|
Uzení masa studeným kouřem
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.116 (?) 4.3.2017 15:34, zobrazeno: 39398x
Dobry den s uzením masa teplým kouřem zkušenosti mám, ale chtěl bych vyzkoušet vyudit studeným kouřem.Konkrétně by mě zajímalo jak dlouho udit šrůtky masa (bůček, kýta) o váze cca. 1 kg. A jestli udit v jednom kuse nebo dělat přestávky. Děkuji za vaše názory a zkušenosti k danému tématu.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.11 (?), 12.3.2019 21:37
Dobrý den, váha masa ve výsledku moc nerozhoduje, protože ve své podstatě maso kouřem sušíte. Rámcová doba uzení studeným kouřem je 5x 12 hodin s 12-ti hodinovými přestávkami. Tzn. že jeden den 10-22 hodin udím a do dalšího dne do 10 hodin maso vysí v chladné místnosti a "Vyvětrává se" - takto 5x dokola s tím že ideálně je maso po vyuzení nechat týden nebo dva (klidně i déle) aby se vyvětralo a dosušilo. Samozřejmě je nezbytné udržovat teplotu v udírně v rozmezí 8-20°C.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.210 (?), 14.3.2019 9:09
Dobrý den,
Výsledné uzené maso opravdu za to stojí. Já jsem si na to vyrobil generátor dýmu a zakoupil pytel štěpek. Generátor pak stačí naplnit štěpkami, zapálit a víc se o to nemusíte starat. Když po několika hodinách dohoří, nechám maso viset a další den proces opakuji. Takto vyuzená a vyzrálá krkovička, nakrájená na tenké plátky směle konkuruje všem těm Pršutům, Jámonům a Švacvaldům (trochu jsem si to počeštil). Bůček se hodí na všechno.
Bláža
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.190 (?), 15.3.2019 7:17
3 den udím klobásy studeným kouřem na teplotu 25°C. Topím nepřetržitě v doma vyrobeném generátoru, který běží v pasivním režimu a v pohodě vydrží hořet 12 hodin. Za 48 hodin se mi odloučil víc jak litr kondenzátu, klobásy mají krásně zlatou barvu a pomaloučku se sesychají. Je to můj první pokus udit tímto způsobem a jsem hrozně zvědavý na výsledek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.183 (?), 18.4.2019 20:10
Dobrý den, naposledy jsem udil klobásy pomocí generátoru v prosinci. Mám poctivou plechovou udírnu venku na zahradě, takže na požadovanou teplotu do cca 25 st. uvnitř udírny jsem musel spirálou mírně přitápět. Po šesti dnech s malými přestávkami byl výsledek perfektní. Na velikonoční svátky bych si to rád zopakoval, avšak mám opačný problém, než v v zimě. Uvnitř v udírně je při venkovní teplotě 20 st. okolo cca 30 stupnů, a to zatím bez kouře, který by určitě také nějaký ten stupen přidal. Nevím, mám-li se do uzení pustit. Udím maso a klobásy několik let horkým kouřem, nedávno jsem začal studeným, ale vůbec nevím jak postupovat s generátorem při např. 40 stupních teploty, která by mi mohla nyní v udírně vzniknout. Předem děkuji za názor i radu. Petr.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 19.4.2019 11:53
Toto období považuji za ideální na studené uzeni. Poctivá udirna nemusí být jen plechová.Ja udim v dřevěné. Venku 20 st, tak uvnitř taky 20 st. Proč by tam mělo být o deset víc. Za 9 h spalim 2,5 l drte na maso do 75 st. Na klobasy za studena Max 30 hod víc není potřeba spalim do 4 litru i méně.Kour jak když hoří velká cigareta. Po tydnu až dvou jsou nejlepší 👍Taky se dá udit v noci vždyť je to automat. Pokud dam 20 st na termostat a je jen 10 tak dotopi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.123 (?), 19.4.2019 21:31
Abych upřesnil termín "poctivá udírna" - je stará min. 40 let, ze silného plechu, 2 m vysoká a natřená na černo. Udírnu mám na zahradě 15 km od domova. Dnes zase velké teplotní výkyvy, ráno 5st. a přes den na slunci kolem 25st. To znamená, že v sluncem rozehřáté udírně bylo uvnitř 37st.Jasně, že bych mohl udit jen přes noc, ale co přes den... Vyndat je do chladu a večer zase zatopit a udit... Můj zásadní problém je, co nevím, jak by klobásy dopadly při denním uzení třeba např, při cca 40st. uvnitř udírny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|