|
Co dělat, aby staré jabloně neplodily
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
host - 180.241 (?), 30.8.2010 23:03
Další možnost je jablka zkrmovat zvířectvu. Jablka jako přídavek ke krmení ochotně konzumují všichni býložravci, králíci, kozy, ovce, možná i krávy a možná i prasata. Mít nějakého takového chovatele nablízku, třeba by v době zrání a padání jablek uvítal denně kýbl nasbíraných jablek, možná i víc. Výměnou třeba za nějaký svůj produkt, mlíko, králíka jednou za rok...
Když jsme chovali králíky, bylo pod stromy u nás od polozralých jablek vždy dočista vysbíráno, zralá šla spíš do kvasu.
Pokud by těch jablek bylo najednou metráky až tuny, stálo by za pokus je konzervovat nějakým silážním způsobem zase pro přidávání do krmení zvířectvu po delší část roku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.241 (?), 30.8.2010 23:11
Další možnost je pořídit si drtič a lis na takové množství, aby se jablka vždy mohla pravidelně posbírat do kýble, podrtit a vylisovat na mošt. Bude kvalitní pití a výtlačky se likvidují snadněji než celá jablka. Nebo prostě jen jablka, i nezralá podrtit, promíchat se zeminou, mizí potom mnohem rychleji než hnijí celá jablka.
Od drcení a mletí je už krůček k výrobě kvasu, zralá a přezrálá jablka se podrtí a nasypou do sudu a je hotovo, kvasí to už samo. Sud je třeba jen trochu uzavírat před pronikáním vzduchu a ve správný čas kvas odvézt do pálenice.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lea. - Stříbrný Zahrádkář (459) - 31.192 (?), 31.8.2010 14:39
Ze shnilých jablek, která z těchto desítky let starých a neošetřovaných stromů padají od začátku července nikdy dobrý mošt nebude
I další rady mi připadají poněkud OT, otázka byla Co dělat, aby staré jabloně neplodily, nikoli Co s přebytečnými jablky.
Vítku, děkuji za odkazy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 197.66 (?), 1.9.2010 11:14
Buď je uřezat celé, nebo radikálně ořezat a zkusit přeroubovat na odrůdu, kterou zužitkujete- to ovšem nebude nic jednoduchého.
Štrůdláky prostě nejsou trvanlivá ani moc kvalitní jablka.Na pálenku nebo na zavaření či přesnídávku se však hodí.
Ale holt nic není bez práce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.241 (?), 25.9.2010 10:41
Když se budou padaná jablka hned, než zhnijí, drtit a potom třeba míchat do mulče z posekané trávy, smrad nebude a vidět taky nebudou. A když to drcení není na mošt, ale na mulč, nemusí být drtič vevnitř z potravinářských materiálů. Nevím ale, jestli by bylo možné použít nějaký kupovaný drtič třeba na větve, tam by mohla vadit ta šťáva z jablek, asi by se musel nějaký vhodný drtič udělat. Který by vedle jablek šel použít třeba na silné rostlinné stvoly, na ostříhané trnité větvičky třeba z růží nebo ostružiníku nebo obecně na tené vetvičky.a šlahouny...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|