Zdroj: Romana Važanská

Připravte si tuto svěží a krémovou cuketovou pomazánku, která je skvělou volbou pro rychlou svačinu, lehkou večeři nebo jako efektní pohoštění! Kombinace jemné cukety, sladké cibulky, výrazného česneku a čerstvého sýra vytváří lahodnou harmonii chutí. Je snadná na přípravu a chutná skvěle na čerstvém pečivu, topinkách nebo zeleninových hranolkách.


Co budete potřebovat?

  • Máslo: 1 lžíce
  • Cibule: 1 velká (nakrájená nadrobno)
  • Cuketa: 1 středně velká (nastrouhaná, i se slupkou)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř: dle chuti
  • Česnek: 2-3 stroužky (prolisované, dle chuti)
  • Vejce: 2 ks
  • Čerstvý sýr: 100 g (např. žervé, krémový sýr typu Philadelphia, Lučina)

Jak na to krok za krokem?

  1. Orestujte základ: Na pánvi rozehřejte máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova.
  2. Přidejte cuketu a duste: K orestované cibuli přidejte nastrouhanou cuketu (i se slupkou). Osolte a opepřete. Směs promíchejte a dusty pod pokličkou doměkka (cuketě to netrvá dlouho, asi 5-7 minut). Během dušení občas promíchejte.
  3. Vmíchejte vejce a česnek: Jakmile je cuketa měkká, vmíchejte do ní prolisovaný česnek a rovnou přidejte i vejce. Za stálého míchání vařte, dokud se vejce nesrazí a neztuhnou.
  4. Vychlaďte a vmíchejte sýr: Směs odstavte z plotny a nechte ji zcela vychladnout. Jakmile je směs studená, vmíchejte do ní čerstvý sýr a důkladně promíchejte, dokud se sýr rovnoměrně nepropojí s cuketovou směsí.

Tipy pro perfektní výsledek

  • Vymačkání cukety: Pokud má cuketa hodně vody, můžete ji po nastrouhání lehce vymačkat.
  • Bylinky: Do pomazánky se hodí i čerstvé bylinky, jako je pažitka nebo petrželka.
  • Koření: Experimentujte s kořením! Přidejte špetku kari nebo mleté papriky pro zajímavou chuť.
  • Variace: Namísto čerstvého sýra můžete použít i tvaroh nebo sýr cottage.

Závěr

Hotovou cuketovou pomazánku podávejte na čerstvém pečivu, křupavých topinkách nebo jako dip k zeleninovým hranolkám. Je skvělá jako lehká svačina nebo rychlá večeře. Můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka. Užijte si tuto jednoduchou, ale lahodnou pochoutku!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno