Tento názor je podepřen výsledky a umístěním v prestižních koštech-Flora, Mostkovice, Vizovice, Rudíkov atd -jednokotlových destilátů.
Nu, nevím. Pár koštů už jsem se zúčastnil, ale ve vsledkové listině bývá uvedeno, jméno, ročník, někdy procenta, samozřejmě druh ovoce má každý svou kategorii. Druh kotle se na žádné degustaci neuváděl.. Pouze v kuloárech se při osobním rozhovoru se šampióny mohu dozvědět, na jakém kotli (výjimečně v které pálenici) dotyčný pálil.
Osobně si myslím (ale je to pouze můj dojem z osobní zkušeností s 2 palírnami s rozdílnými druhy kotlů - Biskupice a Jevíčko), že velké rozdíly v destilátech nejsou. Výhodu kolony vidím v rychlejším vypálení, vyšší výtěžnosti a slušném destlilátu i z horšího kvasu. Výhodu dvoukotlové destilace spatřuji v o něco aromatičtější pálence z perfektního kvasu