Výměna oleje v sekačce



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 114.6 (?) 
5.11.2014 19:55

Z pohedu kalendáře se jeví rozhodnutí zda na jaře či na podzim bezvýznamné, a sekačce je to jedno.Při bližším ohledání, logickými uvahami dojdeme k výsledku, že podzimní výměna oleje je lepší, výhodnější.Důležitým, a rozhodujícím faktorem pro výměnu oleje jsou zahřáté stěny,vana,blok motoru, a rozvířené usazeniny, kaly,sedimenty na dně,přilepené na stěnách, a taky mnohem více ztekutělý teplý olej-což je výhodou.Každý přece ví, že zahřátý olej a usyzeniny lépe vytečou z motorových skříní, záhybů,porů stěn motoru, než ztuhlý, studený olej.

Aby jsme dosáhli výhod teplého motoru/oleje při jarní výměně oleje, museli bychom nechat moror na jaře pracovat se starou olejovou náplní po určité motohodiny.Proto mi přijde logičtější vyměnit starý olej po posledním podzimním sekání.V době jarních prací na zahradě a na poli, kdy často zahrádkář neví kudy kam, všechno spěchá my máme stroj připravený v boxovém stání... jen vyrazit.

PS:jen taková paralela.Mnohem lépe se čistí pánev ve kterém se smažily řízky,...s přepáleným olejem,strouhankou ještě za tepla,než druhý,a další dny,kdy všechno ztuhlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 176.91 (?), 6.11.2014 7:03

Důležité je, aby jste v motoru vůbec nějaký olej měl.Jestli si na sekačku nalepím štítek olej výměna 15 června 2014,tak ho budu měnit 15.června 2015.To je na každém, jak se rozhodne.Jestli z Hondy vyleje po půl roce nakloněním na bok 1/2 litru oleje a dá tam nový .Trvá to 5minut.U mnohem dražšího motoru vám strčí ssavici horem a vysajou co se jim povede.Nikdo neprotestuje.U strojů, které dostávají na frak, se olej mění po 500mth a taky se přejíždíi 100 navíc.Ja pravda, že mají filtr.Nemůže být přeci oboje správné, když někdo na zimu nechá palivovou soustavu prázdnou a druhý jí naopak max.naplní.A přeci to čtu.Rozhodnout se musím sám co zvolím.Stabilizátor mám.To je všechno legrace.Horší by bylo, kdyby vám přez zimu někdo stroj ukradl s novou náplní oleje a s plnou nádrží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 6.11.2014 7:39

Je úplně jedno, kdy měníte olej. v sekačce vyměním po určitých motohodinách i uprostřed sezony, tak jako v autě, ujedu určitý počet km a měním.Myslíte si že se sekačka nebo traktůrek rozsype, když vyměním olej po roce nebo třech letech?Jestli budu mít v sekačce olej rok a sekačka nepojede, budu ho měnit?Néééé.Není to chirurgický stroj vyslán na Mars.Je to jen tahání peněz... co bude psát prodejce?Měnit vždy, aby byl kšeft.Staré škodovky nebo traktory... kdy kdo měnil olej?...když si vzpomněl a jezdí dodnes... Kolik je sekaček, co má olej černý a jede to.Nechci nabádat, aby jste olej neměnili, ale chováte se ke strojům líp, jak...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 193.108 (?), 6.11.2014 7:41

Měním dle uvážení a odhadu. Třeba v dubnu ši srpnu. Taky si myslím, že pokud budete poctiví a budete měnit co rok nebo jako já, jak se zadaří, třeba co druhý rok, tak ta sekačka vydrží srovnatelnou dobu. Někdy mám pocit, že to co nejméně opatruji vydrží nejdéle. To jen pro odlehčení, ať neberete všechno moc vážně. Většinou jde v prvé řadě především o kšeft, ne o nutnost.

Tonda

PS: včera jsem vytáhl několik let nepoužívaný kultivátor s benzínem ještě v nádrži. Olejové náplně tam byly, tak jsem nic neměnil a běžel jako hodinky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 6.11.2014 7:53

laugh mám PF62 a víš jak často měním olej?Koupil jsem čézetu 175 s dvacetiletým benzínem(spodek jsem upustil), myslíš,že chytla? Ale to jsou stroje, které něco vydrží a benzíny a oleje se vyráběly jinou technologií.Teď je to vyráběno, aby byl kšeft a né aby to vydrželo... do záruky a hotovo... trochu si teď protiřečím, ale s výměnou oleje bych si fakt hlavu nedělal.Jestli mám měnit olej co rok, tak vydrží i dva, tak že psát motohodiny a podle nich měnit a máte po starostech.Další faktor je hnědý olejlaugh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 193.108 (?), 6.11.2014 8:30

Ale si souzníme, jsme se sešli i časově koukám :-))) Souhlasím, že je řada důležitějších věcí pro život, než vyleštěný stroj.

Hezký den

Tonda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 114.6 (?), 6.11.2014 17:51

Jestli je potřeba lepit si štítky s datem příští výměny na blok motoru(štítek se odlepí),nebo si vést servisní knížku, abych nezapomněl na květnový termín výměny oleje... to je na zvážení majitele sekačky.Mě to připadá, že je to další zbytečná práce, a pamatovák navíc.

V tuto pozdní podzimní dobu mě stačí vědět, že budu zahradu kosit+sběr listí sekačkou max.ještě jednou, a po ní proběhne páteční výměna olejové náplně... samozřejmě po cca 1.5 hodinovém sekání... to jsou všechny části dobře prohřáté.Po krátkém odpočinku, kdy nehrozí že bych se spálil... motor částečně vychladl, provedu vypuštění oleje.Přes víkend dám pod sekačku staré noviny, a v pondělí, nejpozději v úterý zkompletuji rozebrané části, a doplním olej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 6.11.2014 10:10

Pane Moudivláčku, jak píšete, podzimní výměna oleje, ihned po skončení posledního sečení, je správná, určitě to není nic proti ničemu. Není to však jediný správný způsob. Trochu bych se totiž ohradil proti Vaší tezi, že při "jarní" výměně, čili při výměně oleje u studeného motoru,  je třeba pro řádné zahřátí a promíchání oleje, které je pro jeho výměnu žádoucí, nutno sekačku provozovat několik motohodin. To né, bohatě k tomu stačí pár minut, třeba 5, postačí i dvě, tři a teplotu oleje zvýšit řádově na 50°C. Dokonce bych si troufl tvrdit, že vypouštět olej o provozní teplotě, který bývá cca 80°C, je z hlediska bezpečnosti do jisté míry rizikový úkon. Při neopatrnosti může totiž dojít k polití povrchu těla a to jistě není příjemná záležitost. Zvlášť, pokud k výměně oleje používáme spodní výpustný otvor vany a máme sekačku položenou ve výšce, například "na dvou štokrdlatech".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 6.11.2014 10:34

Pane Wimpi, co máte za stroj, že u něj máte přístupný dolní vpouštěcí otvor?

Osobně z hlediska bezpečnosti považuji za lepší, mít olej zahřátý (posledním) hodinovým sekáním a po krátkém stání zchladlý na cca 40°C. Hystereze viskozitní křivky mi přitom dává lepší tekutost při dokonalém rozptýlení kalu než bych měl po 5 minutovém ohřátí motoru před výměnou prováděnou samostatně (v servisu, na jaře,...). Právě proto si měním olej sám, a nevozím to do servisu i když nabízejí "práci s výměnou zdarma".

Pokud vyměníte dobře olej a použitý dáte do sklenice (PETky), tak se do 3 měsíců odsadí na dno, to o čem mluvím, když uvádím, že je nejlepší provádět výměnu po sekání na dobu výdrže celé nádrže benzínu. Pokud máte na stroji filtr, nic by se usadit nemelo, protože by TO mělo zůstat ve filtru. U strojů s filtrem a spodním výpustným ventilem je diskutabilní, jestli olej zahřívat chodem motoru, nebo jej nechat stát déle nad výpustnou vaničkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 6.11.2014 11:01

"Pane Wimpi, co máte za stroj,..."

Já mám pane Stando stroje 3, bohužel, každý jiný. (Tři zahrady = 3 sekací stroje + jeden rotavátor). Abych to zvládal, koupil jsem si k výměně oleje odsávací pumpičku, takže vyměňuji olej nalévacím hrdlem. I když to není dokonalé a část starého oleje zůstane v motoru, je to rychlé a pohodlné. V servisech to nedělají jinak. Když jsem míval jen jeden sekací stroj (Stiga) a olej vypouštěl spodem, řešil jsem problém, jak se dostat k zátce, umístěné na spodku vany = těsně nad zemí. Musel jsem sekačku zvednout nahoru a položit na dvě židle. Jinak bych olej nevypustil, rukou se pod šasi nelze dostat. Navíc olej musí vytéci do nějaké sběrné nádoby - používám velkou plechovou misku. Tu bych pod sekačku také neumístil. Jak to děláte vy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika