Papírák s velikánskými plody



Stránky: 1,  2   
host - 5.102 (?) 
25.9.2007 10:40, zobrazeno: 34581x
Nevíte někdo, jak se jmenuje odrůda s velikými plody? Nedaří se mi ji nikde dohledat, ale viděla jsem ji. Děkuji Petra
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 25.9.2007 19:59
Vlašský ořech - přesněji to asi nepůjde.
  V uznaném sortimentu, pokud vím, již žádné papíráky nejsou. Myslím, že jméno nejspíš ani nemá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.206 (?), 29.5.2008 14:22

Také sháním informace o velikých plodech ořešáku, mám jej doma, ale brzy jeho 80ti letý život skončí, je napadený houbou a uhnívá. Dokonce již přišel o dvě velké větve (při vichřici). Pídím se po náhradě, je to však zřejmě beznadějné. Po informacích z těchto stránek mám dojem, že jej nemá cenu ani zkoušet přeroubovat na podnož. Vyrostl mi letos na jaře pod ním malý, ale prý to nemusí být on... Ivana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.162 (?), 8.6.2008 20:08

Váš ořešák si můžete nechat naroubovat u pěstitele /výrobce roubovaných ořešáků/, který to nabízí na svých stránkách.Odběr roubů se patrně provede po opadu v listopadu a vy byste si převzal roubovance ihned najaře a sám vypěstoval. Roubování vyžaduje speciální podmínky, které běžný člověk nemá/ roubovance se po naroubování umisťují do beden, kde je zajištěno tzv. místní /lokální /zahřívání, dokud roub nepřiroste. Pěstování semenáčů je naprosté plýtvání časem. Domnívám se, že to nebude dražší, než koupě stromku /stojí kolem 300 kč. a moc špatně se ujímaji/. Pak vysadit na velmi dobré místo a perfektní péči. Strom ale nebude nikdy tak velký, jako ten původní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 1.251 (?), 26.10.2008 1:02

Ořešák se dá naroubovat i doma, když se roubuje zelený letošní výhonek do zeleného někdy v druhé polovině května. Mně se ujímá tak každý druhý nebo třetí, ale moc to vyzkoušené nemám. Obecně při roubování do zeleného výhonku by se měl roub všude ujímat mnohem lépe, akorát protože roub je úplně měkký, musí se roubování tomu přizpůsobit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.196 (?), 5.10.2008 21:05

Zmíněný veliký papírák jsem vypěstoval také z ořechu, ovšem na plody jsem čekal dvanáct let. Navíc ořechy z něj díky tenké skořápce se hodí více k okamžité spotřebě, než k uložení. Ořechy schválených odrůd tyto chyby nemají.      S pozdravem Fiskar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 16.180 (?), 27.9.2008 21:46

Dobrý den, taky jsem tuto odrůdu hledala a v jednom zahradnictví mi řekli, že staré odrůdy papíráku s velikými plody, co jsou dnes občas k vidění na zahradách, už se neprodávají. Ale je novinka Mars a ten je tomuto ořechu nejvíc podobný. Nemohu to zatím potvrdit, sice jsem na netu četla to samé, sazenici bez problému sehnala, ale nějaký dareba nám stromek na zahradě zlomil a stromek po prvním roce zahynul.

Marta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.6 (?), 2.10.2008 8:13

Ahoj ořešáci! Myslím, že tato odrůda velikánskoplodých vlašáku se jmenuje GOLIÁŠ...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 2.10.2008 10:29

Staré papíráky bych nepovažoval za nejlepší, bez ohledu ne jejich velikost.  Vyplnění jádrem nemusí být dokonalé a ptáci si s tenkou skořápkou lépe poradí.
   Mars není novinka, je jistě víc než 30 let starý. Mám jej jako jediný ořech v zahradě bez opylovače. Přesto plodí dobře, ořechy má velké, jádra jdou často vyjmout vcelku . Nejvíc si cením, že raší později než jiné odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.138 (?), 23.10.2008 23:47

Přiklonil bych se k názoru pana Vysloužila, že staré odrůdy ořešáku s obrovskými plody lze obdivovat pouza co do velikosti skořápky. Velikost jádra je mnohem menší tak, že jádro z velkého ořechu je stejné, jako na př. z Marzu, který naroste menší, ale má skořápku jádrem celou vyplněnou.

Pro tazatelku Petru" nehledejte jméno staré odrůdy ořechu. Dříve ořechy nebyly nijak specielně pojmenovány. Ještě v pomologii z roku l966 jsou ořechy rozděleny na kamenáč, křapáč, polopapírek, pozdně rašící a ořešák hroznovitý. Pokud vám někdo radí Mars, věřte mu. Roubovaný má své jisté vlastnosti, nenamrzá, plodí třetím rokem po výsadbě a jeho plody jsou vynikající, snadno luštitelné s velkým kompaktním jádrem vyplňujícím celou skořápku. S pozdravem! Pavel Skála

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika