Mráz ve vegetačním období
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 2.4.2023 9:54
Tomáši, do té Velkopavlovické, co Vám teprve rozkvetla stříkněte Champion a myslím, že budete úplně v pohodě. Jinak, mráz ve vegetačním období způsobuje velké národohospodářské škody. Určitě ale mnohem a mnohem menší, než způsobují důchodci, jak prohlásil jistý politik. Stejný politik nám tady zruší dvě nejbližší pošty. Ani nevím, kam budu s těmi rouby chodit. Domníval jsem se bláhově, že alespoň poštu na vedlejším lidnatém panelovém sídlišti zachovají, ale kdepak, je třeba co nejvíce snížit dostupnost služeb obyvatelstvu. To se nedá nic dělat. Připomíná mně to film Vesničko má sředisková, kde se z televize ozývá: "Máte dolary, šéfe? Jestli ne, tak ste vyřízenej".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.55 (?), 2.4.2023 15:07
Nevím, zda jsme někde o světelné roky, ale meruňky a višně dělám už dlouho a zatím nevím o jediné odrůdě rezistentní nebo vysoce tolerantní -tolerantní proti monilii... myslím monilia laxa. přes to, co se zejména na internetu (dnes hlavní zdroj materiálu a informací pro mnohé) píše. Šlechtění v tomto je sice na některých pracovištích rozpracováno, ale zatím takovéto odrůdy nejsou k dispozici. Pokud někdo ví více, sem s konkrétními informacemi. U višní je sice deklarována vyšší odolnost(u německých odrůd, ale v praxi se zatím nikde tolerance nepotvrdila.D
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 2.4.2023 15:44
U mě višně odolávají zatím bez nálezu monilie, kyselá Ujfehertoifurtos a jedna stará odrůda výborná sladší višeň - tedy jestli se to bere jako višeň nebo už třešňovišeň když to není kyselka? Každopádně všechno kolem meruňky, třešně monilia bez postřiku zničila ale ty 2 višně ani náznak. Kousek zahradník má jinou kyselovišeň a totálně žničená monilií bez postřiku. Některé staré odrůdy budou odolné. U meruněk i semenáče z pecek co vzdorovaly nakonec totálka, ale obrazily a jedou dál. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 2.4.2023 15:49
Dodám, že problém u višní je asi nejvíc zřetelný je poslední roky s jarními mrazy, stromy zanedlouho rozkvetou, ale už teď jsou uvnitř černé plůdky, čímž se přenos monilie snižuje, nicméně chráněný strom u domu většina višní té starší sladší odrůdy nezmrzne, přesto žádná monilia, kolem třešně samá monilia MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 2.4.2023 16:23
On je problém v tom, nebo aspon tak to bylo psané, že jednou z podmínek pro příznivý vývoj moniliového úžehu v květu je pokles teplot pod 12C.
|
|
|
|
|
|
|
katoo - Stříbrný Zahrádkář (373) - 167.83 (?), 2.4.2023 18:36
Včera ještě krásných +12°C, občas slunce, trochu větrno a občas sprchlo. Dal jsem postřik Belanty, ale až večer kdy se vitr trochu uklidnil a bylo bez přeháněk. Opylovači už také nelítali. Dnes ráno +8°C a mrholilo, teplota neustále padá. Nyni v podvečer je +2°C a už bez deště, jen je docela větrno. Meruňky dostaly postřik Championem, jestli to k něčemu bude nevím.
Monílie tady poslední roky řádí, sousedé to vůbec neřeší, jsem v okolí jediný co pěstuje meruňky. Třešně tu pár lidí má a je to tragédie vidět stromy ve zbídačeném stavu. Višně i třešně mi rodí slušně a daří se i bojovat s monílií, jen u těch meruněk je to navíc boj s mrazy.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 3.4.2023 16:56
V předvečer nikoliv "svátku všech svatých", ale v předvečer zániku meruňkové úrody si člověk musí uvědomit, že tohle počasí nikoliv "není pro starý", ale že tohle počasí je v tomto období "normál". Vzpomínám na pana Vinšálka, jak nebyl před lety z mrazů začátkem dubna vůbec nadšený, ale tam byl obrovský rozdíl v tom, že bylo celý březen chladno, takže tahle prodloužená zima žádnou pohromu pro zavřené meruňkové květy neznamenala. Překvapuje David na Mladoboleslavsku, kterému meruňky také ještě nekvetou. Zřejmě "dobrej oddíl". Lépe řečeno, chladnější lokalita, což jsem si neuvědomil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|