Kotel Medienka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
Saskia - (3) - 68.16 (?) 
9.1.2013 15:37

Presnejšie povedané, rozhodujem sa medzi 6 ročným, údajne málo používaným 120 litrovým kotlom z Medienky za 500 €  a 50 litrovým kotlom na obrázku, ktorý by ma vyšiel cca na 700 €, pri objednávke dvojitého dna o niečo viac. Pre začiatočníka bez akýchkoľvek skúseností je to ťažké rozhodovanie, takže poradí niekto???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 45.252 (?), 9.1.2013 16:27

Medenka má vlastní kotel v kterém se vaří kvas měděný a měd vlivem extréních teplot prý stárne, takže se prý za cca 8-15let proděraví. Někde tu na Zahrada.cz to kdysi někdo psal. A druhý kotel je asi taky měděný, že... Nerez alespon na vlastní kotel, je zkrátka nerez. Já mám vlastnoručně postavenou kolonu s automatickou elektronickou regulací s nerez kotlem komplet s chladičem a vytápěním za 13K korun.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Saskia - (3) - 68.16 (?), 9.1.2013 18:35

Tak ja žiaľ, takého kutila doma nemám, ale ak by sa niekto chcel zbaviť podobne vymakaného zariadenia či už s certifikátom alebo bez, píšte...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.7 (?), 11.1.2013 7:40

Dej foto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 103.137 (?), 7.2.2013 16:29

Domácí palírna

Domácí palírna Medienka
Domácí palírna Medienka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
EvzenSliva - (3) - 14.97 (?), 20.1.2013 8:00
Medienka dává doprostřed trubky mezi kotel a chladič tzv. odlučovač metanolu. Nevím, na jakém principu funguje. Používám druhou sezonu. Švestky, hrušky a jablečný mošt - dobrý. Letos (nebyly švestky) jsem vypálil špendlíky. V laborce pak naměřili metanol 17g/laa, norma je 12g/laa. Přitom nechávám odtéct úkap a po něm vypouštím i ten odlučovač. V přiloženém návodu přitom píšou, že odlučovač se vypouští jen po (první i druhé) destilaci. A ještě zkušenost s přidaným teploměrem před chladičem: ukazuje teploty o cca 10 st. vyšší, než bych čekal. Při první destilaci pod 85 toho moc neteče, spíš kape. Jádro tedy beru od 90 st, pri druhé destilaci od 80 st. (Nějaké body varu metanolu jsou o dost níž.) Ty špendlíky zkusím příští rok vypálit znovu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.252 (?), 20.1.2013 12:40

Systém Medenka (nejen on) je velmi, velmi starý systém "dvojkotlové" destilace. Moje zkušenosti jsou takové, že z tohto "dvojkotlového" přepalování je destilát většinou velmi ostrý, smradlavý zvláště u podzimních a zimních kvasů. Jemné destiláty jsou z přepalovací patrové kolony. Prakticky všechny pálenky z dvojkotlového systému překračují obsah metanolu a NEJEN jeho. Proto jsou z takových průmyslových pěstitelských palíren destiláty nízké kvality, vlivem morálně staletí zastaralé technologie a velkého, velkého spěchu obsluhy, motivovaného ekonomicky... Mají vyšší obsah nejen metanolu, překračující normu, ale zase ne takový aby se konzument otrávil okamžitě. Maximálně takové destiláty pomalu roky ničí konzumenty a selžou játra, slinivka či se objeví rakovina...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 21.1.2013 17:50

Milý 45.252,tento obsažný příspěvek jste si   vymyslel. Nebo jej snad můžete doložit nějakou studií? Když už ne vědeckou, tak aspoň z nějakého populárního či bulvárního zdroje? Jak jistě víte, jako zkušený chemik a degustátor, destiláty vyráběné touto "morálně staletí zastaralou technologií" se kupodivu pravidelně umisťují na předních místech koštů a degustací. A propos, Jaké další látky překračující normu máte na mysli?
    Ano, kdo použije špatné ovoce, nevěnuje péči kvasu a neumí pálit, ten vyrobí smradlavý destilát. Je pravda, že kotel s patrovou kolonou dokáže i ze špatnéhého kvasu vytáhnout jakž takž pitelnou pálenku. Zato z výborného kvasu vyrobí destilát sice jemný, ale oproti dvojkotli méně aromatický, vonící víc lihem než ovocem. Potud zase mé zkušenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 130.122 (?), 26.12.2013 14:46

Prosím, dovedete porovnat Medienku s kotlem z Kovodělu Janča z Uherského Brodu? Děkuji Oskar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
EvzenSliva - (3) - 14.97 (?), 31.3.2013 8:35

Milý 45.252, Me

dienka možná má svoje vady, ale rozhodně není pro někoho, kdo spěchá. Jedna destilace mi trvá 6-8 hodin. A nemůžu také souhlasit s tím, že "všechny pálenky" z Medienky jsou plné metanolu. Vždy si výstup nechám zkontrolovat a výsledky jsem už popsal výše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika