prisavnik petiprsty vs. psi vino



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 49.39 (?) 
26.4.2010 16:13

Kupte Parthenocissus quinquefolia (bez jakéhokoli dalšího pokračování názvu). To je to "obyčejné psí víno", které hledáte na drátěný plot.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 26.4.2010 20:38

přesně tak

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.227 (?), 13.4.2011 12:56
Dobrý den, chtěla bych poradit. Díky rekonstrukci budeme stavět nový zděný plot cca 3 m vysoký. Chtěla bych jej nechat porůst "psím vínem", aby se na podzim zbarvil a břečťanem, aby to vydrželo zelené i přes zimu. Můžete mi prosím poradit, jestli máme plot nějak jednoduše nahodit nebo dělat omítku nebo stačí hrubé cihly (četla jsem, že by rostliny mohli prorůstat do spár). Dále jsem se chtěla zeptat na přesné druhy rostlin vhodných k tomuto pnutí po stěně. Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rebeka - (4) - 30.31 (?), 1.6.2011 14:05

Připojuji se k diskuzi přísavník.Máme dům porostlý přísavníkem tříprstým, ale má tak ohromné listy, že z toho je hustý kožich.Víc se mi líbí s menšími listy a když to není taková celistvá plocha.Je to zeď na východní straně, soused má přesně na té straně také přísavník, ale listy poloviční a celý porost řídký. Dnes jsem donesla několik listů ukázat zahradníkovi a ten se tomu hrozně smál, že to ještě neviděl a říkal, že existuje jen jeden druh tříprstého přísavníku a že se mu u nás dobře daří. Neví někdo co s tím?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 64.226 (?), 1.6.2011 20:22

Dobrý večer, ptáte se co s tím?Jedině sundat, tak jsme to řešili imy zrovna jak píšete listy jak talíře, měli jsme přísavník od roku 1987 a vloni jak opadalo listí šel dolů.Jak jsme začali na jaře uklízet tak jsme nikdy neskončili uklízeli jsme i v zimě.Hnízdili tam ptáci káleli po chodnících, schodech do domu, pak to začali opylovat včely, pak padalo listí a nakonec v zimě na plody lítali kosi jednou jsem je počítala a bylo jich na stěně 30.Kdo přísavník má ví o čem píšu.Proto přísavník na dům nikdy jedině bych ho zasadila na stodolu, kůlnu a pod. Náš loubinec Parthenosissus tricuspidata.(Už není).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 1.6.2011 22:10
Ano, viděl jsem P.t. s obřímy listy u několika zákazníků na jižní Moravě (právě se je snažím množit). Běžně zakoupené P.t. budou s největší pravděpodobností "normálnělisté". Velikost listů mě opravdu překvapila, je několikanásobně větší, než u běžných rostlin. A to samozřejmě rostly v podstatě jako plevel bez nějakého podstatnějšího zájmu majitele. Kdybych to porovnal se svým porostem, který neustále hýčkám a nic moc...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
papaya - (27) - 147.174 (?), 3.6.2011 19:35
Parthenocissus tricuspidata - přísavník trojhrotý & Parthenocissus quinquefolia - přísavník pětilistý můžete mne někdo poradit, dá se rozmnožovat řízky i v tomto již letním období červen a více... nebo počkat s řízky až na jaro... vhodný postup při tomto rozmnožování děkuji za info
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.50 (?), 15.8.2015 14:29

Máme obojí přísavník. Pětiprsťák roste na sousedčině nevzhledné zdi stodoly a dobře ji kryje. Roste ale hodně rychle začátkem podzimu jí prolízá svými výhonky do stodoly. Tříprsťák výborně kryje zeď poškozenou opadem sanytru. Ale problém s obojími: nakonec dorostou (oba) pod střechu a teď jak je umravnit? Odstříhat narovno pod okapy, aby neprorůstaly do křidlic a rýn? Zkusili jsme pozdě na jaře a už je to zase dorostlý až do střechy. U pětiprsťáku se mladé výhony ohýbají zpět a zatěžují celé rostliny. Občas se potom utrhne celá velká část rostliny a padne na divizny a rajčata pod ní. I zde by se hodilo ji nějak umravnit zástřihem. Máte někdo zkušenosti jak stříhat? Děkuji za odpověď nebo navedení na informace o problému. Kitty

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.112 (?), 20.6.2013 11:20

Z vlastní zkušenosti: břečťan bude prorůstat skrz zeď, jakmile najde spáru.

Psí víno neboli přísavičník pětiprstý se bude pěvně přisávat a držet svými tlapičkami na jakékoliv zdi. Prorůstat dovnitř zdiva nebude.

Měla jsem ten samý nápad zasadit oboje, ale po dvou letech jsem břečťan pracně odstraňovala, nelíbilo se mi to dohromady a skutečně se choval agresivně.

BH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.193 (?), 31.7.2014 16:44

Přísavičník pětiprstý je celkem nezmarovitá rostlina, která se velmi rychle rozrůstá a pokud její růst překročí únosné hranice, je dost problém se jí zbavovat. Stačí malý odlomek stonku a hned se z něj rozmožuje - pokud tedy omylem kousky rostliny skončí na kompostu nebo kdekoliv jinde, začne i tam růst a např.vůči Roundup postřiku je velmi odolná. Její kořeny jsou třeba i 10m pod trávníkem a kde má možnost, tam vyrůstá - což je můj případ nově koupeného pozemku a z této zkušenosti bych si nikdy dobrovolně tuto rostlinu na vlastní pozemek nevysazoval. Kořeny celkově vytrhat nejde, neb se lámou a okamžitě i tam pak nasazuje nové přírůstky...  jediné co trochu pomáhá je postřík Kaput. Pokud tedy nechcete pozemek zaplevelit tímto nezmarem, buďto nevysazujte nebo počlivě hlídejte její rozrůstání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika