Dobrý den všem.
Rád bych požádal o radu na následující dotaz. Letos bych chtěl poprvé založit hruškový kvas (meruňky, mirabelky a švestky vozím do pálenice již cca 7 let, ale na hrušky nezbýval čas nebo, lépe řečeno, jsem si netroufal). Vždy jsem se obával, aby mi hruškový kvas nezoctovatěl. Tento rok jsem se tedy "vybvil" papírky na měření ph (rozsah 2,8 - 4,6) a kyselinou sírovou (96%). A nyní se dostávám ke svému dotazu. Ph mače chci připravit na hodnotu 3. Kolik mám připravit kyseliny na cca 100 l mače? Je mi jasné, že kyselinu musím nejprve naředit. Myslel jsem, že bych ředil 1:10 s vodou (ze školy si ještě pamatuji, že musím přidávat kyselinu do vody, nikdy obráceně). Bude mi tedy stačit, když připravím cca 2,2 litru této kapaliny (2 dcl kyseliny a 2 l vody) na 100 l mače? Ještě jsem si říkal, protože hušek je dotatek, že bych udělal 2 sudy z drtě hrušek a 2 sudy bych naplnil moštem. Děkuji předem za radu, Saša.