Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Skutečnost, že zavařeniny zplesnivěly, nesouvisí s větráním sklepa a náletu plísní do něj. Původ plísně bývá častěji ve sporách, které se dostaly do sklenice s konzervovanou potravinou. Přes dobře držící víčko se plíseň nedostane, ani kdybyste sklenice skladovala v klozetu. Jiná věc je, když otevřete sterilní sklenici, tam Vám po pár dnech naletí spory zvenčí a doba nezávadnosti takové otevřené konzervy záleží i na čistotě komory resp. lednice. Totéž platí pro nedržící víčka.
   Zavařovací sklenice nemá smysl desinfikovat nijak. Zcela stačí vymytí v teplé vodě (myčce). I když budete mít naprosto sterilní sklo, pokud do něj dáte jakoukoli potravinu, nedodržíte zavařovací teplotu nebo Vám nechytne víčko, dřív nebo později se zkazí.  Spory anaerobních mikrobů navíc snesou nejen var, ale i běžná desinficientia.
   Co se týče marmelád. Záleží na množství cukru v nich. Ty hodně sladké se sterilovat nemusejí, já to ale raději dělám. Vzhledem k tomu, že jsou nejen sladké, ale vždy i kyselé, není třeba var, stačí 90 st. i méně. Jedině u marmelád může mít desinfikování nádob smysl, protože ta se jediná leje do sklenic sterilní. Dodržíme-li čistý postup a rychle uzavřeme zahorka čistým víčkem, pak je možné i bez zavaření udržet sterilní obsah.  
   Chcete-li zavařovat zeleninu bez octa, nevyhnete se opakované sterilaci nebo autoklávu.
   Měřit teplotu povrchu sklenice taky není řešení. Potřebujete vědět, jakou teplotu má obsah uprostřed. K tomu se dřív používaly víčka se zabudovaným teploměrem, kde se dala změřit teplota ve sklenici. Ani to není přesné, každý obsah vede teplo jinak a referenční sklenice nemusela odpovídat těm zavařeninám. V praxi se to řeší odhadem, kdy zavařovací teplota je vyšší než pasterační a doba se natáhne tak, že se předpokládá prohřátí i středu sklenice.
   Využívání tepelné setrvačnosti vodní lázně je jedním z nešvarů domácího zavařování. Správný postup je co nejrychlejší dosažení pasterační teploty v celém obsahu sklenice, udržení po nezbytnou dobu a rychlé zchlazení.  Ponecháním sklenic v chladnoucím hrnci  nezajistíte tu správnou teplotu, zato se postaráte o ztrátu barvy i  konzistence  zavařeniny. 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika