Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tady se semele vždy celá řada polopravd a informací, tak se pokusím některé uvést na pravou míru.

Rychlost řetězu. Výkon pily, vztažený na řetěz, je rychlost řetězu x síla v ose řetězu. U elektrických pil se udává příkon, t.j co pila žere z kabelu, nikoli výkon řetězu. Výkon na řetězu je ale rozhodující. Výkon na řetězu v podstatě udává jaký objem řezu je schopna pila vyhlodat za jednotku času. Výkon na řetězu bude cca 60-70% příkonu. Takže nelze srovnávat příkon elektrické pily s výkonem pily benzinové, kde se měří výkon na hřídeli motoru. To že výkon představuje vlastně objem "vyhlodaného" dřeva znamená, že při stejném výkonu, mohu řezat větší rychlostí menším počtem zubů v řezu, nebo menší rychostí větším počtem zubů. Elektromotor má odlišnou charakteristiku od benzinového, není u něj tak velký pokles otáček od volnoběhu po max. výkon. Každý ví, že v běžném provozu se většínou neřeže celou lištou. Při menším zatížení elektrická pila nijak nezvýší otáčky tak jako pila benzinová. Je proto otázka, jaký kompromis zvolí konstruktér mezi rychlostí řetězu a počtem zubů v řezu. V případě dimenzování na celou délku lišty pak bude u slabšího dřeva výkon motoru nevyužitý a elektrická pila bude řezat pomalu a při dimenzování na menší počet zubů v řezu, bude pila rychlejší při slabém dřevě ale silné dřevo se bude muset řezat trochu méně pohodlně, bude se muset střídavě odlehčovat pata a špice. Tedy z pohledu řezání většinou stabšího dřeva se bude rozumně zvýšená rychlost jevit výhodnější.

K napínáku u starší a novější verze elektrických pil Dolmar. Pan 140103 uvedl že asi měli u Dolmarů důvod to změnit a tím se pokusil vyvolat představu, že to napínání byli nuceni nějak výrazně vylepšit. V čem ale spočívá změna? Starší typ měl ovládací kolečko s osou vodorovnou a nový má kolečko zčásti utopené a osou svislou. Celý mechanizmus zůstal ale beze změny, jen přibyl jeden šnekový převod.  Já v každém případě preferuji klasiku- lištu na dvou čepech matky a bytelný napínák. To že nepotřebuji k výměně řetězu klíč nepovažuji za nijak velkou výhodu, protože se lišta nedemontuje tak často, aby se to vyplatilo. 

K možnosti nastavení mazání. Pokud je jednotka konstruována pro možnost použití různých délek lišt, tak považuji za výhodu nastavit množství oleje. I s ohledem na kvalitu řezaného dřeva. Já mám Narexku s30cm lištou. Dává moc oleje a jediná možná regulace je zalepit dírku na nádržce.

Tkhle to vidím já. A teď mě roztrhejte!

FO

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika