|
Vliv podnože na chuť
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.155 (?), 24.11.2009 23:32, zobrazeno: 15267x
Domníváte se, že podnož, event. přeroubobání novou odrůdou může ovlivnit chuť ovoce? Přerouboval jsem totiž Red Melbu na Jonathan a nové pěkné plody mi chuťově přijdou trochu jiné, než vedle stojící jiný, nepřeroubovaný Jonathan.
Lucas
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 25.11.2009 11:57
Měla jsem kdysi takhle přeroubovaných asi 8ks stromků /podnož - původní odrůda - nová odrůda/. Vliv na chuť té poslední odrůdy to nemělo, doba sklizňové zralosti se posunovala +/- týden podle mezištěpované odrůdy. Vzniklo to tak, že jsem chtěla mít na stromcích jiné odrůdy, než měl původně táta. Zdraví Lída
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 26.11.2009 8:01
Děkuji za odborný pohled, pane doktore, vidím, že od dětství žiji v bludu. Zkusím zjistit původ roubu. Kdyby byl z otcovy zahrady, mohlo by jít z červených jablek o Vámi zmíněný Idared, Jonathan či případně Matčino (ostatní tamní červená byla hranatější - Starkrimson atd.).
Dužnina mnou uváděného "křížence" je výrazně bílá, lehce nasládlá a velmi šťavnatá (něco jako Čistecké). Slupka velmi tmavě červená po celém povrchu (jen zřídka místy nedobarvená). Skladovatelností jde o raně zimní jablko.
Mimochodem, Matčino bývalo v téhle zahradě na dvou stromech. Z obou chutnala jablka stejně, jen jedna byla kulatejší a druhá hranatější (zbyl už jen jeden). Je alespoň tohle možné? :o)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 65.50 (?), 26.11.2009 11:25
Určitě ano, už s ohledem na to, že plody Matčina jsou velikostně i tvarově dost nevyrovnané, a to i na jednom stromě. Některá dobře vyvinutá jablka - obvykle na těžko dosažitelných větvích jsou velká, spíš vyšší kuželovitá. Jiná, v dolních partiích, ve stínu zelená, drobná, kulovitá. Podobně mohou být rozdílné plody na různých stromech s ohledem na zdravotní stav, polohu, půdu, aj.
Vyloučit nelze samozřejmě nějakou sponánní pupenovou mutaci a její další amatérské šíření.
Když se nad tím zamyslíme, jabloňové podnože jsou taky rozdílné - duzény, jánčata, aj. Přesto nejsou popisovány výrazné rozdíly v plodových znacích naštěpovaných odrůd. Pravda, kromě velikosti, vybarvení, skladovatelnosti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.130 (?), 24.12.2009 22:37
Vážení přátelé, podnož i naroubovaná odrůda se ovlivňují navzájem, někdy víc, někdy míň. Třeba Rubín na Boskopském... běda. Na vzhledu žádná změna, ale ta chuť je jiná. A není to jen má zkušenost. Zdravím. Groh Petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.237 (?), 25.12.2009 10:54
V mém případě na starém polokmenu James Grieves naroubované odrůdy Topaz a Goldstar chut'ově málo připomínají svůj původ. Jsou trochu větší, dozrávají o něco dříve, to se dalo čekat, ale smůla je v tom, že ztratily svou rezistenci. Zajímavé je, že další strom, postupně přeroubovaný Jonared-Gloster-Topaz odolal strupovitosti a i chutí se od původního Topazu, ze kterého odebírám rouby skoro neliší.Hora.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Římský salát: tajemství úspěšného pěstování
Určitě jste už někdy ochutnali římský salát, známý také jako cos salát. Patří mezi čtyři nejoblíbeně...
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
|
|
|
|