Honda HRX 537 HXEA



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 209.65 (?) 
10.6.2007 15:59, zobrazeno: 120005x
Na základě deklarovaných údajů nejen o výkonu a otáčkách motoru GCV 190 na www.hondastroje.cz a specializovaném katalogu sekaček Honda, jsem si pořídil samochodnou rotační sekačku HRX 537 HXEA ze segmentu sekaček De Luxe. Potřeboval jsem stroj s co možná nejsilnějším motorem dostupným na našem trhu, který by byl současně co nejméně hlučný a těžký (s ohledem na manévrovatelnost). Bláhově jsem se domníval, že sekačka se 4,8 kW motorem točí na 3600 ot/min, jak je uváděno ve všech dostupných propagačních materiálech, není tomu tak. Uváděné otáčky jsou zřejmě maximálně dosažitelné pro samostatný motor a ve spojení se sekačkou jsou u tohoto stroje výrobcem nastavené (omezené regulátorem) na 2850 ot/min (a stejně je to i u všech motorových rotačních, ručně vedených sekaček ostatních výrobců - zřejmě z bezpečnostních důvodů). Obsah motoru je 186 cm3, jak je odlito na bloku motoru, výkon deklarovaný přímo na výrobním štítku sekačky však
je pouze 3,9 kW. Při koupi mě samozřejmě ani nenapadlo, abych se u výrobku tak renomované firmy jakou Honda bezesporu je, zajímal o výrobní štítek (respektive porovnával deklarované údaje se skutečnými).
Po koupi jsem potřeboval posekat v té době již asi 30 cm vysokou trávu, tudíž jsem první seč provedl křoviňákem a teprve takto vzniklé strniště jsem srovnal touto sekačkou se sběrem trávy do koše. Liboval jsem si, jak po mých dosavadních zkušenostech s jinými sekačkami obdobné konstrukce je tato opravdu dobrá. Tím, že je celá v plastu, nikde nic nedrnčí, plast tlumí nárazy velkých kol na nerovnosti terénu, ve spojení s opravdu tichým a nekouřícím motorem je radost s ní pracovat a sekaná
tráva opravdu vyplní celý objem koše. Po 9-ti dnech jsem se jal samochodkou vyzkoušet systém mulčování. Jaké však bylo mé překvapení, že na 9 dní starém porostu husté, čerstvé trávy se mi 3x stalo, že se motor námahou udusil (výška sečení byla nastavena na stejný, 4-tý stupeň, jako při první seči). Dosekal jsem tedy na menší rychlost pojezdu a jal se hledat možnou příčinu. Tak jsem odhalil rozdíl v inzerovaných a skutečných hodnotách výkonu motoru.
Co se týká rovněž deklarovaného sekání mokré trávy jak je mnohde uváděno, je sice možné, ale nesmíme tak sekat trávu dlouhou. Mokrá tráva je těžká a při větších délkách (byť ji dva použité nože přepůlí na menší kousky) sedá na přední okraj koše kde se navrství a do zadní části koše nedolétne (nevyužije se celý prostor koše). Navíc se váhou koše s mokrou trávou podstatně zhorší manévrovatelnost sekačky, a hnací kola na mokrém trávníku byť zatížená váhou koše posekané trávy prokluzují.
Sekání mokré trávy tedy raději pouze v největší nouzi a s nastavením výšky odsekávané trávy v rozumném rozmezí (plochu sekat raději na 2x). Sekaná suchá nebo zavlhlá tráva s přehledem využije celý prostor koše.
Pokud chceme plochu trávníku mulčovat sekanou trávou, musíme sekat pouze týdenní travní přírůstek (to, co stačí narůst max. za týden). Delší trávu to již nestačí rozmělnit tak, aby nebyly na ploše znatelné stopy travní drtě (v tomto případě se musí trávník přejet sekačkou ještě jednou, kdy se drť znovu nasaje k nožům a opět předrtí na menší kousky a vpraví do strniště). Toto mám vyzkoušeno na opravdu hustém, zavlažovaném travním porostu (nikoli na sluncem decimované, tvrdé travní pustě).
Suché listí to sebere a nadrtí s přehledem. I přes výše uvedené výhrady jsem s touto sekačkou vcelku spokojen (jak jinak za ty investované peníze), nesplnila však mé původní očekávání předpokládaná dle prvotního studia propagačních médií. Vlastně by se dalo hovořit o klamavé reklamě. Na závěr ještě dodám, že v tištěném katalogu
pro tento rok je u této sekačky opakovaně deklarováno (a to i zvláštním upozorněním - žádná tisková chyba) centrální nastavení výšky sečení - též tato informace není pravdivá. Takže pozor při výběru strojů! Důvěřuj, ale prověřuj dřív, než zaplatíš. Co ale musím zvlášť u Hondy pochválit oproti Mountfield TORO 53 cm OHV ADS, gumovou těsnící "zástěrku", kterou mají lepší samochodky osazenu mezi skeletem a košem. U Hondy je skelet navržen s rozmyslem a zástěrka nebrání občasnému nutnému couvnutí stroje s točícím se nožem (bylo se zástěrkou počítáno už při konstrukci). Toro tuto těsnící vychytávku zřejmě "obšlehl" u konkurence dodatečně a nacpal ji už na hotový stroj, který s ní v době konstrukčního návrhu nepočítal. Tím se mi stalo, že rotující nůž při couvnutí zástěrku zachytil a rozsekal. Byl tam zjevný přesah do pracovního prostoru při couvnutí.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 11.99 (?), 10.6.2007 18:35
K tomu  mám jen tři věci:
1. S deklarovaným výkonem motoru a skutečností je to známá věc a dělají to tak všichni. Jsou to hodnoty motoru odtržené od popisovaného výrobku. Prostě tak trochu klička.Jen u málo kterých stojů se ale pravdu dočtete buď na štítku nebo v návodu. Na to jsem tady upozorňoval x krát. Rotační sekačky nemohou mít tak velkou obvodovou rychlost žacího zařízení. viz. zkušebna.
2.Předsekávat křovinořezem jste opravdu nemusel. Stačilo oddělat koš nastavit nej. výšku sečení a vyrazit. Jinak sečení mokré a přerostlé trávy je těžký úkol pro každou sekačku. Proto je třeba tomu přizpůsobyt hlavně rychlost pojezdu a nejen to.
3 Při mulčování trávy je třeba dodržovat pár zásad, ale ta nejdůležitější je, že se mulčuje maximálně jedna třetina délky stébla bez ohledu na celkovou délku stébla. Pokut je tráva hustá a navíc jste špatně odhadl nastavenou výšku může se stát, že to motor nebude stíhat. Proto tam máte hydrostat tak laskavě snižte rychlost pojezdu a nečekejte, že můžete jakoukoli hmotu síct na plný kule. I kdyby ten motor měl plný výkon, tak při větší hmotě a rychlém pojezdu se začne dusit. Ono totiž mulčování je nejnáročnější sečení trávy pro motor. Máte sice sekačku za bratru třicet šest tisíc, ale nezlobte se na mě, používat ji ještě neumíte a nic lepšího po stránce tech. výbavy už snad není.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 209.65 (?), 11.6.2007 20:08
Ad 1: Já tomu neříkám klička, ale klamání spotřebitele (klamavá reklama).
Ad 2: Předsekat jsem měl (dle doporučení návodu k obsluze) a také chtěl proto, abych se seznámil s novým, dosud mě neznámým pozemkem (nově zakoupen). Právě proto tady na problém se sekáním mokré trávy také upozorňuji.
Ad 3: Právě proto, m. j. jsem také kvůli hydrostatu sekačku koupil a později (jak jsem již dříve uvedl) jsem laskavě rychlost snížil. Protože se obvykle člověk učí celý život, tak se také učím (i na vlastních chybách). Sekačku jsem si taky chtěl koupit pokud možno tu nejlepší a tudíž jsem vybíral podle firemních materiálů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 163.242 (?), 15.6.2007 6:36

Přiznávám se, že v udávaných výkonech motorků k sekačkám nemám moc jasno. U zmiňovaného motoru Honda GCV 190 výrobci sekaček (stejně jako výrobce malotraktorů Vari) udávají výkon 4,8kW (6,5 HP) na stránkách Hondy se najde výkon3,8kW (5,1HP) při 3600 ot/min. Dále je možno v charakteristikách motoru najít, že při otáčkách sekačky cca 3000 1/min bude výkon cca 3,4kW (4,6HP).

Na charakteristikách automobilních motorů je patrný určitý vrchol, nad který už nelze zvyšovat výkon ani zvýšením otáček prostě proto, že sacím potrubím již není možno nasát více vzduchu.

Vedle toho charakteristika motoru končí na 3600 ot/min, kde stále stoupá a patrně by dalším zvýšením otáček šlo ještě zvyšovat výkon. Avšak bylo by to již nad rozsahem doporučovaných otáček. Možná, že pokud se měří bez ohledu na doporučený rozsah otáček, lze u tohoto motoru dosáhnout toho udávaného výkonu 4,8 kW, ale pro motor to bude nebezpečné (čekal bych pokles pevnosti plastových dílů vzhledem ke zvýšené teploťe).

Nakonec tedy motor v sekačce při plném zatížení dosahuje o dost nižšího výkonu než je udávaný.

Pokud to srovnáme s ostatními motory, tak nevím. Pro ně jsem na stránkách výrobců charakteristiky nenašel. Obávám se, že poměr udávaného a za provozu dosahovaného výkonu u nich může být ještě horší (proč by se jinak styděli charakteristiky svých motorů veřejně prezentovat).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 120.110 (?), 15.6.2007 8:29
K tomu výkonu motoru - výrobce sekačky udává jen základní parametry motoru..., ale u sekaček jde především o kroutící moment a ten je u takovýchto motorů na otáčkách přibližně o 1/3 menších, takže se otáčky omezují asi na 80%, při záběru trochu klesnou a regulátor je zase přidává (snaží se je udržet v oblasti max. momentu)… a v této oblasti je samozřejmě také o 15-20% menší výkon než na max. otáčkách.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 174.222 (?), 15.6.2007 16:02
Mokrá a vysoká tráva je problém všude. U toho funí i můj traktůrek Honda a ten má 3 x víc kobyl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 209.65 (?), 28.6.2007 1:22
Ještě doplním, že obsah palivové nádrže sekačka spotřebuje za 50 - 55 min.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 233.55 (?), 28.6.2007 10:29

Ano, palivo ubývá rychleji než v jiných sekačkách Honda (z vlastní zkušenosti mohu srovnat s Hondou IZY - motor GCV 135) - ale je to logická daň za vyšší obsah, výkon motoru a celkový komfort této sekačky. HRX mám od jara a zatím spokojenost. A.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.127 (?), 28.6.2007 22:54
Ano toto můžu také potvrdit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
xixo - (1), 5.7.2007 1:40

Kosačka je super, kosime 3000m2 v svahovitom terene aj pri sklone 10 -15°. Na trhu je kosačiek mnoho, ale vsadili sme na bezpečnosť, komfort obsluhy, výkon. V deň kosenia aj pršalo, tak asi 200m2 sme skúsili po daždi a výsledok bol super, nad naše očakávanie - samozrejme len zber, nie mulč. Tým nechcem povedať, že hŕŕŕŕ do mokrej trávy, ale ak Vás stihne dážď pred fajrontom, dá sa to prežiť. Kosačku odporúčam čistiť po takejto fuške.  K žiadnemu zakašľaniu a zadymeniu nedochádzalo, aj keď sme išli do cca 30cm trávy s pomalým pojazdom, výškou na maximum.  Spotreba mi nevadí, podstatný je výkon a výsledok a ak to má len jedného pána, mala by vydržať dlho. Kosačku máme 2 týždne, ale kým sme ju kúpili... už môžem skoro robiť aj poradcu pri kúpe... Takže, kto ešte váha, čo kúpiť, nech prestane preberať a neobanuje, ak si ju tiež kúpi...

veľa zdaru

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika