Čačanská rodná, Katinka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 81.42 (?) 
24.5.2013 21:43

Čačanská rodna, Katinka.

U čačanky bych s hodnocením souhlasil, ikdyž velmi záleží na stanovišti. Ale z protokolu Želešic je hodnocení stekné. Katinka je hodnocena jen jako dobré chuti. A co se týká Topů, mám možnost hodnotit tyto sorty v pořadí-Top F"urst, Tophit, Haganta, Topend, Topend plus, Toptaste. Jednoznačně z nich vychází jako nejlepší Toptaste(i podle protokolu). Velmi dobrá až výborná, v chuti až velmi sladká, aromatická. Není mě jasné, proč Doc. Sus Vylučuje takovou sortu z hodnocení.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 217.81 (?), 25.5.2013 11:03
Podle nejrůznějších zdrojů je Katinka díky vysokému obsahu sorbitolu mimořádně vhodná k pekařským účelům - na rozdíl od jiných se neroztéká. Vyšší obsah cukrů a vhodnost k pálení se u ní díky rannosti očekávat nedá a taky ho nemá. Zato vůči šárce a momilioze je vysoce tolerantní. Kvůli té kuchyni si jich pár pořídím. Zatím je v mém okolí bohužel nedostupná. A co se týká kvasu z ní, stačí sud s přebytky vzduchotěsně bublátkem uzavřít a pak nechat předestilovat, smíchat s těmi vhodnějšími... Čačanská rodná - s ní jste mně tady hodně vyděsili!!! Podle mých zdrojů, výzkumu z Holovous apod. u ní nebyl zjištěn žádný výskyt šárky. Plody, listy - 0%. Oproti Gabrovské, Hamanové apod. před kterými po špatných osobních zkušenostech všude varuji. A já na ty Rodné letos ve školce narazil a nasadil jich doprostřed sadu 13. A podle mých zdrojů a výzkumu z Holovous je po Domácí nejlépe hodnocená stará odrůda Anna Späth. Ale ve školkách jsem ji nesehnal a ani tady není moc chválená. Tak nevím... Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.5.2013 11:07

Pan docent Sus nevylučuje odrůdu Toptaste z hodnocení.Jen se mu asi nezdá, že by měla patřit alespoň mezi výborně hodnocené sorty.Do úvahy připadá taky možnost,že ji ještě nemá dostatečně odzkoušenou,aby dával nejvyšší hodnocení.Píše o ní jako o velmi kvalitní pološvestce velmi dobré chuti.Nepatrně horšímu hodnocení asi přizpěl fakt, že nepatří mezi pravé švestky, a má jiné nedostatky-pro konzumní stolní využití.Když už jsme u toho, tak já vůbec nerozlišuju zda je to pravá švestka, pološvestka,nebo slivoň.Rozhodujůce je chuťové hladisko v závislosti na době zrání.Když to ještě upřesním,tak -v kterékoli době ty nejlepší z možných konkurenčních.Takže ve své době dozrávání budou spolu soupeřit (Čačanská ranná x Herman +možná Topfirst),(Katinka x Opál ),( Tegera x Tipala),a z opačného konce(Haganta x Tophit + polské klony DV) ), (Presenta x Elena).Samozřejmě jsou spolu nepoměřitelné ve své době dozrávání velmi kvalitní odrůdy Katinka  sToptastem,i když jsou svou kvalitou každá trochu někde jinde.A kdo nemá nouzi o prostor,nechť si pořídí všechny,aby pak nelitoval,že mu dozrává  patnáct stromů Čačanské rodné najednou(což je jiná kapitola-pálení),a má slivek dost,ale žádnou variabilitu.Jinak Vaše dvě uvedené odrůdy Topendu pane Wendy patří pod jednu hlavičku, a u Tofirstu víme oč se jedná.Dále by mě  zajímalo zmiňované hodnocení ze Želešic.Zda jsou výsledky dohledatelné na internetu, nebo zda by jste mohl přizpět Vy.Taky se chceme pokochat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 183.140 (?), 26.5.2013 16:25

Zdravím, p. doc. Sus hodnotí Toptaste velmi dobře proto, protože jí chybí kyseliny, je prostě příliš sladká... to jsem si nevymyslel, mám to přímo od něho. Krom toho nejde od pecky. Já hodnotím Č. rodnou velice pozitivně, pro mě je jeí chuť vyvážená, nemá sice asi tolik cukrů jako toptaste- (je i ranější), ale je zajímavější. Katinku hodnotím přes malou velikost jako ranou vynikající švestku, v její době jednu z nejlepších. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 4.6.2013 12:53

Tak to jste mě davide trochu potěšil, protože jestli Toptastu chybějí "jen" nějaké kyselinky, a jinak bude ohledně chuti výborná, tak ji i přes dobré ohodnocení pana Suse stále budu považovat za perspektívní, a klidně ji budeme s panem Petrem z P ohryzávat do omrzení, jako s rannými broskvemi.

To Čačanská rodná bude jistě v tomto směru jiný kabrňák, a ve stejnou dobu zrající.Jsem rozhodně rád, že jsem si na malou zahradu pořídil rovnou dva stromky, a letos mají pěkně nasazeno.Je to další potomek perpektívního Stanleye.S touto odrůdou je to jako s přistěhovalcem.Matka němka-Wangenheimová, otec američan-Stanley, a potomek se urodil v srbském Čačaku.K tomu dostala do vínku srbský pas s razítkem native-rodný,rodilý.Přitom ostatní čačanské odrůdy měly alespoň jednoho rodiče místního-Požegaču.Každopádně to vypadá, že tuto odrůdu můžu směle zařadit mezi nejlepší odrůdy. Co do chuťi by se mohla směle rovnat s DV,Vlaškou,nebo je i překonat.Nabízí se paraléla srovnání se zanikajícím pěstování Vlašky.Tam kde Vlaška končí,tam ČR začíná.

Zatím to vypadá, že čím je odrůda více náchylná onemocnění šarkou, tím více vzrůstá její chuťový požitek.V tomto směru se co do chuťi považuje za nejlepší DV a její klony s velmi malou odolností proti víru PPV.Čačanská rodná která se dostává na nejlepší chuťové pozice je co do odolností napadení šarkou o něco lépe-je částečně, slabě tolerantní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 4.6.2013 16:38

Já se přikláním k tomu knižnímu názoru, kde se uvádí, že Čačanská rodná pochází z křížení Stanley x Domácí švestka (Požegača) a to z toho důvodu, že zde chybí typická příchuť obsažená v Čačanské rané, Čačanské Lepotici a Čačanské Najbolji, kde byla Požegača skřížena s Wangenheimovou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 5.6.2013 10:37

Používejte pane Petře knižní publikaci Jan Blažek a Václav Kneifel, Pěstujeme slivoně (z roku 2005) podle libosti-povoluje sesmiley,ale ta informace o Čačanské rodné je tam uvedena chybně.V pomologií, Ve velkém atlasu odrůd ovoce a révy, a i ve starších číslech časopisu Zahradkář 10/2005 jsou uvedeni rodiče Čačanské rodné (Wangenheimová x Stanley).U Lepotice, Ranné,Najbolji pak rodiče (Wangenheimova a Požegača-tedy obdoba DV).

Pane Palo všeobecně rozšířený názor, který panuje, označuje DV, její klony, mutace za nejlepší švestky-ano myslím tím domácí slivku,nebo taky Bystrickou muškátovou.Mezi ně můžeme přiřadit Vlašku, Zimmerovu,Tuleu Gras, Čačanskou rodnou, možná i pološvestky Hanitu, Presentu,a jiné další.Jde o to si na svou zahradu vybrat ty nejlepší, a vhodně s dobou dozrávání skloubit v celek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 5.6.2013 15:51

Když dovolíte, předrahý pane rosti&slavíku, tak i nadále zůstanu u svého názoru, z důvodu, který jsem zde již uvedl. Děkuji za pochopení.

smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 159.42 (?), 5.6.2013 21:29

Pan Petr má pravdu - Čačanská rodná vznikla z křížení Stanley × Požegača. alespoň se to uvádí na oficiálních stránkách Výzkumného ústavu ovocnářského v Čačaku, odkud tato odrůda pochází.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 6.6.2013 10:20

To jste mi pane Mikeši řečeno sportovní terminologií vzal trochu vítr z plachet, ale to nevadí, je to tak dobře.Navštívil jsem ten Institut za voćarstvo, Čačak,a opravdu se na jejích stránkách vyskytuje toto zdělění.V tom případě už nebudu vehementně trvat na svém původním tvrzení, i když si o tom můžu myslet co chci.Taky se omlouvám pánům Jan Blažek a Václav Kneifel, protože jsem je nařkl z nedůvěryhodnosti, a to je tak všechno.Překvapivě asi všechny české zdroje uvádí (asi) mylnou informaci o spojení pupeční šňurou Čačanské rodné s odrůdou Wang.

Je to sice překvapivé, ale podle jejích stránek pocházejí Čačanská Rodná, Ranná,Najbolja, i Lepotice (všechny) ze švestky Požegača.Druhým rodičem ČR je Stanley, což mě výrazně těší, protože tuto odrůdu nemám samostatně na zahradě, a zdá se, že je to podle pana Petra kvalitní, cestovní odrůda s dlouhou dobou skladování v batohu, nejen na zahraniční cesty do Tater.

Čačanská rodná
Čačanská rodná
Čačanská rodná
Čačanská rodná
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika