plody mučenky



host - 196.204 (?) 
17.8.2007 7:15, zobrazeno: 9545x
Slyšel jsem, že plody mučenky jsou jedlé. Může mi někdo poradit, které jsou jedlé a kdy se dají konzumovat? 
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 1.3 (?), 17.8.2007 7:47
"Ovocné" mučenky: Passiflora edulis - žlutoplodá samosprašná, P. quadrangularis, P. alata, P. maliformis, P. ligularis, P. mollissima, P. caerulea atd. Plody se sklízejí tmavě fialové, měkké, dužninu konzumujeme v čerstvém stavu, vhodná i na marmelády, nápoje, dužnina je sladkokyselá s četnými semeny, které při jídle nevadí, dozrávají 2 až 3 měsíce po odkvětu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.164 (?), 18.4.2009 21:55

myslim ze to bylo kdysi dávno v zahradkari nebo v ziva, že i u nas jde pestovat venku mucenku, ale uz nevim ktery druh je tak moc mrazuvzdorny.jine druhy vymrzaji, i ten jeden odolny by se mel nahrnout na zimu hlinou nad koreny. V botanickych zahradach maji vetsinou tu p.alata, ma asi nejvetsi plody.citrusari o tom budou vedet vic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 217.42 (?), 14.1.2010 13:13

Částečně mrazuvzdorná je Passiflora incarnata podle literatury až do -20°C, moje zkušenost : ze sedmi semenáčů mě loňskou zimu přežily dva(maximum -17°C). Zkušený pěstitel mi potvrdil mrazuvzdornost v našich podmínkách max. do -15°C. Nevzdávám to. Zkouším lepší zimní ochranu kořenů - mulč z listí a polystyrenová krabice-neměl by to být problém protože nadzením část rostliny na podzim odumírá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 187.78 (?), 20.3.2010 11:17

Plody mučenek mají různou barvu. V obchodech zakoupíte plody P. edulis - klasiceké jedlé mučenky, které jsou tmavě fialové a jakoby zmačkané, jako maracuju, někdy se dají sehnat i zelené, nezralé. Její varieta Flavicarpa má však plody žluto oranžové a silně kyselé. Ohledně samosprašnosti P. edulis se vede velká debata, už to příliš neplatí vzhledem k cizosprašnosti rostlin. Další plody jsou už více méně žluto oranžové, ale různých tvarů. P. ligularis prodávaná jako granadilla je kulatá a na tvrdé pokožce, spíše skořápce plodu jsou znatelné pruhy, P. mollissima má banánovité podlouhlé plody a P. alata a P. quadrangularis mají protáhlé velké plody - alata jako husí vejce, quadrangularis až do váhy 2-3 kg, běžně se však vyskytují kříženci s plody kolem 1,5 kg. Caerulea má také oranžové plody, ale jako vyloženě chutnou bych ji neuváděla, je fádně sladká. U nás se eduliska a ligularis dají koupit v obchodech za celkem rozumné ceny a ligularis je opravdu výborná.

Mučenky jako takové jsou převážně cizosprašné, ale platí to na celou rostlinu, takže opylit květ pylem z jiného květu téže rostliny má maximálně efekt toho, že se vyvine prázdný plod. Je třeba pěstovat dvě nepříbuzné rostliny - dva různé zdroje sazenic, dva semenáče.

Ohledně zimovzdornosti se ještě píše o P. lutea, ta má drobné žluté květy a podobně jako u incarnaty jí uschne celá nadzemní část a z kořenů vyroste na jaře znovu. Pár jich u nás je, ale údaje o jejich pěstování nemám...

Moje osobní zkušenost s incarnatou je taková, že rostlina dvouletá po vysazení do studeného skleníku, kde běžně kvete a plodí P. caerulea nepřežila druhou zimu. Minima jsou kolem mínus 3-5 st. Celsia a caerulea mi za nějakých 12 let pěstování zmrzla pouze jednou, když venku byly mrazy kolem mínus dvaceti, jinak je i přes zimu zelená.

Velmi pěkné jsou i hybridy P. incarnaty např. P. Incense, které snášejí kolem mínus 8, ale tu jsem takto netestovala...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika