Myslím, že doporučované množství kyseliny 100 - 200 ml se týká běžně prodávané koncentrace - 38%. U koncentrované kyseliny je třeba množství upravit.
Na tu kyselinu jsem zapomněl zareagovat. Používal jsem tu nejdostupnější, akumulátorovou. A prakticky její množství moc neřešil, lil jsem ji jen tak od oka a podle ochutnání tak dlouho až kyselost chut́ově vyhovovala. Ono kvasinky snesou rozmezí pH velmi velké a mezní spodní hranici nějak pod pH 3 - 2 lze překročit při ochutnávání jen těžko...
A při kvalitně utěsněných sudech, bez přístupu vzduchu jsem neměl důvod to řešit.
Tak proto jsem na to odpověděl tak všeobecně.
Dalo by se to sice vypočítat teoreticky, ale chybí vstupní hodnoty. Údaj 96% H2SO4 nestačí když pH hrušek je silně variabilní. Nehledě k tomu, že podobné výpočty jsou dost složité.
Nějaký chemik jistě potvrdí.
Rafael.