Živý plot z Cypřišovce Leylandového



martaklima - (2) - 7.158 (?) 
29.3.2010 11:54, zobrazeno: 44745x

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat zda již máte někdo zkušenosti s tímto jehličnanem a zda ho máte použit v živém plotu!!  Chtěla jsem vědět jak velké rozestupy mezi jednotlivými sazenicemi, aby jsme měli pěkně hustý živý plot!! a Kdy stříhat aby nám moc nesesychával!! Budu ráda i za jiné zkušenosti s tímto jehličnanem!! Předem díky M

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 60.60 (?), 8.4.2010 0:31

Dobrý den, v dubnu 2008 jsem vysázel živý plot z Cypřišovce L., krásně během roku rostl. Po zimě 2008/2009 větší část rostlin ve spodní části zaschla a opadala, vršky byly v pořádku (přisuzoval jsem to přízemnímu holomrazu). Celý rok 2009 rostly dobře, měly opravdu velké roční přírůstky. Po letošní zimě je budu muset vykopat a vyměnit za něco odolnějšího,  všechny do jednoho odešly. Všech 85 ks jsem koupil ve Starklu v Čáslavi, vysázeny byly v lokalitě 260m.n.m., poblíž Hradce Králové. Podle mých zkušeností NEDOPORUČUJI.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 200.122 (?), 13.4.2010 13:40

Děkuji za reakci

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
slavka - (2) - 247.17 (?), 21.4.2010 10:39

Dobrý den, s Cypřišovcem Leylandovým máme vynikající zkušenosti. Skutečně roste velice rychle a je nenáročný na pěstování. Zřejmě záleží na tom od koho koupíte sazenice. Na zimu je bezpodmínečně nutné mladé sazenice zakrýt chvojím. V letošním roce budeme sázet opět cca 30 ks. Akorát nevím jaký je rozdíl mezi Cypřišem Leylandy a Cypříšovcem Leylandy. Byla bych vděčná, kdyby mi někdo mohl toto objasnit. Děkuji Broňa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.39 (?), 10.5.2010 17:56

pro Broňu:

české názvy (a zvlášť v laickém podání) jsou někdy ošemetné.

Vědecký název rostliny je jen jeden: x Cupressocyparis leylandii. Jedná se o kříženec cypřiše (Cupressus) a cypřišku (Chamaecyparis).

Nevím, jestli byl oficiálně stanoven český název, ale nejspíše by zněl cypřišocypřišek, což je velmi kostrbaté.

Já osobně si myslím, že je vhodný název cypřišovec.

Pro tuto rostlionu by se neměl používat název cypřiš ani cypřišek.

(Takže je to trochu zamotané, ale to v lidové a laické řeči bylo, je a bude).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 188.21 (?), 21.6.2010 23:13

Ještě k cypřišovci leylandskému. Je to perspektivní kříženec a většinou jsou s ním dobré zkušenosti. Letošní zimu jsem se dostal do jednoho velkého pražského zahradnictví, kde jim zmrzly doslova stovky krásných velkých " lejlanďáků", a bylo to tím, že byly dovezeny z jižní Evropy a pak na stanovišti hnojeny a hnojeny a zalévány a zalévány. Přírustek byl fantastickej, ale to zimní nadělení taky. Je to někdy trpká zkušenost doslova za desetitisíce. C. leylandii kupujte raději od českých zahradníků, kteří je pěstují aspoň minimálně rok v českém prostředí a raději je sázejte zjara, maximálně do léta kontejnerované, na podzim bych měl obavy, protože bych nevěděl, zda nejsou příliš přehnojené a tím vlastně "vyhnané" s řídkými pletivy, kdy rizika namrznutí jsou značná. Pokud přesto budete sázet napodzim, již NEHNOJIT!! Případně na první zimu zakrýt průsvitnou zelenou síťovinou v jedné řadě, /používají se i na zakrytí plotů/, aby to bylo vzdušné a šlo tam trochu světlo a taky to chránilo před tzv. jarním sluncem, kdy slunce vyhřeje v dřevině pletiva, probudí tah mízy a následný větší mráz vše spálí. Přesto se "lejlanďáky" vyplatí pěstovat, je to jinak úžasná dřevina na živé ploty, mimochodem daleko lépe snáší horší a sušší půdní podmínky než tůje.

Přemysl Podrázský

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 188.21 (?), 21.6.2010 23:30

Ještě poznámka, žluté typy cypřišovců jsou ještě choulostivější hlavně první zimy po výsadbě. Pokud se rozhodnete pro zlatou formu, tak raději méně žlutý Castlewellan Gold než Gold Rider, ten je nejchoulostivější. jinak vzrostlé mnohaleté dřeviny jsou pak již také vytvrdlé a otužilé. U nás na Mělníku je několik takovýchto barevných plotů a ani po letošní větší zimě nenamrzly.

Přemysl Podrázský

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 119.41 (?), 10.9.2010 11:08

Plánujeme živý plot z tohoto cypřišovce a raději bych zkusila sazenice vypěstovat sama přímo v podmínkách a hlíně, která je na zahradě. Nemáte někdo zkušenosti s oblastí Říčany - Jevany?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika