Co je to za houbu a co s tím



filuna - (3) - 203.226 (?) 
6.6.2014 12:52, zobrazeno: 5512x

Zdravím vás,

máme na zahradě možná už 70 let starý ořešák (přesný věk neznám). Před pěti lety ho rodiče nechali ořezat, protože se báli, že při silném větru spadne větev na dům souseda a že pak po nich bude chtít nějaké náhrady. Aby byl vyvážený, tak ho nechali ořezat celý. Dělala to nějaká "odborná firma", nicméně řezy ničím nezatřeli. Řezy mají cca 25 cm v průměru. Ořešák obrazil, nicméně neplodil, resp. velmi málo. Začali se na něm objevovat houby, a to je první část mé otázky:

1) nevíte co je to za houbu a co s tím máme dělat http://goo.gl/SMhp01

Loni měl ořechů už docela dost, ale zůstali přilepené na větvích i když už všechno opadalo, museli jsme se sklátit a byly celkem dost špatné (cca 50% špatných) a poměrně malé. Loni odumřela jedna celá větec z těch nových výhonů. Letos majíá všechny ořešáky v okolí už pěkné velké listy a ten náš je pořád jak v dubnu, listy malé. Některé další větve odumírají. A tady je druhá část mé otázky:

2)Znamená to, že se blíží jeho konec? Dá se s tím něco dělat? Ořezat až na zdravé dřevo, zatřít a dát mu další šanci? někde jsem četl, že se dá uříznout na pařez a vyrazí nový výhon, je tu taková šance? Nebo to složit a zasadit nový? Mám k němu citový vztah, takže dokud to půjde tak bych ho nechal žít, ale nevím co s ním. Klidně bych bral i nějakého odborníka a zaplatil mu ať ho nějak odborně ošetří ale nevím kde ho vzít. Nějaké nápady.

Velice děkuji 

Filip

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 29.1.2015 9:17

Taky se mi ta houba, co je na fotkách, objevila na poraženém ořešáku. Kmeni, který čekal na odvoz.Proto jsem ho nechal nakrájet na špalky a vozit se už nikam nebude.Čeká přikrytý na to, aby prošel přes kamna.

Na zadané otázky nedokážu odpovědět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.239 (?), 29.1.2015 11:12

1.Jde nejspíš o outkovku. Řešení- uřezat na pařez-výška na stolec čí trůn-80-50cm nad zemí-to je dobré pro případ, kdyby ořech neobrazil, můžete nebožtíka použít na jiné účely pěstitelsko-rekeační. Řežte co nejdříve, řez zakryjte pevnou folií, pogumovaným ubrusem apod.s přesahem asi 15cm. Toto pod úrovní řezu pevně špagátem-ještě lépe drátem zatáhněte. Měla by se tlačit míza, to má za následek buzení dosud tvrdě spících pupenů. Z pěti takto radikálně zmlazených stromů 4 jedou bez recidivy, pátý vyhnal, zavadl, ale pařez dává nejlahodnější hlívu. Je dobré 2-3roky nechat více výhonů, pěstovat na více kmínků, tyto vyvázat-k sobě navzájem, ke kůlu. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika