Jak vyrobit kvas na žitnou?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 127.232 (?) 
16.5.2010 15:32, zobrazeno: 188703x

Prosím o radu jak správně vyrobyt žitnou. Zda lze udělat kvas bez cukru. Děkuji za pomoc. Josef

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 220.205 (?), 16.5.2010 18:16

Citaci najdete v podrubrice Destilát z kukuřice, ze dne 19.4.2010. P.Š.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 127.235 (?), 16.5.2010 19:14

vyrobit... pardon

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 180.2 (?), 22.12.2010 20:31

dobrý den.

žitnou dělám následovně. Nechám naklíčit 17 kg žita v 200 litrovém sudu. Žito klíčí +/- týden. Když mají klíčky 5 cm, tak je zaliji vodou a cukrem. 100 litrů vody a 17 kg cukru. Leší je cukr sypat do kýblu a nalévat vodu, potom přelít do bečky. Kvasí to 9 týdnů.

Potom na tu samou dávku žita udělám tzv. druháka. Opět naliji 100 l vody a 17 kg cukru. Druhá dávka má lepší, voňavější chuť. Opět nechám kvasit 9 týdnů.

takže 17 kg žita, 17 kg cukru, 100 litrů vody

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 95.38 (?), 29.1.2011 12:35

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na několik věcí v souvislosti s Vaším příspěvkem :

-dáváte tam kvasinky

- v případě pálení, pálite vše nebo jen roztok, který slejete

pálil jsem kde co a chtěl bych to zkusit ze žita

děkuji za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 75.114 (?), 31.8.2012 17:30

cize palite len tu "stavu"...nie zo zitom...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 174.191 (?), 3.1.2015 16:42

Dobry den. Udelal jsem to přesně podle vášeho návodu a po mněřeni cukromněrem je po 10 dnech vykvašeno! Mam to nechat v sudu 9 týdnu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.205 (?), 23.12.2010 12:01

Podrobný návod najdete v publikaci B.Malleova, H.Schmicklova: Domácí výroba lihovin, nakladatelství BETA 2004, str 48. Ovšem bez pivovarských kvasnic to nepůjde. Také to můžete dělat postupem, který Vám radí, host 180.2 z 22.12., ale já bych to, tak rozhodně nedělal. Na žitné jsou zajímavé ty chutě, které se do destilátu dostávají právě štěpením škrobu na sacharozu, která je již po rozkladu na monosacharidy schopná zkvasit. Podrobnější postup Vám mohu poslat, nemáte-li citovanou monografii. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 180.2 (?), 23.12.2010 17:38

Ještě jsem zapoměl, že nedávám kvasnice. To je potom úplně jiná chuť a dost špatná. Záleží taky na délce kvašení, kolega nechal kvasit 4 týdny a vypálil z dávky 10 litrů 49%. Já napálím 25-27 litrů 53%.

 

Lukas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 23.12.2010 21:16

Souhlasím s Ing. Šlosarem, že na kvalitní nápoj je třeba rozštěpit polysacharidy z obilí. Na rozdíl od něj si ale myslím, že škrob neobsahuje pentózy, tudíž se neštěpí na sacharózu, nýbrž na maltózu.To je ovšem v praxi nepodstatné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika