Výsadba révy



zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 151.93 (?)
21.6.2012 12:35

Paľo - řekněte mi prosím - v čem vidíte výhodu dvoukmínkového tvaru?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 178.235 (?), 20.6.2012 20:30

Pokud nemáte pro bujnou odrůdu dostatek prostoru, pak bude obtížné udržet ji v daných mezích.Snad by pomohlo přeroubování na méně vzrůstný typ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 200.122 (?), 20.6.2012 21:05

Zatím vám roste jeden výhon. Až jich v příštích letech poroste víc (letorosty z tažně nebo tažňů), už to nebude taková divočina. Klidně nyní vrchol letorostu zaštípněte v požadované výšce. Začne vám to silněji rašit ze zálistků a v hoprní partii se vám keř rozvětví. Kmínek udržujte čistý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?), 21.6.2012 0:25

Opornú konštrukciu je vhodné zvoliť podľa vzrastnosti odrody. Ak Vám pri päte kmienka vyrastá výhon, nechajte ho rastnúť. Dvojkmienikový tvar je výhodnejší ako sólo kmeň. Na zakrátenie letorastu máte čas, až keď Vám prerastie nad hlavu. Zatiaľ ho vyväzujte k dvojmetrovému kolíku. Ja mám narobené kolíky z narezaných cólových jasenových dosák. Nezabudnite vylamovať fazochy na budúcom kmienku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 151.93 (?), 21.6.2012 12:35

Paľo - řekněte mi prosím - v čem vidíte výhodu dvoukmínkového tvaru?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 21.6.2012 17:42

Nevím, proč pan Palo považuje dvoukmínkový tvar za výhodnější (a jeho argumenty by mě také zajímaly). Sám tento tvar preferuji mj. proto, že mně umožňuje u méně mrazuodolných odrůd snadnější zakrytí na zimu. Navíc často potřebuji obnovit jen jedno kordonové rameno (pěstuji révu ve tvaru dvouramenných kordonů), při dvou kmíncích je pro mě takový zásah podstatně jednodušší. S pozdravem jenamater.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 151.93 (?), 21.6.2012 23:22

Přemýšlím o tom, zda by nebylo lepší než dvoukmínek mít např. vedle sebe dva jedince. Samozřejmě, že to bude mít i své nevýhody, o kterých třeba ani nevím. Že bych to musel častěji a více hnojit by nebyl až takový problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?), 22.6.2012 0:06

Zdravím vás mládenci! U nás tak málo v noci napršalo a cez deň bolo také peklo, že človek nemá ani chuť sadnúť si k PC. Jednokmeňový tvar má najväčší zmysel u pergoly, kordónu či typu Záves, kde potrebujete v čo najkratšom čase vyhnať hore čo najhrubšie drevo. Pri viacerých kmienkoch sa výživa z listov a sila z koreňov štepí na viac smerov. Jednokmienkový tvar je preto dobrý aj pre nízkovzrastné sorty. Nevýhoda je v tom, že ak sa niečo stane na tomto kmienku (mráz, poškodenie, zlomenie, choroba...), prichádzate o celú rastlinu, alebo o úrodu v budúcom roku. Pán 124.211 bude mať podľa popisu rýchlosti rastu zrejme vzrastnejšiu sortu, takže odvedenie prebytočnej energie do tvorby druhého kmienka bude, ak nechce pestovať napr. pergolu, v tomto prípade vítané. Vo vinohradoch je dvojkmeňový tvar obľúbený a bežný, napr. u RH vedenia. Doma sa mi viackmeňový tvar osvedčil aj z iného dôvodu: Pred rokmi som pravokorennú sadenicu Prim nechal vyrastnúť do 3 kmeňov. Vlani som do 2 z nich naočkoval očká japonskej sorty Kyoho a do tretieho očko už otestovanej odrody Pomarančová. Pomarančová vyrašila a ťažeň do jesene vyzrel, obidve očká Kyoho boli do jesene stále živé (pružné), ale nevyrašili. Na jar boli kmienky s očkami Kyoho po tuhej zime vymrznuté (drevo bez listov sa dusí a stráca odolnosť), ťažeň Pomarančová som vyviazal na oblúk, aby rodil. Koncom apríľa som však tento kmienik preočkoval hodnotnejšou sortou Aladdin a aby sa očko konečne prebralo a nedopadlo to ako s Kyoho, koncom mája som oblúk Pomarančová odstrihol. Koreň Primu bol zachránený- výhonok z očka Aladdinu už má viac ako 10 cm. Pretože nemám v minizáhradke toľko miesta, riešim rozširovanie sortimentu stolových odrôd tak, že často z jednoho koreňa vyrastajú 2 kmienky: 1 oblúk napravo je 1 sorta, druhý oblúk naľavo zas iná. S jedným kmeňom by to bolo komplikovanejšie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 22.6.2012 6:59

Pomineme-li vaše oblíbené přeočkování, není výhoda dvou kmínku proti jednomu prakticky žádná. Vím o dost vinařích, kteří předělávali dvoukmínkový tvar na jednokmínkový, nevím ale o žádném, který by činil obráceně, kdyby to bylo tak výhodné. Dneska novou vinici na dva kmínky nezakládá skoro nikdo. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 8.251 (?), 22.6.2012 7:34

Keď pominiem vaše skúsenosti s vinohradničením, ako ste nedávno o sebe napísal, p.vjk, priznávam, že mnohé mladé vinohrady majú aj jednokmienkový tvar. Záleží na voľbe vzrastnosti konkrétnej sorty a snahe autora o čo najskoršiu prvú úrodu. Časy sa menia, dnes je trend minimálnej záťaže strapcami so zameraním na kvalitu hrozna. Keď som preberal od svokra 33- ročný vinohrad VZ na vedení RH, na niektorých koreňoch boli aj 4 kmienky. Tomuto prístupu odpovedal aj stav kmeňov (viď vlákno Preočkovanie starého vinohradu). Pestovať však v prídomovej záhradke pár stolákov, je ceľkom iná pesnička, kde vám pravidla nikto neurčuje.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.6.2012 9:56

Takže když to sečteme a podtrhneme, tak poskytnutá informace, že dvojkmínkový tvar je obecně výhodnější, než jednokmínkový se nepotvrdila. Může být však výhodnější ve specifických případech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika