Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Stromové dutiny a jejich (ne)ošetřování je kapitola sama pro sebe.

Jelikož se v současnosti snažím nějak vyřešit problém ne zrovna malé dutiny v kmeni starého ořešáku, jehož jsem zdědil se zahradou, pátrám na internetu po všelijakých, nejlépe fundovaných radách.

Historie ošetřování stromových dutin by se dala stručně shrnout takto:

- již sto let stará metoda vyplňování dutin betonem byla naštěstí záhy shledána škodlivou. I tak se ovšem v dnešní době najdou "odborníci" tuto metodu vyznávající, mnohdy beton jen zaměnivší za neméně nevhodnou montážní pěnu či jinou totální zátku.

- ještě v nedávné době byl ražen názor, že dutiny musí větrat, ale nesmí do nich zatékat voda. U velmi rozsáhlých dutin se používaly stříšky, nejlépe z dřevěnných šindelů, dutiny menší pak stačilo zakrýt epoxido-pryskyřično-pilinno-pletivovou zátkou s ponechaným dolním odvětrávacím otvorem.

- dnešní názor dendrologů na ošetřování dutin je alespoň dle mě velmi překvapivý. Nejedná se totiž o krok kupředu, kdy by se z hlediska nových technologií prosazovaly např. kompozitní materiály či něco podobného, nýbrž o krok "do pravěku". Dutiny se totiž nemají ošetřovat vůbec! To znamená, nevyplňovat je, nezastřešovat je proti vodě a ani je ničím nenatírat. Zkrátka je nechat tak, jak jsou. Prý to stromu nejen, že neubližuje, ale dokonce prospívá.

Abych řekl pravdu, jsem z takovéhoto vývoje v "lékařství stromů" volaako zmetený. Podotýkám, že se jedná o názor skutečných odborníků.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika