Acer palmatum Atropurpureum



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
         
host - 126.130 (?) 
30.4.2010 13:30

10 různých kultivarů japonských javorů mám na zahradě na broumovsku ve výšce 470 m.n.m. už 4 roky, na plném slunci, bez jakékoliv zvláštní péče. Jedinou ochranou je podzim - namažu jim větve proti okusu, aby mi je nezlikvidovali zajíci nebo srnky. Vydržely i letošní mrazy -27 st. Taky jsem je za to pochválil .

Na balkoně mám 5-letou bonsajku javoru - rovněž přežil mrazy bez nějaké zvláštní péče.

V rozpáleném květináči se vám asi bude rychleji odpařovat voda a budete muset zalévat. Je to stromek do volné půdy, to není muškát nebo lobelka do květináče...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 166.134 (?), 13.5.2009 6:49

Tento javor není náročný na pěstování, má rád sluníčko jako každý strom, ale první roky je třeba ho často zalévat, než se vytvoří silný kořenový systém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 56.242 (?), 25.7.2013 19:13

Dobrý den,

prosím o radu: koupila jsem si 2 javory (Atropurpureum a Orange dream) výšky cca 40cm - obě jsou pěkně rozvětvené. Nevím, kdy je zasadit - mám počkat až do podzimu nebo mohu již v srpnu, kdy bude určené místo chráněné před poledním sluncem?

Nemohu zjistit, který potřebuje víc slunce - některé servry si odporují. Nemám sice moc místa, ale chtěla jsem je zasadit vedle sebe kvůli kontrastu.

Díky za případnou radu - Jíťa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 112.7 (?), 27.7.2013 11:27

Japonské javory mají rády vlhko, včetně permanentně vlhké půdy. V takových podmínkách snášejí i značné (až celodenní) oslunění. Pokud však máte pozemek suchý (novostavby bez vegetace), může být růst javorů problematický. Více slunce snese jistě atropurpureum. Orange dream ho snese taky docela dost, ale vhodnější je, pokud ho jiná vegetace občas proti slunci zastíní.  Rozměrově počítejte s tím, že atropurpureum může mít časem (20 let) i přes 5 m výšky i šířky, orange dream o něco méně. Vysadit můžete třeba hned, nicméně vykopejte o dost větší jámy (2-3x větší než kořenový bal) a dopřejte rostlinám kvalitní zeminu, pokud ji na pozemku nemáte, potom zamulčujte a v tomto suchém období určitě zalévejte, mladé rostliny to určitě potřebují, nenechte je zcela vyschnout. Na drhou stranu i přemíra vody škodí! Moje letitá zkušenost říká, že javory v květináčích sice při péči mohou přijatelně růst, ale lépe je jim v půdě. Tak ať Vám rostou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika