Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

-Mošt zabírá v sudech a i v zateplené "kvasírně méně místa. Proč dávat do sudů i nějaký balast z kterého není žádný užitek a jen snižuje kvalitu? A proč ho při destilaci zbytečně zahřívat?

-S moštem se daleko lépe manipuluje - kalové čerpadlo, samospád atd.

-I při hůř utěsněných sudech menší možnost infekce - žádný "koláč" a při rozkvašování nehrozí napadení horní vrstvy plísněmi jako u drtí.

-Snadný odběr vzorků na zbytkovou cukernatost.

-Žádný problém s likvidaci výpalků.

-Při lisování lze část moštu použít k pití, sterilizaci, na víno nebo cider.
*
V odborné literatuře je u jádrovin doporučován na kvalitní destilát vždy jen mošt. Drť víceméně jen jako nouzové řešení nebo na ovocný líh. Pravdou ale je, že v tom směru je informací o hruškách minimálně. Píše se v té problematice hlavně o jablkách. Ale prakticky jsem se přesvědčil, že je tomu tak i u hrušek.
*
Na zmíňovaném Deslikovi je stručný výtah ze sborníku Progresivní směry při lisování ovoce a výrobě nápojů a v něm je naznačen chemismus proč tomu tak je. Jinak je literatura v tom směru dost skoupá a omezuje se jen doporučování moštu ke kvašení.

*

Ostatně jste to sám naznačil, zkuste oba způsoby a porovnejte.

Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika