Roubování peckovin za kůru



Stránky: 1,  2,  3   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?) 
2.5.2011 13:39, zobrazeno: 34527x

V každé příručce se dočteme, že ideální dobou k přeroubování pecovin je doba kvetení, kdy stromy mají nejvíc mízy.   Za posledních několik let jsem se přesvědčil, že to není úplně pravda.
    Praxe je taková, že celé jaro netrpělivě čekáme s roubováním na dobu, kdy peckoviny rozkvetou. Tlačí nás do toho často sousedé, kteří si přejí stromy přeroubovat a bojí se, že jsme na ně zapomněli. Tlačí nás i samotné rouby, které je problém v jarním období uchovat v nezaschlém a nenarašeném stavu. Tlačí nás i pověry, že peckoviny brzy ztratí mízu a roubování tak bude znemožněno. 
   Za poslední 3 roky si troufám tvrdit, že při roubování v době květu se kůra tak dobře neodchlipuje - jakoby "chlupatí".  Roubujeme-li týden až dva po odkvětu, je to snazší a ujímavost roubů jednoznačně lepší. Považuji proto vhodnější termín k přeroubování peckovin až po odkvětu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 176.13 (?), 2.5.2011 18:46

Já přeroubovávám za kůru ještě před kvetením. Kůra se někdy odchlipuje hůř to je fakt, ale roub pak má dostatečně dlouho mízu. Při roubování po odkvětu často jen naraší a pak zaschne nebo živoří. Honzík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 2.5.2011 19:04

Pokud se týká jádrovin, tam je termín libovolný a interval dlouhý, od začátku pučení až dlouho po odkvětu. I tam se mi osvědčilo pozdější roubování. Výsledky jsou zhruba stejné, u roubování za nebo po květu je rašení tak rychlé, že se ujmou a nezaschnou ani rouby, které nebyly dobře zavoskované.
   U peckovin se mi před květem kůra nedaří odchlípnout vůbec. Pokud ji přece jen odtrhnu, ujmutí v tom případě bývá spíš náhoda.
    Dobrou alternativou pro přeroubování peckovin je štěpování do rozštěpu počátkem března. Je to snazší než kozí nožka, taky se mi to lépe ujímá.
    Loni jsem přerouboval po odkvětu 20letou švestku s kmenem 15cm v průměru. Ujmulo se 80% roubů, vytvořily přírůstky síly palce. Výhony by dorostly do délky cca 2 metrů, ale letním řezem jsem je přiměl k vytvoření předčasného obrostu, na němž letos vykvetly. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 170.97 (?), 2.5.2011 20:37

Loni jsem přerouboválal 2 kousky na toptaste a 1 na meruňku pincot průměr kmene kolem 15 cm. Taky letos kvetly a nějaká ta úroda se tam udrží. Letos jsem dělal 1 na durancii, rouby už májí lístky a 1 na meruňku bergeron zatím jen pořádně narašené pupeny, ale myslím že půjde a soused mě bude volat příští rok na další pokračování. Já přeštěpovávám kosterní větve, kmen jde také pokud není kůra moc silná, ale pokud to jde využivám dobře zapěstované koruny. Ujme se téměř všechno ty letošní rouby durancií asi na 100% Honzík.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 134.38 (?), 3.5.2011 10:24

A ako to je so štepárskym voskom? Niekto tu raz napísal, že je riedky a že mu zateká medzi rouby a tie sa potom ťažšie prijímajú. Preto som dával tenšiu vrstvu. Na niektorých miestach okolo kôry sa mi preto vytvorili medzery, tak som to pre istotu zatrel ďalšou vrstvou. Nezdá sa mi však, že by vyrábali štepárske vosky a pritom by mali takéto vážne nedostatky. Aké máte teda skúsenosti? Môžu zatiecť medzi podnož a roub? Veď by mali priliehať tesne ku sebe. Nie sú to len zbytočné obavy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 12.7.2013 15:08

Letos jsem "omylem" (s rouby na mě dodavatel zapomněl) rouboval švestky nějakých 14 dní po odkvětu - je pravda, že u jednoho stromu už byl problém s odchlípnutím kůry. Přesto se všechny rouby ujmuly a dnes, po dvou měsících, mají nové přírůstky kolem 60 - 80 cm, tak to asi trochu pokrátím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 229.190 (?), 12.7.2013 22:31

Pane Mikeši, gratuľujem k úspechu! yes Kde ste mal cez zimu vrúble uskladnené- v chladničke? Boli počas vrúbľovania narašené? Dával ste na vrúble sáčky proti vyschnutiu? Na ako dlhý čas?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 54.114 (?), 13.7.2013 7:35

Pane Paľo, rouby jsem si nechal poslat z VŠÚO - byly pěkné, silné, nenarašené (byť díky "kvalitní" službě České pošty ležely 4 dny v jejich skladu). Rouboval jsem klasickým způsobem za kůru, sáčky jsem nedával. Během 10 dnů začaly rouby rašit a růst.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 13.7.2013 13:10

Tak, jak jsem psal dříve, roubování slivoní za kůru nechávám cíleně až po odkvětu. Líp se mi odlupuje kůra i ujímají rouby. Když to ale jde, preferuju kopulaci počátkem března. Hlavně kvůli problematickému hojení řezných ploch na silných větvích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 61.222 (?), 13.7.2013 22:36

Ďakujem za kvalitné info podložené presvedčivými snímkami, pane Mikeši. Z takého stromčeka musíte mať istotne radosť. Tento spôsob používam pri preštepovaní jabloní, kde konáre majú priemer viac ako 2 cm. Často ani nie je nutné jabloňové vrúble strihať cez zimu, ale ujali sa mi vrúble prenesené zo stromu na strom.

Už 2 roky sa doma snažím prevrúbľovať korunku nevydarenej blumy Angeleno kúpenej v Jukke Uh.Ostroh. Keďže priemer konárkov a vrúbľov je praktický rovnaký, volím systém kopulácie. Zimné vrúble boli v chladničke, nenarašené. Napriek tomu stále bez úspechu, nepomohli ani sáčky, aj keď sa spočiatku zdálo, že narašené vrúble v korunke sa "rozjedú". Inšpiroval ste ma do takej miery, že na jar nemilosrdne zrežem korunu Angelena a do základov koruny hodím pod kôru kvalitné veľkoplodé slivky, alebo Aprimiru, ktorá mi veľmi zachutila. Hop alebo trop, tentoraz do tretice už to musí vyísť!wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika