Růže do předzahrádky

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 223.70 (?) 
23.6.2009 21:06

Mám několik připomínek ke kritice na příspěvek od paní Lili. Paní Lili je opravdový odborník a například mě poradila již několikrát a velice fundovaně. Když chci někomu něco vytýkat, měl/a bych se podepsat, jinak ta výtka vyzní jaksi "hystericky". Školkař vám poradí, to co si myslí on, protože tomu rozumí, zatímco kupující se většinou tak dobře neorientuje, proto se ho ptá. Jednoznačné informace paní Lili opravdu podává, a jsou vždy ku prospěchu, takže nevím, proč by vám to mělo být líto? Růži si můžete vybrat podle katalogu, ale stejně se musíte zeptat na spoustu dalších věcí a to vám katalog neřekne. Na to potřebujete stejně zase odborníka. A vo tom to je...

host - 143.205 (?), 24.6.2009 12:55

Tak paní oli, a o tom to je, že mi ten zahradník stejně řekne jen to co ví, a ne to, co potřebuji. Co neví, se zkrátka a v pohodě dovím v tom katalogu.   Ruzím a vasí panilili zdar.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.156 (?), 4.7.2009 21:43

Zdravím hoste 143.205, zřejmě jsme si nerozuměli. Nákup podle katalogu nezavrhuji, jen myslím, že rozhodovat se pouze a jen podle katalogu je nesprávné. Existují dobré, ale také velmi špatné a zavádějící katalogy (například výborný katalog D. Austina pro rok 2009 versus katalog zásilkové služby typ Bakker), jak to ovšem má nezkušený začátečník chudák poznat. Objedná si krásnou čistě modrou růži, zdravou a silně vonnou a vyroste mu... růžový nevonný chcípáček? (pokud přežije přepravu)

Musím se zastat školkařů, všichni se kterými se znám jsou poctiví a svým růžím rozumějí. Jsou to oni, kdo keř růže vypiplají z jednoho jediného očička a tak znají všechny její klady i zápory. (zřejmě jsme si nerozuměli i tady - růžový školkař není prodejce ze zahradního centra). Růže pro správného školkaře nejsou jenom zboží, ale životní láska, jinak by tu dřinu nemohli dělat. Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by mi lhali. Naopak, zjistila jsem jaké zápory a nešvary se u té či oné odrůdy vyskytují. Navíc návštěva místní školky má ještě další efekt, vidíte, které růže se právě v téhle oblasti (půda, klima, srážky, nadmořská výška,...) daří.   Já osobně chodím do školek velmi ráda, už osobní kontakt s růžemi a lidmi, se kterými si o růžích můžu popovídat je příjemný. Kupodivu málokdy se tam setkám s davy, snad jedině na dni otevřených dveří Pelcových (ale i ti si najdou čas popovídat se zákazníky). 

Samozřejmě jak do růžové školky tak do rozária si vždy nosím notes a tužku a fotoaparát (abych si mohla zaznamenat vše o růžích které mne zaujmou a později to porovnat s encyklopediemi a HMF a pod. Pokud mám o nějakou růží zájem, tak si jí jdu prohlédnout ještě koncem léta a zjistím si, jak vypadá nejen na vrcholu, ale i koncem sezóny.

Katalogy a encyklopedie jsou dobré pro orientaci, ale nic nenahradí osobní kontak s růží. Vidíte velikost květu, přesnou barvu v rozkvětu i odkvětu, zjistíte jak je na tom se samočištěním, jakou má skutečnou vůni,  jak hustě je olistěná, zda má zdravý list, zda dostatečně obráží po prvním flóru, zda je životná, zda odspodu nevyholuje, jak moc je trnitá, jaký má tvar keře, pevnost květních stopek, trvanlivost květu,  jak květ odolává dešti, jak bohatě nasazuje na květ,... . Školkaři růže neřežou, takže vidíte i šípky a kolik bylo květů za sezónu. Důležité je, že výška ani životnost v jednotlivých místních podmínkách nemusí souhlasit s univerzálními (zvláště zahraničními) katalogy. Vezměte si Helpmefind, proč myslíte, že se tam uvádí výška v rozpětí lišícím se o desítky centimetrů. 

A co se týče rosarií? Tam zas vidíte, jak budou tyhle dětičky z růžové školky vypadat až dospějí, a to je to, co nás zajímá nejvíce. To bohužel žádný katalog nedokáže zprostředkovat.

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 23.6.2009 20:00

Dobrý večer, panílili, prozraďte nám, prosím, jména růží na poslední fotografii, díky díky. D

host - 165.87 (?), 24.6.2009 11:30

Souhlasím s příspěvkem "na paní Lili nám nesahejte" - paní Lili je tady největší odborník  ... A díky za ni. K.

host - 143.205 (?), 25.6.2009 12:36

Já bych také uvítala jmena tech ruzi na fotkách, že by byl y bezejmenné?

host - 230.129 (?), 25.6.2009 18:41

dobrý den -paní Lily psala, že v test. rozáriu jsou růže beze jména - kvůli hodnocení. Podle tvaru záhonů na fotografiích bych to tipla na to rozárium v Hradci.   K.  

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.156 (?), 4.7.2009 22:19

Zdravím všechny, fotky jsou opravdu z Hradce Králové ze dne otevřených dveří. Byly čerstvé a tak jsem udělala ilustrační výřezy. Zpětně jsem dokázala podle zápisků identifikovat růže s odhalenou identitou (tj. růže oceněné v dané kategorii):

5. foto: bílá v popředí: Kosmos (Kordes Söhne) růžová za ní Rosenfee (Kordes Söhne), záhon vzadu vpravo růžová Louis Bleriot (Meilland) a vedle ní vpravo růžovělososová Pretty Girl (Meilland)        Zachycené keře jsou staré 4 roky.

Ostatní fotky zachycují bohužel růže s utajenou identitou.

Kosmos
Kosmos
Pretty Girl
Pretty Girl
Louis Bleriot
Louis Bleriot
Rosenfee
Rosenfee

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 28.7.2009 16:52

Vážená paní Lili, Vaše žákyně má dotaz k růži Pretty Girl (M) :-), na http://helpmefind.com/plant/pl.php?n=42097 ji uvádějí jako bílou... v Hradci se určitě nespletli... ani Vy. D

host - 24.79 (?), 18.1.2010 22:57

Dobrý den Danny,

nespletla se paní Lili ani v rozáriu Kukleny. Název růže Pretty Girl patří více odrůdám firmy Mailand. Jednak čajohybridu bílé barvy, ale také novince z roku 2008, která byla testována v rozáriu Kukleny a je růžová. Šlechtitelé platí za nově zavedené názvy u licencovaných růží velké částky, proto se někdy po určitém čase názvy opakují nebo se použije jméno u odrůdy růže k řezu a zároveň u jiné odrůdy růže zahradní. Například odrůda Solero firmy Kordes je novinka roku 2009 ve floribundách a zároveň název čajové růže firmy Kordes pěstované ve sklenících k řezu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz