Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pravděpodobně dřevo fiskarskou nekácíte ani neodvětvujete. Ale používáte motorovku. Šikovný dřevorubec potřebuje sekeru naprosto minimálně. I profesionální dřevorubec používá sekeru sotva pár minut denně. A to ji ještě většinou použije na vytlučení směrového klínu ze směrového záseku nebo na zatlučení klínů-jako kladivo. I drobné větvičky raději vezme motorovkou když už jí má nastartovanou v ruce. Kolik toho v lese nasekáte?

Zjistil byste že fiskar nemá, mimo jiné, optimální tvar břitu ani boků. Klínovité ostří se hůře vytahuje z příčného dřeva. Ale to neznamená, že neseká. Fiskars je kvalitní a trvanlivý pracovní nástroj. Není to žádný Mercedes nebo AstonMartin. K tomu bych řadil spíše sekery jako jsou Tuatahi. K Mercedsedu pak výše zmiňované Wetterlings, Grandfos Bruks, Hultafors nebo Neeman. Na občasnou práci nebo štípání je fiskarska jistě výtečná.  Nijak jsem se vás a vaší Fiskarsky nechtěl dotknout. Koneckonců uvědomte si, že v českých lesích, kde převažovaly stromy pod 100 cm průměru, se používaly běžné venkovské sekery, které těm fiskars nesahají ani po kotníky. A taky to desítky let šlo. Není tu příliš velká tradice sraveb srubů, tesařství, dřevěných staveb a pod. jako ve Skandinávii, Kanadě, Aljašce či Rusku. Občas nějaká ta roubenka, kterou si většinou majitel postavil sám a využil k tomu trámy z pily nebo si je sám ohranil.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika