Bruska na řetězy motorových pil



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 72.149 (?) 
17.10.2010 17:17

A také co je to za brusku. Také záleží na tom, jak a čím mažete řetěz a co jste řezal. Může se jednat o kombinaci smolné dřevo a slabé mazání řetězu.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 72.61 (?), 18.1.2011 14:24

Dobrý den, pořiďte si brusku Gude 2500.Je to profi bruska za dobý peníz..Bude te ji mít na věčnost. I.Š.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 82.123 (?), 8.4.2011 11:00

Dopotručuji neorovnávat kotouč ale jenom ho otočit do protisměru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 237.155 (?), 19.5.2011 22:18
Otočit kotouč se samozřejmě dá, jenže by bylo lepší ho s citem obtáhnout... ono totiž by měl mít přesný rádius dle (broušeného řetězu 325-3/8-404) v ose, jinak by by nebyl plynulý náběh broušené plochy od paty zubu... jinak jsou různé modely brusek a záleží na tom co od ní čekáte... pokud chcete nabrousit 1-2 řetězy 2 za rok nekupoval bych levnou brusku ale nechal bych si je nabrousit v brusírně... zkoušel sem porovnávat řetěz nabroušený profi bruskou a hobby bruskou obě vlastním a porovnat se to nedá :D... nebudu rozepisovat přesnosti úhlů ale stačí si jen změřit obyč posuvkou velikost zubu... rozdíl na hobby brusce je cca 0,0-0,45 mm... člověk si řekne, že to není moc ale motoru pily (zvlášť slabší modelové řady) to moc dobře nedělá... každý zub jiný=nestejné zabírání řetězu v řezu a tím motor i když, přes spojku dostává rázy... pečlivě zvažte vyhodit 700Kč za hobby brusku a nebo mít dobře a přesně nabroušený řetěz od odborníka, který Vám zároveň řetěz prohlédne a zkontroluje. J.V
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.139 (?), 20.5.2011 21:42
Možem sa opýtať s akej ste predajne stihl dolmar? M. T.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.171 (?), 22.5.2011 9:55

Výte co je nejhorší že má pravdu.Ty laciné brusky mají hrozné vůle.Chtěl jsem to zkusit ale radši jsem ji vrátil s díky že si nechcu zničit řetěz.Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 21.5.2011 9:55

Na špatně seřízené profibrusce to může dělat i mnohem více. Neviděl jsem, že by na brusce Oregon servisáci (neviděl jsem ale všechny) seřizovali svorec při proušení řetězů 1,3mm 1,5, 1,6mm. Přitom při úhlu 30°to činí více. Dokonce jsem v servise jednou slyšel"játo bousím všechno 25°/60°.  Pak tam přineste 95VPX. Tím jsem chtěl říct, že do servisu ano, ale ne do každého.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 163.82 (?), 18.10.2013 18:55

Vlastím už 3 roky uvedenú brúsku, slúži mi k mojej spokojnosti veľmi dobre aj keď je z Číny, Brúsim reťaze sebe, mojim priateľom, aj firme v ktorej pracujem, je to asi 20 až 25 reťazí ročne, všetci moji zákazníci boli spokojní s kvalitou nabrúsenia a samozrejme aj s cenou nabrúsenia ktorá bola vo výške " zadarmo",reťaze je potrebné brúsiť/ skôr ako je tak otupená, že už nereže / s veľmi jemným úberom brúsnej tiesky, ušetríte brúsny kotúč ako aj reťazovú pilu. Nedoporučujem striedať brúsenie brúskou a pilnikom preto, že to môže spôsobiť zmenu rezného uhla ako aj dĺžky rezacieho zubu silnejším prítlakom pilníka na zub, čo potom spôsobí nutnosť zrovnať brúsením všetky zuby na jenu rovnakú dĺžku, je potrebné po niekoľkých brúseniach upaviť aj omedzovač hrúbky triesky podľa typu reťaze. Ivan z BB.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 30.252 (?), 18.10.2013 22:07

Takže doporučujete brúsiť alebo iba búskou alebo iba pilníkom? Kombinovať dokopy je to nevhodné pretože jednotlivé spôsoby brúsenia majú odlišné uhly. A ja som si doteraz naivne myslel že pilníky sa používajú preto v stanovenom priemere pre konkréktu reťaz aby uhol ostria bol rovnaký pri strojnom aj ručnom brúsení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 96.2 (?), 18.10.2013 23:20

Pilníkem určitě-to je základ. Bez něj ani ránu. Stojí pár korun, nemusíte po lese hledat zásuvku, vejde se do kapsy. Když se ztupí můžete si z něj vybrousit třeba šídlo nebo rýsovací jehu. Stačí po každé nádrži 2-3x projet každý zub. Vzhledem k tomu, že pilu budete držet mezi koleny někde na pařezu, že vám vám přitom bude blembat a protože to ještě neděláte víc jak 50 let, tak jistě nemáte takový cvik, aby byly úhly naprosto stejné. Ani vodítko není záruka. Ale s trochou trpělivosti bude ostří vyhovující. Ne sice jak u dláta obtaženého na arkansasu, ale to ani není cíl. A bruskou dejme tomu jednou za 10-20 nádrží zuby srovnat do stejné délky. Změřte si jejich délku šuplerou nebo třeba malým francouzákem. Obvykle se na jedné straně pilují lépe než na druhé. Bruska učitě umí přesnější úhel-hlavně bude u každého zubu stejný a zapilování bude rovné, protože se na rozsíl od piníku nekinklá. To, co se řezáním a pilníkem rozhází, bruska jednou za čas srovná. Neumím si představit broušení jen pouhou bruskou. Přijde mi to pracné: musím vyndat řetěz, uklidit v dílně, nastavit brusku, posvítit si na to, pak pečlivě nastavit úhly... A hlavně bych se bál, že při používání pouze brusky mi řetěz rychle odejde. Asi to chce velmi citlivou ruku, protože má větší úběr materiálu. A taky se může spálit-vyhřát a změknout. A vlastně se mi zdá, že když si pilu pečlivě uchytím v dílně do svěráku, použiju válečkové vodítko a budu se soustředit na rovný pilník a souvislé pravidelné tahy, tak se dostanu do velmi podobné kvality. S úhly bych doporučil příliš nespekulovat a použít ty, které uvádí výrobce. Při ostřejším podebrání zubu (tenčí pilník) se rychleji tupí a hrozí jejich snazší poškození a vylomení. Při tupějším hůže zabírají. I když jsme řetěz nabrousil pilníkem "blbě"-a třeba z důvodu únavy jsem se tolik nesoustředil, žádný zásadní rozdíl při řezání jsme nepoznal. Stačí jeden suchý kmen nebo smolnatá borovice a hned pila řeže jinak. Myslím, že drobné ochylky při tom počtu zubů a rychlosti, kterou jedou, se ztratí. Musel byste mít ruce jak princezna na hrášku, abyste odlišil dobře nabroušený řetěz na pilníku od brusky. Nemluvím o špatně nabroušeném řetězu-ten se poznat dá... :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika