Chlazení piva



host - 6.234 (?) 
8.8.2007 15:07, zobrazeno: 240130x

Jde o to, že se mi nechce investovat přes 10 000,- do chladícího zařízení, a myslím, že bych mohl k chlazení využít starou studnu, do které by se sud spustil rumpálem a vytáhl se až prázdný. Problém vidím v tom, jak zajistit přísun vzduchu k natlakování sudu. Vzduch by musel mít dostatečný tlak, aby vytlačil pivo z dejme tomu 8 m. Nechci se pouštět do vědeckých diskuzí o tlacích atmosférických a hydrostatických, jde mi o to jak to vyřešit levně a přiměřeně jednoduše nejlépe bez kompresoru... ale kdyby nebylo zbytí... Děkuji za vaše příspěvky.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 129.114 (?), 8.8.2007 15:35
Nejsem technik, ale napadá mne řešit to umístěním pípy nahoře a sud spustit. Čili jde jen o to, vřadit mezi su a pípu Vašich 8 metrů. Otázka je, čím to prodloužit: flexibilita, pružnost a tím ztráta tlaku a chuťová nezávadnost, ono pivo z hadice by asi moc nešmakovalo.
Druhá možnost - nechat sud venku a vyrobit pomocí čerpadla chladicí zařízení vně studny...
      
kulda.m - (17), 8.8.2007 17:06
Za mladých let jsme vykopali v zemi díru, tam dali vychlazený sud, zahrabali zpět hlínou a tu jsme zalévali vodou. Snažili jsme se, aby sud nebyl na přímém slunci. Dobře se čepovalo v leže. Pokud sud náhodou nebyl přes den vypitý, tak v noci zase docela vychladl a pivčo bylo pitné. Také se někdy podařilo sehnat sněhový hasičák či suchý led.
Dobrou chuť přeje Kulda M.
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 8.8.2007 23:25
Čo bolo,  bolo. Nároky semění. Dnes už  točenému pivu neopustíme pár stupňů teploty navíc, jako kdysi. Pokud pravidelně točíte pivo ze sudu, je chladič nezbytnost. Hosté by Vás jinak pomluvili. Ani kdybyste to s tou studnou vyřešil. Uvědomte si, že byste musel sud přivézt o den dřív, než budete pít, aby se ve studni vychladil. S chladičem můžete okamžitě. Myslím, že není nemožné sehnat starší vyřazený, nebo najít někoho, kdo umí chladič vyrobit.
            
host - 185.25 (?), 12.6.2011 23:13
S chladičem můžete okamžitě... to jsou potom ty odporná přechlazená piva. Stále vede sedmí schod... odležené a pitelné! Pivo je lahůdka, vy z něj děláte břečku!
               
host - 105.46 (?), 18.6.2011 21:46

Vážený pane,

teplotu lze regulovat na chladícím zařízení. Odporně přechlazená piva? Zřejmě navštěvujete restaurace, kde je špatně seřízené chlazení. Pokud si budete chodit pro pivo do sklepa na 7 schod, tak možná dosáhnete spravné teploty (pokud tedy bude na 7 schodě sud alespoň 3dny). V případě, že napojíte sud na stojan(v přízemí), tak Vám pivo zteplá dřív než doteče k výčepnímu stojanu (čepovat pak budete teplou břečku). Pro spravně a rovnoměrně vychlazené pivo je chlazení nutností.

Pěkný den

Bahník

      
host - 252.121 (?), 28.6.2010 17:17

Je to snadne, pivo se stejne musi tlacit co2 nebo kombinaci biodonem (co2 + argon) 8m je 0.8 baru, tzn je potreba na redukcaku nastavit 0 0,8 baru vyssi tlak nez normalne, ale normalne se pivo tlaci aspon 2 barama tzn poteceto, ale mene. Kazdopadne tlakova hadice alespon 10 m dlouha pokud bude profi tzn do 10 baru bude draha.

Jinak jako tlacici plyn ja pouzivam 2 kg hasicak s co2. Pokud je novy nechyta to ani pachute. Pro jednorazove akce staci i vzduch napriklad z potapecske lehve apod.

         
host - 158.69 (?), 18.6.2011 18:49

jen pro upřesnění: jedná se o plyn Biogon (směs plynu CO2 a N2 (dusík a oxid uhličitý).

Biogon je k dostání v poměru 50/50 nebo 80/20 (v Linde Gas).

Potravinářská hadice pro vedení piva o délce 10m stoji +/- 120Kč

Nastavení tlaku je u každého piva rozdílné a je také duležité počítat s okolní teplotou. Pro nastavení tlaku s 8m převýšením počítejte s tlakem 2,4-3 Bary.

Pro rychlé nastavení tlaku lze použít nejednodušší pomůcku a to tak, že budete přidavat tlak(od 1,1Baru - minimální tlak), dokud Vám nepřestanou "cestovat" bublinky v hadicí (od sudu k výčepu).

S přátelským pozdravem
Bahník

            
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 19.6.2011 12:10
A to je zajímavá informace. Právě tlačení plynem testuji (3 sud). Nemohu nějak vyladit správný tlak (sud s lahví mám přímo pod stolem se zařízením). Bublinky v hadici pořád běhají a po krátké době se nejvyšší část hadičky zavzdušní. Zvažuji zakoupení naražeče od jiného výrobce, ale po téhle informaci budu ještě zkoušet měnit tlak (teď mám nastaveno 0,5 Baru).
               
host - 105.46 (?), 19.6.2011 18:34

Dobrý den,

pokud budete tlakovat sud pouze 0,5Bar, tak se Vám bude vysycovat pivo! Nastavte tlak na cca 2,1 Bar.

Pěkný den

Bahník

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika