Dobrý den, mám dotaz ohledně aroma. S kamarádem jsme koupili švestky ze stejné várky a po vypálení jsme koštovali. Kamarád pálil v ofic. pálenici.Slivovice měla více švestkové aroma než moje, ale mírný nádech do kysela. Moje měla jemnější chuť-jako by více lihová. Příprava kvasu-švestky na kvas jsme oba mírně pomixovali a dali do 200l plastových sudů. Já navíc přidal na sud 4 kg. cukru rozpuštěného ve vodě a uzavřeli přes bublátko(hadička do vody). Kvašení10 týdnů při 17 st. Pálení-1.destilace do 10% a druhá cca 34%.U kamaráda průběh nevím. Zajímá mě zda se může aroma,,naředit" přidanou vodou do kvasu (na 1 t. švestek cca 200l vody),nebo tou 1. destilací do oněch 10% jak je psáno v příspěvku výš.. Cukr jsem přidával kvůli rozjezdu a stabilitě kvasu(ne pro větší výtěžek) a vodu pro naředění a tím snad lepší prokvašení. Většinu informací jsem čerpal z tohoto fóra. Díky za rady a postřehy. Zdraví Palko z Moravy.