množení lísky



host - 132.221 (?) 
5.9.2007 17:32, zobrazeno: 31018x
Jak se dá rozmnožit líska, když nemám možnost odkopku?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.54 (?), 5.9.2007 23:04

Z oříšku - pokud projdete pozemek nějakého známého, který má lísky na svém pozemku, bezprostředně pod keři naleznete mnoho "semenáčjů" v různé velikosti růstu, Pokud je budete vykopávat, nebojte se, pokud nebudete vykopat celý kořenový systém, líska to přežije.

Dokonce jsem na jaře v lese objevil lísku s fialovými listy, byl jsem na horském kole, neměl jsem sebou žádné nářadí. Několik sazenic jsem  v podstatě rukama vyrval ze země (délka rostlina v nadzemní  části 0,5m-1m)všechny se chytly a přežily...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 230.20 (?), 6.9.2007 6:11
Asi nejspolehlivější bude na jaře zahřížit mladý výhon, v místě ohybu ho můžete lehce naříznout. Zalévejte a do podzimu by měla být sazenice na světě. Oddělte až po opadu listů. Pokoušel jsem se řízkovat, ale soudruzi z NDR někde udělali chybu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 6.9.2007 7:49
Pokud chcete lísku jen jako dekoraci, nebo živý plot,  je možné brát i semenáčky z oříšků. Jde-li Vám o plody a chcete rozmnožit pěstovanou odrůdu, třeba množit vegetativně - řízkoval lze, ale nezakořeňují tak snadno, jak by se dalo čekat. Uvedené hřížení je lepší postup.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 132.221 (?), 6.9.2007 14:51
Prosím, můžete upřesnit jakým způsobem a kdy řízkovat - jestli ze starších nebo letošních neodborně řečeno větviček. A můžu se o to pokusit přes zimu doma? Díky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 143.203 (?), 27.1.2008 22:34

Lísku je možný řízkovat z kořenových řízků a nebo dřevitých řízků (ale to je trochu složitější). Nejlepší je opravdu to hřížení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 204.1 (?), 28.1.2008 14:24

Líska jde roubovat na lísku Tureckou v různé velikosti kmene je to výhoda nepodrůstá jako pravokořená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 28.1.2008 14:38

Zkoušel jsem lísku řízkovat z větviček mnohokrát, ale nikdy se mi to nepovedlo. Líska se dobře ujímá z výhonů, které raší pod lískou a kolem ní, ale musí na tom výhonu být aspoň kousek kořene, jinak  to podle mých zkušeností nejde.

A kdy? Nejlépe na podzim nebo na jaře, když na větvičkách nejsou listy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 32.166 (?), 9.2.2011 15:37

Mě se povedlo jednou nařízkovat lísku, ale omylem.

V zimě sem nařezal cca 3cm tlusté proutky(tenké rovné výhony). Použil jsem je jako tyčky k rajčatům a jednu jsem použil zarolovanou do folie na okraji jahod.

Ta která byla zarolovaná v hlíně a ve folii(černá netkaná) mi několikrát v létě začala obrážet kořínky(což bylo pro mne nevítané). Bohužel jsem kořínky dvakrát odloupnul a bylo po lísce. Asi zabrala vysoká vlhkost a zabalení a teplo které prohřívalo okraj jahod kde byla tyčka zahrabaná.

Škoda že nestačí zahrabat kusy větviček do hlíny nebo pozapichovat jako vrbové proutky.

Líska vykopanou z lesa se mi chytla pěkně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 137.170 (?), 4.9.2012 19:38

Dobrý den.
Taky jsem měl potřebu namnožit si různé, vhodné odrůdy lísky. Množil jsem hřížením jednoletých výhonů. Na jedné cestě se mi v červenci zalíbila líska za plotem. Zdála se mi dobrá a jiná než lísky, které už jsem měl. Ulomil jsem si z ní boční výhonek, síly cca 3-4 mm, odštípl nedřevnatý vrchol a listy. Ponechal báze řapíků cca 1 cm. Zabalil do mikroténového sáčku. Navečer jsem doma naočkoval na loňské výhony Hallské, síly cca 7-8 mm. Očkování do T řezu, délka štítku cca 2 cm, ovázání půlenou standard páskou na 14 dní. Ujmutí, srůst a vývoj pupenů se zdají bezvadné. Myslím si, že z oček bude možné zapěstovat výhony k následnému zahřížení. Afinitu jiných odrůd lísek nebo plané lísky neznám a už asi nebudu zkoušet. Lísky mám namnoženy. Očkování se u lísky obyčejně neuvádí, proto o něm píšu. Pro zájemce o množení lísky, který nemá možnost získat odkopky a dovozuji, že ani hřížit kulturní lísku, by letní očkování (možná i jarní), vzhledem k jednoduchosti, mohlo být inspirující pro množení kulturní lísky s využitím podnože třeba i plané lísky. A třeba i přímo na stanovišti plané lísky v lese (chataři) s přesazením pak již hotové sazenice kulturní lísky. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika