Proč na jaře znovu obracet? Pani Lída má pravdu! Na podzim se půda obracela, proto, abychom případné oddénky, úlomky kořenů, či semena plevelů zaklopili do hloubky. A tím mu znesnadnili vyklíčení a růst. Na jaře kypříme jen na hloubku setí, či výsadby. To znamená, že záhonek určený pro výsev zeleniny kypříme do hloubky cca2,5cm, semena vyseté zeleniny, by teoreticky měly ležet napůdě s kterou se nehýbalo a která přivede potřebnou vodu ke klíčení k semenům a nakypřenou půdou se to jen přikryje. Kypření pod výsevy na větší hloubku je jen mrháním času, energií a semeny. Nakypřená vrstva postupně proschne a jak víme semena bez vody neklíčí a ty co byly už naklíčená, tak v proschlé vrstvě prostě uschnou a pak se třeba naříká, že semeno nestálo za nic a tolik peněz se do toho vrazilo. Toto neni chyba semenářů, ale kypřičů!!! Samozřejmě pro výsadbu brambor ta hloubka bude činit mini 15cm. Znovu přečíst pátou větu!!! To, že mám stodolu plnou vercajku, neznamená, že budu kypřit o dušu!!!
brousek