Prořezat švestku teď?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 152.34 (?) 
29.2.2012 18:33

Ke klejotoku na broskvích nemám celkem co říci, protože je nepěstuji. Dobře ale (bohužel) vím, že u meruněk k infekci houbovým onemocněním, které je příčinou trvalého klejotoku, skutečně stačí vstupní brána o ploše několika milimetrů, například i čerstvá jizva po opadu listí. Když se sejdou trvalejší deště, chladno a infekční tlak, je vystaráno. Snažím se tedy nepokoušet božstva, která mají tyhle choroby v gesci, a peckoviny řežu co nejméně, a když už, tak během květu nebo těsně po něm. Domnívám se, že se v tomto termínu vhodně kombinuje dobrá schopnost stromu hojit poranění s teplejším a sušším počasím. Podotýkám ale, že v mých podmínkách mi jde o to, abych měla vůbec nějakou úrodu, a někdy i jen o to, aby stromky přežily. Zdraví Zuzana 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 152.34 (?), 29.2.2012 19:02

Myslím si, že na řez ořešáku je září už moc pozdě. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 29.2.2012 21:21

...jaké peckoviny pěstujete jako štíhlé vřeteno?

Na své zahradě všechny švestky, meruňku, třešně a višeň. Broskve jste pochopil nesprávně, jsou s klasickou dutou korunou, jedna - u zdi domu je ve tvaru U. A potom něco u příbuzných.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 158.124 (?), 29.2.2012 21:37

Pani Zuzano, keď budete Orech kráľovský (vlašský) rezať skôr, napr. v auguste, pripravíte sa o časť úrody nedozretých plodov.enlightened Počula ste už niekedy o "klácení ořechů" a viete, aký má okrem zberu plodov tento úkon význam?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 37.71 (?), 1.3.2012 9:58

Mě se osvědčilo u řezu ořešáku toto. Máme 80 roků starý a velmi rozložitý vlašský ořešák. Kvůli letním vichřicím vznikla obava, aby vzhledem na převládající směr větru případně odervané větve nepoškodily střechu sousedovic domu. Řez byl proveden firmou ke konci dubna s tím, že ořešák asi nepřežije, protože jsme si přáli, aby všech 5 vrcholových velmi silných větví bylo sundáno a z ořešáku zůstala jen přízemní větevní "placka". Ořešák však neuvěřitelně pěkně obrazil a daří se mu dobře už třetí rok. Pak jsem se někde dočetla, že přelom dubna a května je pro řez ořešáku velmi vhodnou dobou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 148.21 (?), 1.3.2012 13:18

P. Hricovsky radi rezat orechy, ked maju nove prirastky 5-10cm. P.Z

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 1.3.2012 13:36

Však právě. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 158.124 (?), 1.3.2012 13:53

O akom reze prof. Hričovský písal? Výchovnom či udržiavacom?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 2.3.2012 13:23

Proč byste Paľo vůbec ořešák řezal? Korunu si přece udělá pěknou sám, bez jakýchkoliv zásahů. A celkem není důvod pochybovat o tom, že ořešák časté a systematické prořezávání nesnese. Pokud ho řezat, tak skutečně mnohem dříve než v září (doporučený termín podle délky letorostů) a jen v případech, kdy je větev z nějakých důvodů na obtíž (stromu nebo nám). Právě řezem v září bych se připravila o nejlepší kvalitu ořechů, které by nebyly zralé (nám dozrávají až začátkem října) a kromě toho by řezná rána byla na zimu příliš čerstvá. Klácení ořechů samozřejmě znám, ale z různých důvodů nepraktikuji. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 168.164 (?), 2.3.2012 19:37

Ak ste Zuzano pochopila rez v septembri ako odrezávanie hrubých konárov, je to iba Vaša interpretácia. Bol tým myslený udržiavací rez- presvetlovanie korún v 2-3 ročných intervaloch. Najprv ste napísala do fóra "Myslím si, že na řez ořešáku je září už moc pozdě" a teraz sa pýtate "Proč byste Paľo vůbec ořešák řezal?" Keď si prečítate celú diskúsiu, zistíte, že po 6.roku orech nerežem. Vyjadroval som sa hlavne k predčasnému rezu hrubých konárov, kedy dochádza k silnému výronu miazgy. František Kyncl v knihe Řez ovocných dřevin uvádza: "...při poškození, namrznutí nebo nevhodném růstu odřezáváme větve v červenci až srpnu, kdy nejméně slzí." "Ořešák i bez řezu vytváří korunku samovolně."

Autori Sus a Nečas v rovnomennej knihe ako od F.Kyncla píšu: "Na udržovací řez jsou ořešáky nenáročné, vlastní řez spočívá v odstraňování poškozených a namrznutých větví, dále pak v prosvětlování koruny. Optimální termín řezu je buď po vyrašení nebo na konci srpna."

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika