Já si myslím, že absence strojků na trhu je výrazem ústupu od tohoto způsobu konzervace ( a je to dobře), protože nemáte-l tu nejpodstatnější část ( autokláv) je nějaké vaření konzerv v kotli vyloženě hazardem. Výsledek "vypadá" jako konzerva, proto si konzument "myslí, že je to konzerva" ale samozřejmě to konzerva NENÍ ve smyslu parametrů vyhlášky. To, že se "to tak dělávalo" není žádný důvod, aby se to dnes tak dělalo. Pokud si dáte poradit, tak s kalkulačkou v ruce spočítejte náklady na uskladnění v mrazáku s tím , že tak skutečně musíte udržovat mínus 20 a náklady na zavaření do skla, pokud kapacitu mrazáku nemáte. Přečtěte si nějaké něco o teplotách a dobách při zavařování masných výrobků a ve vlastním zájmu je dodržte. I když dodržíte všechno snažte se produkty, byť jsou zavařené při správné teplotě a době neustále kontrolovat , to co je v pořádku, se snažte zkonzumovat co nejdříve a to, kde máte sebemenší pochybnost bez milosti vyhazujte to. Pokud máte manželku , která navzrory těmto varujícím informacm má na tu věc "názory", prosaďte , že sporné kusy bude jít jenom ona, nikdy Vy. Třeba se Vám tím podaří vyřešit víc rodinných problémů najednou.