - 16.204 (?), 24.2.2009 22:18

Díky za skvělé rady, určitě se budu inspirovat, a bude-li co, ráda vyfotím:-)

Ještě se zeptám, jak často v sezóně hnojíte? 

gabca - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 191.75 (?), 25.2.2009 15:11

Ahojky!

K substarátu. Já si kupuju substrát na surfinie, je kyselejší a obsahuje hnojivo na 3 týdny. Potom hnojím každý týden spec. hnojivem na surfinie, s obsahem železa. Je fakt, že předloni byl ten kupovaný substrát nějaký špatný, kytičky mi trpěly nějakou houbovou chorobou kořenů a přikládala jsem to špatnému substrátu. Ale vloni jsem ho nakonec taky koupila a bylo to v pohodě, žádný problémy nebyly. Možná taky nebylo tak horký léto jako předloni, to kytky opravdu trpěly.

Tak se těším na fotky!

host - 16.204 (?), 25.2.2009 16:53

Ještě mě napadl jeden dotaz, když už jsem mezi znalci - v nějakém starším díle pořadu Zahrada je hra (kde osazovali městský balkón) p. zahradníky používal do truhlíků nějaký prášek, který na sebe vázal vodu, nabobtnal do takového gelu a udržoval substrát dlouho vlhký... Nemáte s tím konkrétně zkušenost, co to bylo?

host - 174.166 (?), 25.2.2009 17:05

Prášek neznám, hodil by se, balkon mám taky na jih. Už léta pěstuju muškáty v čisté bukové listovce, ta drží vodu moc dobře, třebaže je lehká. Hanča

man - (6) - 29.86 (?), 10.3.2009 17:33

Pravděpodobně se jednalo o některý z půdních kondicionérů, známý je např. TerraCottem, ale existuje též Hydrogel, Hydrokrystal, Agrisorb apod. Základem je polymer, který váže vodu v mnohonásobku své hmotnosti a uvolňuje ji v případě potřeby. Zabrání tím jednak vysychání substrátu a rovněž jeho přemokření. Používá se při výsadbách stromů, trávníků, ale lze ho aplikovat i při výsadbě do truhlíků a květináčů. Předem je třeba ho se substrátem promísit v doporučeném poměru.

host - 16.204 (?), 18.3.2009 10:39

Moc se mi líbíkombinace převislá petunie + milionka + verbena. Kolik čeho do truhlíku, aby takhle vypadal (viz. foto z 13.2.)?

A ještě pár dotazů:

1/ kde sháníte náhradní (kokosovou či jinou) výplň do drátěných žardinek?

2/ máte se zahradnictvím Petro, Mělník zkušenost jako se zásilkovou službou?

gabca - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 191.75 (?), 18.3.2009 18:54

Odpovídám na dotaz ohledně počtu sazenic. Ačkoliv zrovna tenhle truhlík není můj, ale sestry, myslím, že jsou v něm 2 sazenice petunií, 2 sazenice million bells a 1 sazenice verbeny.

Jinak žardinku s kokosového vlákna mám druhým rokem, a protože ji každým rokem vyložím igelitem a dospod dávám misku, zatím jsem tenhle problém neřešila. Zeptala bych se tam, co jste žardinku kupoval (a). Ale třeba někdo poradí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz