Malotraktor Tip Robot zkusenost



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 245.219 (?) 
21.9.2012 7:31

Mám Agzat s diferenciálem i Varinu. Vaše úvahy jsou logické a správné. Agzat bez diferenciálu nemá cenu kupovat, s diferenciálem je výborný při orbě - oře hlouběji a lehčeji než Vari (i pluh se závěsem je masivnější než u Vari, kde se závěsy v těžké zemi lámou o stošest), při ježdění s vozíkem (mám Vares na 700 kg) po asfaltových silnicích s těžším nákladem je diferenciál k nezaplacení. Takže, jak jste napsal Vy - výborný na orbu a ježdění. Přídavný nesený rotavátor Agzat je výplod technické debility, proto raději rotavátoruji s Vari. Robot bohužel znám jen z podkladů, ale nemusí to být špatný stroj. Jen nevím, jak by jste s ním oral bez možnosti vypínání kol (otáčení za brázdou) - při potřebném těžkém závaží (můj Agzat 270 kg). Pozor na hydrodynamický pohon - jednak velmi pomalá rychlost pojezdu a tuším se klade důraz na přenos výkonu hlavně pro příslušenství, ne pro kola, ale to je pouze má domněnka, musíte si to ověřit. To znaměná, že málo uveze a orat se s ním asi nedá. Nejlépe si ošahat rúzné varianty na "vlastní ruce", ochotní lidé se vždycky najdou. Neřekl jste zde mnoho důležitých faktorů (co chcete převážet (hmotnost), na jakou vzdálenost, asfalt nebo polní cesta, kopcovitost, velikost a rovinnost orané plochy, zem těžká-lehká, potřebost rotavátorování atd.), proto od nás radičů neberte názory jako jediné správné. P.G.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 4.243 (?), 21.9.2012 8:45

Agzat a jeho varianta s aktivním vývodem "komunál" Nedává obsluze šanci pozastavení stroje pro potřeu spracování hmoty při ponechání adaptéru v činosti a opětovné pokračování v pojezdu. Navíc přídavná převodovka Agzat komunál a celé to vybavení stojí stejně, jako další pojezdová převodovka Vari pro aktivní příslušenství. Navíc "komunál" počítá s provozem na 8" kolech, takže toho "montování" je při přestavbě celkem dost a to není vždy pohodlné. Takže Vari má sice dvě převodovky, ale cenově je to s porovnáním s Agzatem jedno, přitom to má Vari praktičtěji řešené. Agzat bere některé aktivní příslušenství stejně od Vari, protože jsou certifikované, mají prodej bez problémů vzhledem k legislativám a bezpečností práce. Agzat má lepší, mladší pojezdovou převodovku než Vari a opravdu nemá cenu zde přemýšlet o ničem jiném, než o verzi s diferenciálem. Ovšem Vari jako jediný stroj z těch tří lze za daných podmínek legálně provozovat na veřejných komunikacích. Robot je jistě zajívavý stroj a firma je z kategorie solidních, za nic se neskovávající a ochotná řešit svoje zákazníky. Systém pojezdové a náhonové spojky je velice zajímavé řešení. Ovšem seznamte se blíže s provedením přenosu síly na kola. Je to provedení ala Mountfield, při otočení na konci brázdy bude vždy chvíli zabírat jen jedno kolo. I toto se snažili vyřešit směrovýma spojkama. Proto si myslím, že obsluha palců volnoběžek u Vari je jednodušší a komfotnější. Pokud jste zavrhl Robota, robot je kapitola sama pro sebe, pak navrhuji zvážit variantu nákupu Agzat, s tím, že nebudete používat aktivní příslušenství, tedy jen orba doprava a pasivní příslušenství a k tomu nákup jednoúčeláku - sekačky. Pro upřesnění. Já robota nezavrhuju, ale jak jsem psal, je to kapitola sama pro sebe a asi ne pro každého. O výrobcích DAKR se vůbec nehodlám bavit. Tak šťastnou volbu!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 245.218 (?), 21.9.2012 9:04

Ještě jedna věc - může se stát, že vybavení budete chtít po čase prodat. Zde jasně vítězí Vari, u které cena padá relativně pomalu a prodává se za celkem vysoké částky. U Agzatu a zejména u Robota bude cena zlomkem ceny pořizovací. P.G.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 245.218 (?), 21.9.2012 14:00

Právě jsem podrobněji nahlížel na stránky o Robotovi a musím říci, že bych si jej nekoupil. Převodovka (alespoň ta horní) není mazána olejem, problematické připojení a konstrukce kol ala Moundfield (vysvětleno v dřívějších příspěvcích), ale hlavně ta cena. Je uveřejněna pouze jedna varianta (sekačka bez přídavné převodovky na malých kolech s motorem nic moc) za 45 000! Cenu přídavné převodovky a ostatních doplňků výrobce neuvádí s tím, že zájemce by si to nedokázal sám spočítat! Takové výrobce, kteří dělají z lidí blbce, patří poslat někam. Jistě, převod je mnohem bytelnější a spojky důvtipněji vyřešeny než u strojů MS, ale cena je adekvátně vyšší.  P.G.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 122.70 (?), 21.9.2012 21:55

S cenou je to slozite, byl jsem se ptat na Agzat a proti ceniku na webu jsme se dohodli behem deseti minut na 10% sleve. Takze i chapu, ze Roboti ceny nechteji moc zverejnovat. On je za ne zverejnuje eshop nejakeho dealera a prekvapive, pokud oslovite samotne roboty, tak se dostanete take na uplne jine ceny. Bohuzel, dnes se vsude smlouva, vyjma trafiky a samosky.

Robota srovnavat s Mountfieldem snad nejde, Mountfield je pro me vzor toho, ze nejsem tak bohaty, abych kupoval levne veci. Koupil jsem u nich pred snad 15-20 lety elektrickou pilu, po par letech zjistil, ze nahon k retezce je z plastu a uz na nem neni ani zub ;-). Vyzkousel jsem servis a divil se, ze novy kousek plastu stoji 25%  cele pily a je s tim problem na dva mesice, protoze jediny servisman v kraji s elektrikarskou vyhlaskou 50 mel dlouhodobou dovolenou ;-).   Tak tudy, pratele, urcite ne, pokud chci delat neco seriozne a ne jen jako hobbysta, kteremu nevadi, ze promeska sezonu nebo mu dovezli na dvur 10 kubiku dreva a packa o to ctvrt roku (Byla to pro pilu prvni vetsi zatez, jinak za ta leta rezala tak strom rocne).

S problematickym pripojenim kol se neda nez souhlasit, ale je to asi fakt zalezitost kompromisu. Ony ty volnobezky u Vari take nejsou zazrak a je asi otazkou zvyku co se komu lib a jedine rozumne reseni je diferencial Agzatu - ktery je zas, diky nemoznosti vypnout pojezd a nechat sekacku tocit, neschopny rozumne sekat - coz je pro me dulezita cinnost.

Puvodne, kdyz jsem zacal hledat vyhovujici stroj, tak jsem si naivne myslel, ze najdu favorita, ktery ui vse dokonale a ma prima pomer cena/vykon. Ted uz vim, ze to neni mozne dosahnout, jednotlive stroje jsou super pro cast cinnost a na ostatni se uz tak moc nehodi a je zapotrebi si vybrat to nejmensi zlo. A protoze budu hodne sekat a malo orat tak asi vyhral Robot. Uznavam, ze je to pomerne drahe, resenim kol na urovni Vari, ale silny profi motor, "predimenzovane" prevody a prislib diferencialu v pristim roce, kompatibilni se zbytkem stroje u me zvitezily. Ona spojka ovladana obsluhou ma take neco do sebe, staci se podivat na propagacni videa Vari, kde i profici sebou vzdycky skubnou, kdyz stroj necekane zabere. Ted uz jen cekam na to az doresim uskladneni stroje a pak hura na to.

Lubos

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 208.185 (?), 22.9.2012 11:31
Jen ke spojce. Odstředivá spojka se ovládá plynem, takže škubnutí je o obsluze, jak přidá. Při sečení s bubnovkou je škubnutí způsobeno záběrem ozubených kol sekačky vzhledem k otáčkám motoru. Tím nechci ovlivnit Vaše rozhodování co vybrat, jako majitel Vari upřesňuji obsluhu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.152 (?), 22.9.2012 9:36

Plný souhlas. Vlastnosti a výkony nechci hodnotit. Ale to skrývání cen a ještě za použití hloupé výmluvy o něčem svědčí. Vari a jeho prodejci zákazníkům věří a cena každé položky je jasně uvedena. Jestli nás pánové od Tip Robotu spíše nechrání před infarktem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 71.152 (?), 29.9.2012 17:29

Vlastním Robot B&S 13,5 HP.

Výhody: Dobrý pomer ceny a výkonu, rozsiahle možnosti rozšírenia pomocou príslušenstva, existencia iba jedného typu prevodovky spoločná pre všetky činnosti, možnosť ľubovolnej konfigurácie pri nákupe, široký záber rotavátora - cca 105 cm.

---

Nevýhody: Je to monštrum s týmto agregátom. Otáčanie je neskutočne namáhavé, pretože kolesá nie sú rozpojiteľné. Preto aj riadidlá dostávajú zabrať a mám obavy, že odvalím ten vrchný dekel prevodovky, na ktorý je privarená tá rúra. Ťažisko stroja je vysoko umiestnené, práca vo svahu predstavuje riziko.

Prevodovka má nevhodne odstupňované prevody, 1. stupeň je O.K., 2. je len o málo rýchlejší a 3. je zase v tomto poňatí niečo medzi 5. a 6. Na rotavátor potrebujem vyššie otáčky, na orbu nízke. Preto musím vždy prehadzovať remene, čo je nepraktické - chýba niečo ako redukcia. Zbytočne mám s remenicami 6 stupňov dopredu, keď sú ich prevody nevhodne navrhnuté. V návode navyše zakazujú používať spiatočku.

Spojka je mierne poddimenzovaná a jej mechanika je vyriešená úplne primitívne - zbrúsená guľatina na páke nerovnomerne pritláča lamelu s nepatrnou vrstvou obloženia od výroby. Veľké prítlačné sily (aby nekĺzala) musia kompenzovať nedostatočnú tuhosť konštrukcie - namáhanie riadidiel sa prenáša na rám a spôsobuje prerušenie prenosu momentu.

Slabá konštrukcia - tažný bod na jokli, vysoká hmotnosť, ťažkopádna preprava bez pojazdu (dvaja ľudia) - to všetko sú nedostatky tejto koncepcie, takže je potrebné v Prostejove to zobrať do úvahy a nenamýšľať si za 20 rokov vraj "vývoja" prílišnú dokonalosť stroja. Skúšal som s tým orať, pluh je pekný, ale zakrátko mi začalo kriviť tiahlo a človek sa narobí ako prasa. Rotavátor ide ešte ako-tak. Udávajú, že konštrukcia je dimenzovaná do 20 hp, čo mi príde ako z brucha udaná hodnota. Mojich 13,5 je už hodne, tých 20 hp by ho rozdrvilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 122.70 (?), 21.9.2012 22:19

Dekuji vsem co mi pomohli, dnes, po osobnim zhlednuti v Prostejove, doslo k temer nezvratitelnemu rozhodnuti, ze vyhraje Robot. 

Jeste jednou dik vsem za rady

Lubos

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 72.149 (?), 22.9.2012 13:13

Já sice nemám zkušenosti s Robotem, ale učinil jsem velmi dobrou zkušenost s firmou. Při stavbě navijáku jsem sháněl vhodnou spojku. Použil jsem kuželovou z robota. Jednání s firmou o úpravě spojky pro moje použití bylo naprosto bezproblémové, vstřícné. Takže jsem přesvědčen, že to tak bude i u náhradních dílů.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika