Dotaz k chovu kozy domácí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 225.45 (?) 
5.4.2011 19:10

registraci podleha ale nevim o zakonu podle ktereho nemohu chovat 1 kus kozy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 244.130 (?), 7.4.2011 14:43

zdravím, ono s tím zákonem (veterinárním) je to trochu jinak.

Předepisuje sice registraci zvířat, ale počet kusů, které smí chovatel vlastnit nikoli, z hlediska ústavního práva ani nemůže. Samozřejmě máte právo vlastnit a chovat jaký koliv počet zvířat, splňuje-teli podmínky pro chov. Registraci, ustájení ošetřování atd.

Obvyklé námitky o tom, že nesmím vlastnit jediný kus, protože se jedná o společenské zvíře pramení z toho, že pokud je společně chováno více než jedno zvíře, měly by na sebe vidět aby netrpěly stresem. U prasat, které jsou každé v jedném kotci stačí, když jakákoliv část zděného kotce je opatřena například trubkovým hrazením, nebo část dvířek tak, aby prostě stojící prase vidělo na svého kamaráda. Stejně tak je to u všech společenských zvířat, chtějí na sebe vidět, tak proč jim to neumožnit.

Klidně chovejte jednu kozu, nikdo vám ji nezakáže (vyjma některých velkoměstských sousedů), to je pak neštěstí se s nimi handrkovat.

koza je asi nejvíce společenská a snese se s každým tvorem, je s ní zábava, je velmi temperamentní. Pár jsme jich už měli k vůli dětem i mléku. K dětem je vhodnější bezrohá. Je třeba dávat velký pozor co koza může sežrat, je velmi náchylná na potíže zažívání. Ne nadarmo se říká - "Chodí jako s kozou". Když má zažívací potíže nesmí ležet, je třeba se sní stále procházet, moc to pomáhá.

Jinak potřebuje skutečně kontakt s okolím, jinak mečí, je jí smutno.Velmi ráda se pohybuje venku, jak bylo výše psáno nemá ráda vlhko a už vůbec ne průvan.  Když se otuží, snáší bez problémů chlad. Ráda leze tam, kde by se odvážil jen horolezec s lanem, proto pozor. Klidně, máli kudy, vyleze na střechu a prochází se po hřebeni. Sleze sama, nevolat hasiče. Hodně zdaru a málo mečení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.185 (?), 19.5.2011 7:41

Nevím jesrtli to umístuju správně když tak se omlouvám.Mám takový problém koza se nám sama vydájí jestli s tím máte někdo skušenosti prosím o radu předem dík za odpovědi Broněk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.135 (?), 19.5.2011 11:03

to je zlozvyk je potreba usit pytlik s kalounama a nasadit na vemeno a uvazat nad kyclema zaroven bude mit ciste vemeno a ohcrani to i pred mouchama

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.17 (?), 19.5.2011 13:19
Dotaz: koza žere v pohodě jak jadro tak se pase, je na čisté podestílce, ale mleko je cítit jakoby po "vemenu". Ta co ji dojí jí vemeno umeje ale jen mokrou hadrou, ne desinfekci (třeba na vemena pro krávy), ale i přesto je to tam cítit..Máte nekdo s tím zkušenosti? Pomůže vývěva? Či je to přímo v koze?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.135 (?), 19.5.2011 13:35

nevim jak je citit vemeno nikdy jsem k nemu necichal ale mleko rychle nabere pach ze staje nebo je vemeno spatne umyte a take dojicka si musi umyt ruce zkuste normalni mydlo terplou vodu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 3.6.2011 18:39

I kravské mléko smrdí. Proto se zpracovává v mlékárně. Kozí mléko má také svůj charakteristický prk. Na farmách, kde se zabývají výrobou sýrů jsou kozy selektovány. Ty co mají mléko s výrazným prkem jsou brakovány. Vůni i chuť mléku dává koza a člověk ji nemůže ovlivnit.

Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 19.5.2011 13:39

V tomto případě ten pytlík asi moc nepomůže, protože koza ho může roztrhat. Nejspolehlivější ochranou je obojek vyrobený z několika latí a dvou řemínků, nebo šňůrek. Délku latí je nutné vyzkoušet, aby jí moc nebránil v pohybu, ale zabránil ji v dosažení na struky. Jestli má mléko výrazný kozí prk-zápach, nelze jej téměř konzumovatj Jestliže má mléko, které chuťově vyhovuje, můžete až z třídenního nádoje vyrábět tvaroh. Je o hodně měkčí, než kravský, ale zato jemnější a tučnější. Dá se pak zpracovat na tvarohový koláč, nebo na velmi dobré pomazánky. Nezapomeňte ji dat častěji ke konzumu kopretinu vratič. Jinak přeji hodně úspěchu v chovu, pěknou zábavu s milým, ale mlsným zvířetem a v neposlední řadě dobrou chuť.

Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.17 (?), 19.5.2011 13:45
No právě sýry a tvory děláme co 3 dni ona nadoji skoro 4 litry mléka denně ale ten pach... prvni týden to bylo ok ale pak se to změnilo...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.45 (?), 19.5.2011 21:08

hlavne nedelejte zadny obojek z lati to uz zavani tyranim zvirat jeste si v tom muze ublizit nebo si ani nebude moci lehnout pytlik z platna neroztrha to neni pes verte je to vyzkousene

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika