Myslím, že doporučované množství kyseliny 100 - 200 ml se týká běžně prodávané koncentrace - 38%. U koncentrované kyseliny je třeba množství upravit.
Co se týče sporu ohledně pálení moštu x pálení drtě toho bylo mnoho napsáno (i tady). U jablek s uvedeným lze souhlasit (byť rozdíl jsem shledal menším než bych čekal), u hrušek platí, že šedivá je teorie, zelený strom žití. Poptejte se kolem sebe, na fóru, v pálenici, v lihovaru, kdo kdy pálil hrušky a kdo je nejdřív lisoval. Pak si rozkrojte tvrdou hrušku a plně vyzrálou měkkou hrušku a přičichněte k nim. Sám si rozhodněte, kterou vůni byste si přál v destilátu. Nakonec se pokuste zralé hrušky zmoštovat. A jak správně radí Rafael, zkuste oba způsoby přípravy kvasu a porovnejte.
P.s. Prosím zdejší zkušené pěstitele a páleníky, kteří kvasí hruškový mošt, ať se podělí se svými zkušenostmi a výsledky. Já jsem to nezkoušel. Pouze jsem se 1x pokusil o lisování moštu na pití ze zralých hrušek a už to nehodlám opakovat.