Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Javor japonský se pro zachování barevnosti a tvaru zpeřeně-dlanitých listů musí množit vegetativně. Řízkování je spolehlivější a jednodušší než roubování a očkování.

Nejbližší termín je pro dřevité řízky na počátku rašení (v březnu). Je poměrně spolehlivý při použití stimulátorů a správné techniky úpravy řízků. Není však příliš šetrný k matečné rostlině, protože řízky se odebírají na počátku silného toku mízy a rány po odběru řízků proto "pláčou".

Dalším ale o to častějším termínem řízkování je v době dostatečné zralosti polodřevitých řízků. Je to v době dokončení růstu letorostů vytvořením vrcholového pupenu (konec června, začátek července). Protože v té době ustal tlak mízy, je to také termín pro prosvětlovací řez matečné rostliny a tedy pro matečnou rostlinu nejšetrnější období. Jediným úskalím v tomto období je snad ochrana před přehřátím množárny (truhlíku s řízky).

Acer palmatum je šlechtěn pro pomalý zakrslý vzrůst, proto nějak nechápu, na co potřebujete kultivar rostoucí nejrychleji. Snad asi to budou nešlechtěné semenáče botanické verze javoru dlanitolistého (užívané jako podnože).

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika