Černý bez - lze předpěstovat?



host - 90.235 (?) 
16.7.2010 23:03, zobrazeno: 8851x

Bez sice není okrasná dřevina, ale nevím, kam jinam s mým dotazem.

Je možné Bez předpěstovat a do půdy zasadit až např. 3letou rostlinu? Nebo by přesazení nepřežil? Vím, že roste relativně rychle, ale i tak, čím dřív bude velký, tím lépe. Nicméně do míst, kde by měl v budoucnu být, ho budeme moct dát až tak cca za 3 roky. Proto mě napadlo, zda by ty 3 roky už nemohl růst jinde a pak jsme ho jednoduše jenom přesadili. Je to absolutní nesmysl nebo by se to tak nechalo udělat?

Stejně tak by mě zajímaly trnky, šípky, bříza, líska...

Pouze pro informaci, vše by mělo být jednou v pastvině pro koně, proto bychom tam rádi dali již starší stromy, aby nemusely být příliš mnoho let oplocené a mohly brzy plnit svůj účel stínu a možnosti drbání... Děkuju.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Sorbus - (7) - 250.187 (?), 17.7.2010 16:05
Přesazoval jsem na jaře víc jak dvoumetrový keř černého bezu. Odstřihl jsem několik výhonů, aby zmenšená kořenová soustava stačila rostlinu vyživit a aby keř získal symetričtější tvar. Ujal se, jen nemá tolik nových přírůstků a teď v tom suchu si občas řekne povadnutím listů o zálivku. Předpokládám, že napřesrok už bude dobře zakořeněný a poroste tak bujně, jak lze od bezu očekávat. Bez je velmi vitální rostlina, spíš můžete mít problém s tím, že v dobrých podmínkách za 3 roky dost vyroste a vykopání a přesazení Vám dá trochu práce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Reeve - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 243.20 (?), 17.7.2010 18:52
Nejlépe by bylo si ty stromky a keříky předpěstovat v kontejnerech. Semenáčky z přírody nebo zakořeněné řízky zasadíte do větších květináčů (co nejvyšších, s hladkými stěnami) a ty umístíte do záhonu a zahrnete až po okraj zeminou. Zaléváte, hnojíte, plejete, přes zimu necháváte na místě. A když potřebujete, květináč ze záhonu vyryjete a sazenici zasadíte.

Já takhle předpěstovávám naše běžné dřeviny pro výsadbu na náš velký školní pozemek (habry, buky, duby, břízy, tisy, borovice...). Z úsporných důvodů místo květináčů používám 2litrové PET láhve od limonád (pokud možno s rovnými hladkými stěnami) s uříznutým hrdlem a propíchanými (nebo hrotovou páječkou propálenými) otvory pro odtok vody. Často jsou PET "kontejnery" tak prorostlé, že je musím rozřezat (nebo rozstříhat zahradnickými nůžkami), abych z nich sazenici vydoloval.
Pro extra velké sazenice používám místo PET lahví plastové kbelíky od hnojiva či malířských barev.

Necháte-li sazenici v kontejneru příliš dlouho, zdeformuje se jí hlavní kořen, takže po přesazení nemusí vytvořit zcela ideální kořenový systém. Tento problém by vás mohl trápit v případě, že byste potřeboval ideálně krásný vitální solitér se špičkovými vlastnostmi "jako z učebnice". V takovém případě by bylo lepší sazenici pěstovat v záhonu a pravidelným obrýváním (cca 2x ročně) postupně budovat ideální kořenový bal. Myslím však, že pro váš účel žádné "výstavní exempláře" nepotřebujete, takže bych klidně zvolil ryze "kontejnerové" pěstování.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.235 (?), 18.7.2010 14:48

Děkuji za rady, taky jsem si říkala, že předpěstovávat jedině v kontejneru, jen jsem myslela, že budou muset být větší, ty petlahve mě překvapily.

Takže směle do toho :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika