Lepidlo na dřevo



Stránky: 1,  2,  3   
host - 231.121 (?) 
16.1.2008 18:05, zobrazeno: 43023x

Chci si vyrobit zahradni nabytek. K jeho vyrobe budu potrebovat nejake lepidlo, ktere je odolne i spatnym povetrnostnim podminkam. Proto prosim o radu, jake lepidlo pouzit a kde se da koupit. Predem dekuji Lada

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 16.1.2008 22:05

Nejlíp se mi osvědčilo konstrukční PU lepidlo. Díky expanznímu charakteru navíc napraví nejednu amatérskou nepřesnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 17.1.2008 1:17

Lepidlo na bázi polyuretanu jistě není špatná volba, nicméně pro laika, který s ním nikdy nepracoval nemusí být práce vždy komfortní.

Na Vašem místě je lepidlem volby akrylát ( nejlepší ze špatných řešení) - ideálně vlhkovzdorný podlahový, například značkový Ponal. Použít by šel v některých limitovaných případechi chemopren, vyhněte se ale epoxidům, které jsou tvrdé a pro použití v exteriéru jsou až na výjimky nevhodné.

Odpověď není trivíální - důležité je v první řadě p jaký nábytek se vůbec jedná, jak je řešený materiálově a konstrukčně...V podstatě jenom velmi málo materiálů se Vám podaří dlouhodobě spojit čímkoliv, pokud na ně třeba i jenom občas zaprší - je prostě jednodušší dlouhodobě udržet při životě nábytek, například  z nějakého tropického dřeva, který je spojen pouze mechanicky a dále ošetřen olejem, nebo velmi dobrým lakem proti npovětrnostním  vlivům. Nábytek venku je hlavně problém více vhodnosti konstrukčního řešení a laku, než  vlastních lepidel...

Podotýkám, že laky, které by vydržely venku vše neexistují...(jenom v reklamách) ale skvělou volbou jsou klasické olejové lodní laky, se kterými je při práci skutečná pakárna, ale výsledek stojí za to, případně lze použít speciální podlahové laky na bázi vodní suspenze polyuretanu, nebo dvojsložkové. Podotýkám, že se dají sehnat pouze u  dobrých dodavatelů nejkvalitnějších podlah, nebo dřevěných oken. Kanystřík o objemu 5l včetně tvrdidla vyjde  díky bolševickému systému daňového zatížení v Evropěv na tisíce korun.. Ale výsledek stojí za to a v konečném důsledku je takový lak výhodnější i finančně, něž akrylátové suspenze (lazury, laky)nabízené reklamou v televizi...TY dokáží "opelichat" i během jedné, dvou sezón...

Další cestou je pořízení zahradního nábytku, který je ošetřen pouze speciálními oleji (většinou tropická dřeva). U nábytku z tuzemských materiálů volte nejlépe borovici (má vysoký obsah pryskyřic), tvrdá dřeva - buk, dub paradoxně vydrží mnohem méně, než by laik čekal. Ale i borovici je dobré ošetřit protiplísňovým nátěrem a pak teprve aplikovat lak. 

PS. jako konstrukční prvky není dnes od věci požít vruty, případně další prvky z anticora. Lze je snadno sehnat v e specializovaných prodejnách na spojovací matriál. Tyto prvky "nešpiní" dřevo rzí, což je častá bolest klasických spojovacích prvků, pokud se k nim dostane i jen málo vlhkosti..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 17.1.2008 7:39

Voděodolný  PONAL opravdu není špatná volba, jenom mám pocit, že se v poslední době (zejména v hobymarketech) hůře shání.
Dobré zkušenosti mám i s "žlutou americkou klasikou" - Titebond II nebo III. Jediná malinká nevýhoda je v té barvě- u světlých dřev je trošku vidět žlutá lepená spára, u bílých lepidel typu Ponal, Herkules je lepidlo po zaschnutí pěkně průhledné.
Před  klížením silně pryskyřičných dřev (borovice) není od věci lepené  plochy  opláchnout rozpouštědlem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 50.42 (?), 3.3.2008 22:38

Pro lepení zahradního nábytku můžeme použít dva druhy lepidel, jedná se o lepidlo PVAc disperzní dvojsložkové lepidlo RAKOLLIT 80 a HARTER WS1,toto lepidlo je určené pro lepení zahradnického nábytku, lodí,letadel, pergol a dalších materiálů. Druhý typ lepidla doporučuji lepidlo PU polyuretanové jednosložkové ICEMA R 145/31,které se dá použít na vnější prostředí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jaro - (15) - 100.102 (?), 17.3.2008 22:52

Velmi dobré je lepidlo Mekol D3 nebo D4 a to myslím i cenově. Pokud bych už uvažoval o dřevěném nábytku tak bych ho spíše preferoval do altánu nebo zastřešené pergoly v tom případě postačí se smrku či borovice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 21.3.2008 0:19

OK, polyuretan je skvělý, akorát se s ním úplnému laikovi dvakrát dobře nepracuje.

Ale má i mnoho výhod - má delší dobu, po kterou s ním lze manipulovat (až hodinu). existují lepidla, která i při potřísnění nemění barvu dřeva. Jsou pevnější než akryláty. Ale i přes tyto deklarované výhody je skutečnému laikovi nedoporučuji, nejsou při práci "user friendly" 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 21.3.2008 9:09

Já PU lepidlo miluji. Právě proto, že jsem laik a ono umí vyplnit prostory v nepřesnostech spojů. Ideální pro uvolněné čepy a svlaky starého nábytku. Jen se musí lepené díly dobře zafixovat, jinak je lepidlo při tuhnutí od sebe odtlačí. Dalším problémem jsou znečištěné ruce viditelné skoro týden.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 21.3.2008 11:51

S polyuretany pracuji také rád, ale správně jste naznačil, že je nutné pečlivě pracovat a lepené díly dobře fixovat. Já rád používám na ohýbané lepené sendviče- tady není proti polyuretanu žádná alternativa, ale je nutné použít podtlakové fixační vaky, je to relativně jednoduchá technologie, ale nezná jí ani drtivá většina truhlářů! profesionálů"

PS. lepidlo jde z rukou velmi dobře čističem na PU pěny, ale já si raději beru silikonové jednorázové rukavice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 21.3.2008 13:52

Ta podtlaková fixace vůbec nevím co je. Latexových rukavic mám krabice, proč bych si je bral, když dám pozor, tak se přece nemohu umazat, že...
Myslel jsem si, že odstraňovačem PU pěny lze odstranit pouze neztuhlé lepidlo, každopádně si je pořídím. Schovávat v práci pár dní ruce pod stolem mě nebaví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika