Uzrálá souplodí podobná kopru nebo petrželi se odstřihnou a nechají doschnout v nějaké nádobě. Časem začnou semínka vypadávat nebo se mohou vytřepat. Já jsem z vlastních semen vypěstoval poprvé jen menší část opravdové mrkve. Zbytek byl mrkvous a nějací nejedlí kříženci. V další generaci tam už skoro žádná jedlá mrkev nebyla, přestože semínka vypadala jako opravdová mrkev. Ještě jich pár mám. U naťové petržele to bylo mnohem lepší. Nedoporučuji opakovat, pokud nemáte nastudováno a zabezpečeno správné opylení. Zcela laicky mohu předpokládat i křížení s jedovatými mrkvovitými rostlinami v okolí, takže o to hůř se na podobné pokusy dívám dneska. Mrkev může přezimovat i venku, zejména když se přihrne. Zejména divoké formy přežívají lépe. Přezimování vybrané mrkve v bezmrazé místnosti je však z tohoto důvodu jistější. Pak stačí narašené mrkve znovu vysadit a čekat na "úrodu".