Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Plané (resp. selektované) myrobalány jsou asi nejpoužívanější podnoží pod slivoně a nejen pod ně. Mají několik dobrých a pár špatných vlastností.
Ty dobré: dobře se množí vegetativně i generativně, dají se očkovat někdy i v roce výsevu, dobrá afinita s většinou odrůd, bez nároků na půdní a podnební podmínky, skvěle odolává suchu (v tuto dobu aktuální).
Špatné vlastnosti jsou hlavně dvě: pro pravé švestky příliš bujný růst, což je spojeno s pozdnější a menší plodností a nepříjemné podrůstání výmladky.
     V současnosti je na trhu spousta odrůd šlechtěných velkoplodých myrobalánů, které jsou ve dřevě a listech fenotypicky těm planým velmi podobné. Růst je různý, některé si s planými nezadají (Otmar, Rumjanaja Z.), jiné výrazně slabší (Obilnaja, Kometa). Většinou jsou samosprašné, tak lze předpokládat, že potomstvo přebere většinu vlastností odrůdy. Napadlo mě, jak by se osvědčily semenáče těchto odrůd coby podnože - mám na mysli právě ty slaběji rostoucí. Nemyslím, že by to někdo u nás zkusil, ale možná se o tom dočetl. Co vím, osvědčenými podnožemi jsou semenáče některých kulturních slivoní - Wangheimovy, Zelené renklódy, špendlíku, durancie, dokonce i pro meruňky a broskvoně. Některé odrůdy - ryngle, mirabelky, pološvestky však na těchto podnožích špatně rostou a rychle stárnou. Soudím, že by ty plodové myrobalánystály za odzkoušení.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika