Slivovice vyrobená z plodů švestek nakažených šárkou je nezávadná.Vyrobí se jí ze stejného množství oproti těch pocházejicích ze zdravých stromů o něco méně,protože plody mají méně cukru,z něhož etylén pochází,... a podle stupně napadení je asi výrobek méně aromatický.Běžný uživatel rozdíl nepozná.Skoro většina švestkových stromů na našem území je nakaženo PPV.
Většina letitých hospodářů lpí na svých stromech, protože se o ně dlouhá léta starali, pečovali s láskou a porozuměním,jakoby to byli jejich děti,...vždyť taky jsou!!! sentiment je někdy na místě.
Letité zdravé stromy jsou méně náchylné na nakažení šárkou, než stromky mladé, protože mají menší přírustky, které jsou méně šťavnaté, tudíž nejsou tak lákavé pro mšice.Proč jsou méně šťavnaté?,jelikož jsou stromy v plné plodnosti, a přednostně vyživují plody.Právě na nových letorostech mšice které PPV přenášejí s oblibou sají šťávu.Pravidlem to ale není.