Loni jsme dávali k Duranciím něco málo planých trnek a taky mirabelek (přesněji myrobalánů). Bylo toho tak do 15 % objemu. Přesněji řečeno - založil jsem kvas z mirabelek a durancie tam přisypal. Pak plané trnky (původně jsem je sbíral na víno, ale to jsem nedělal, tak šly do kvasu). Já ani brácha jsme nepozorovali žádný rozdíl. Pálili jsme v pěstitelské pálenici.
Takže letos - opět durancie a myrobalány v objemu do 20 %. Gořalka je bez vůně, v chuti cítím ty myrobalány. Durancie bych tam nepoznal.
Asi je to tím, že při sběru byly myrobalány zralé, kdežto durancie ne. Celé září propršelo a sbírali jsme je v dešti, ještě nedozrálé, abychom vůbec něco měli. Monilioza zničila tak 2/3 úrody.
Destilát z durancií a švestek se mně jeví nejpřijatelnější kombinace. Předpokladem je zralé ovoce, které lze setřást bez velkého násilí.To se ale nemusí v každém roce podařit a ze všeho nejdůležitější je nenechat shnít úrodu peckovin pod stromy.Jarní mrazíky a pilatky jsou častou příčinou neúrody.